Απόλυτο φαβορί για τη θέση Επιτρόπου Γεωργίας η Πολωνία

Απόλυτο φαβορί για τη θέση Επιτρόπου Γεωργίας η Πολωνία

Το…κοστούμι του Επιτρόπου Γεωργίας προβάρει ο Πολωνός Janusz Wojciechowski μία ημέρα πριν ανακοινωθούν οι επιλογές της Γερμανίδας προέδρου της Κομισίον, Ursula Von der Leyen και σύμφωνα με την τελευταία λίστα που έχει διαρρεύσει.

Παρά το έντονο παρασκήνιο, με την Πολωνία αρχικά να αποσύρεται από την υποψηφιότητα για τη θέση του Επιτρόπου Γεωργίας, αλλά να επανακάμπτει με νέο πρόσωπο και την Ιταλία να εμφανίζεται ως διεκδικήτρια επί ίσοις όροις του εν λόγω χαρτοφυλακίου, φαίνεται πως η αταλάντευτη στάση της Von der Leyen γέρνει την πλάστιγγα προς τον Πολωνό πολιτικό. Σημειώνεται πάντως ότι μια ανατροπή είναι πιθανή μέχρι την τελευταία στιγμή, όπως άλλωστε έχει συμβεί κατά το πρόσφατο παρελθόν.

Χόγκαν για Εμπόριο, Σχοινάς για Άμυνα / Διάστημα

Η Βουλγάρα Mariya Gabriel που έπαιξε δυνατά ως διεκδικήτρια για τη Γεωργία φαίνεται ότι τελικά θα μετακινηθεί προς τον τομέα της Εκπαίδευσης και του Πολιτισμού ενώ ο απερχόμενος Επίτροπος Γεωργίας Φιλ Χόγκαν φαίνεται πως θα αναλάβει τον τομέα του Εμπορίου. Η ανάληψη του εν λόγω τομέα από τον Ιρλανδό πολιτικό φαντάζει ως μια απόλυτα λογική εξέλιξη καθώς επί των ημερών του η Ευρωπαϊκή Ένωση προχώρησε στη σύναψη μιας σειράς εμπορικών συμφωνιών με πρόσφατα παραδείγματα τις συμφωνίες ΕΕ – Ιαπωνίας και ΕΕ με τις χώρες της MERCOSUR.

Eπιπλέον, εδώ και αρκετούς μήνες το εμπορικό ισοζύγιο της ΕΕ παραμένει θετικό με τις εξαγωγές να αυξάνονται συνεχώς, εξελίξεις που πιστώνονται τον Επίτροπο Χόγκαν. Ο Έλληνας Επίτροπος Μαργαρίτης Σχοινάς φέρεται να τοποθετείται στη θέση του Επιτρόπου για την Άμυνα και το Διάστημα ενώ η Κύπρια Στέλλα Κυριακίδη εκτός απροόπτου θα αναλάβει Επίτροπος Καταναλωτών και Υγείας.

Ακολουθεί η τελευταία λίστα με όλους τους Επιτρόπους ανά χώρα και ποιες θέσεις αναμένεται να αναλάβουν