Η απώλεια των κρατικών ενισχύσεων δεν θα αποδυναμώσει τον νέο επίτροπο

γράφει ο Νίκος Τράγγαλος

Εφόσον οι γεωργοί απολαμβάνουν τις κρατικές ενισχύσεις, δεν έχει σημασία το ποια είναι η Γενική Διεύθυνση που είναι υπεύθυνη για αυτές, δήλωσε ο απερχόμενος επίτροπος Γεωργίας, Φιλ Χόγκαν, ως απάντηση στον τελευταίο οργανωτικό ανασχηματισμό στην Κομισιόν.

Η νέα πρόεδρος της Επιτροπής, Φον ντερ Λάιεν, αποφάσισε να μεταφέρει τις αρμοδιότητες των κρατικών ενισχύσεων στους τομείς της γεωργίας και της αλιείας από τις δύο αντίστοιχες Γενικές Διευθύνσεις στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού υπό την καθοδήγηση της κας Βεστάγκερ.

Οι κανόνες αυτοί περιλαμβάνουν, για παράδειγμα, τις ρυθμίσεις de minimis, δηλαδή το ανώτατο όριο για τις εθνικές παρεμβάσεις για τη στήριξη των γεωργών χωρίς την ανάγκη προηγούμενης έγκρισης από την Επιτροπή, που ορίζεται σήμερα σε 15.000-25.000 ευρώ για τρία χρόνια ανά γεωργική εκμετάλλευση. Το de minimis θεωρείται χρήσιμο εργαλείο, που επιτρέπει στις εθνικές αρχές να αντιδρούν αμέσως και αποτελεσματικά σε περιόδους κρίσης, παρέχοντας παρέκκλιση από τους γενικούς κανόνες περί κρατικών ενισχύσεων.

Η απόφαση να στερηθεί η ΓΔ Γεωργίας της εποπτείας των κρατικών ενισχύσεων ήρθε χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση από την Κομισιόν και χωρίς επίσημες εξηγήσεις. Σε ερώτηση για τους λόγους αυτής της απόφασης, εκπρόσωπος της Κομισιόν απάντησε ότι στόχος είναι η ενίσχυση της επιβολής του ανταγωνισμού και η ενιαία προσέγγισή του σε όλους τους τομείς. Τα πολωνικά μέσα ενημέρωσης θεώρησαν την τελευταία εξέλιξη ως χτύπημα στον νέο επίτροπο Γεωργίας, Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι, με την πολιτική κόντρα ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση να συνεχίζεται.

Όσον αφορά τον απερχόμενο επίτροπο Γεωργίας, κ. Χόγκαν, ο ίδιος δήλωσε ότι δεν συμμερίζεται τις ανησυχίες των πολωνικών μέσων ενημέρωσης και δεν πιστεύει ότι είναι προσπάθεια αποδυνάμωσης του νέου επιτρόπου. Ο κ. Χόγκαν αναγνώρισε την ύπαρξη διαφορών στους κανόνες ανταγωνισμού που ισχύουν στη γεωργία σε σύγκριση με άλλους τομείς, καθώς και παρεκκλίσεις που ισχύουν σε ορισμένες χώρες. «Χρησιμοποιούμε τις κρατικές ενισχύσεις, τις ενισχύσεις του de minimis και όλα αυτά τα μέσα για να βοηθήσουμε τους αγρότες μας να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες, αλλά δεν έχω καμία ανησυχία για το ποια Γενική Διεύθυνση θα είναι υπεύθυνη για αυτές», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Εξήγησε, επίσης, ότι αυτά τα εργαλεία είναι διαθέσιμα για να βοηθήσουν τους αγρότες να αντιμετωπίσουν την ξηρασία, τις πλημμύρες ή τις διαταραχές της αγοράς, προσθέτοντας ότι «αν και οι γεωργικές κρατικές ενισχύσεις θα συγχωνευτούν μαζί με την υποστήριξη άλλων τομέων, αυτό που έχει σημασία είναι να έχουμε τα διαθέσιμα εργαλεία για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων. Σημασία έχει να είναι διαθέσιμα τέτοια εργαλεία και να χρησιμοποιούνται σωστά, χωρίς να μας ενδιαφέρει ποιος έχει την αρμοδιότητα για την εφαρμογή τους».

Σε εξέλιξη η διαδικασία αναθεώρησης

Ωστόσο, το ισχύον πλαίσιο για τις κρατικές ενισχύσεις στον γεωργικό τομέα λήγει στις 31/12/2020. Η διαδικασία αναθεώρησης για την περίοδο 2021-2027 βρίσκεται σε εξέλιξη και η Επιτροπή έχει ήδη εγκρίνει από τον περασμένο Φεβρουάριο, υπό την ευθύνη της ΓΔ Γεωργίας, τον νέο κανονισμό de minimis. Μετά τη μεταβίβαση αρμοδιοτήτων στη ΓΔ Ανταγωνισμού, αυτή θα είναι υπεύθυνη για την ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης που θα μπορούσε να αναδιαμορφώσει πραγματικά το σύνολο των κρατικών ενισχύσεων.