Με απώλεια ενισχύσεων απειλούνται οι οκτώ χώρες που δεν υπέβαλαν το Στρατηγικό Σχέδιο στην Κομισιόν

Την άνοιξη οι γραπτές παρατηρήσεις στα κράτη-μέλη

Αυστηρό μήνυμα με έμμεση απειλή προς τους αγρότες των οκτώ κρατών-μελών που δεν έχουν ακόμα υποβάλει το Στρατηγικό τους Σχέδιο στην Κομισιόν έστειλε ο επίτροπος Γεωργίας, Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Ειδικής Επιτροπής Γεωργίας του Ευρωκοινοβουλίου, πριν από λίγες ημέρες. Όπως είπε, μέχρι τις 11 Ιανουαρίου, οκτώ κράτη-μέλη δεν είχαν ακόμη υποβάλει τα προσχέδιά τους, με αποτέλεσμα να ελλοχεύει ο κίνδυνος να δημιουργηθεί νομική αβεβαιότητα σχετικά με την καταβολή των άμεσων ενισχύσεων της ΚΑΠ προς τους αγρότες.

«Εάν δεν υποβληθούν τα Στρατηγικά Σχέδια, τότε δεν θα είναι δυνατό για τους αγρότες σε αυτά τα κράτη να επωφεληθούν από τα κονδύλια», ανέφερε χαρακτηριστικά. Αποκάλυψε ότι έχει στείλει εκ νέου επιστολές που ζητά από τις εθνικές αρχές των κρατών αυτών «να μην καθυστερήσουν άλλο τη διαδικασία, καθώς η προθεσμία έχει λήξει ήδη από την 1η Ιανουαρίου 2022», και ότι όσο αργούν τόσο πιο δύσκολα θα εγκριθούν εγκαίρως.

Σύμφωνα με αναλυτές της ευρωπαϊκής γεωργικής πολιτικής, πιθανότατα αυτή η απειλή να αποτελεί απλά μία άσκηση πίεσης από την πλευρά του επιτρόπου. Εξάλλου, όπως λένε, η πρόοδος που έχει σημειωθεί από την 1η Ιανουαρίου είναι μικρή, αφού από τα 9 κράτη που δεν ήταν συνεπή, μόνο η Λιθουανία υπέβαλε στο διάστημα αυτό το Σχέδιό της.

Για να κατευνάσει τα πνεύματα, ο Γ. Βοϊτσεχόφσκι έσπευσε να δικαιολογήσει αυτή την καθυστέρηση, λέγοντας ότι οι κυβερνήσεις κάποιων κρατών-μελών αντιμετωπίζουν «πολιτικές δυσκολίες» (π.χ. αλλαγή κυβέρνησης, όπως συμβαίνει στη Γερμανία).

Χρονοδιάγραμμα

Ο ίδιος στη συνέχεια προσπάθησε να δώσει ένα χρονοδιάγραμμα όσων ακολουθήσουν. Όπως αποκάλυψε, στόχος είναι η Κομισιόν να αποστείλει στις εθνικές αντιπροσωπείες γραπτώς τα πρώτα της σχόλια επί των Στρατηγικών τους Σχεδίων περί τα τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου. Σε αυτές τις επιστολές θα επισημαίνονται τα σημεία των Στρατηγικών Σχεδίων που δεν ευθυγραμμίζονται με τους στόχους της νέας ΚΑΠ, ούτε με τις στρατηγικές «Από το Αγρόκτημα στο Πιάτο» και «Βιοποικιλότητα».

«Εάν αυτοί οι στόχοι δεν ληφθούν υπόψη στα σχέδια, τότε θα το αναφέρουμε στις επιστολές μας», είπε ο επίτροπος, προσθέτοντας ότι η Κομισιόν αναμένει από τα κράτη-μέλη να εφαρμόσουν τις προτεινόμενες αλλαγές. Αναγνώρισε πάντως, για άλλη μία φορά, ότι αναμένεται ένας «δύσκολος διάλογος».

Από την πλευρά τους, πολλά μέλη της επιτροπής Γεωργίας του Ευρωκοινοβουλίου εξέφρασαν ξανά την ανησυχία τους σχετικά με τη συμμετοχή τους στη διαδικασία έγκρισης των Στρατηγικών Σχεδίων, λέγοντας ανοιχτά πως φοβούνται ότι η ίδια η Επιτροπή θα τους παραγκωνίσει.

Ο Βοϊτσεχόφσκι διαβεβαίωσε πως καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας, έως και την έγκριση των Στρατηγικών Σχεδίων, θα υπάρχει πλήρης διαφάνεια, και κάλεσε τους ευρωβουλευτές να ασκήσουν την κατάλληλη πίεση στις χώρες τους ώστε να διασφαλιστεί ότι τα Στρατηγικά Σχέδια θα είναι κατάλληλα για την αντιμετώπιση των μελλοντικών προκλήσεων στον αγροδιατροφικό τομέα.