Αποστολή του ypaithros.gr στα καμένα της Βόρειας Εύβοιας (φωτo-video)

Οδοιπορικό του ypaithros.gr στα καμένα της Βόρειας ΕύβοιαςΣτην πληγείσα από την πυρκαγιά Βόρεια Εύβοια βρέθηκε το ypaithros.gr προκειμένου να καταγράψει τις επιπτώσεις της πύρινης λαίλαπας τόσο στο φυσικό περιβάλλον όσο και στην πρωτογενή παραγωγή.

Αυτό που αντικρύσαμε ήταν χιλιάδες (περίπου 30.000 στρ.) στρέμματα δάσους να έχουν μετατραπεί σε στάχτη, ενώ καλλιεργήσιμες εκτάσεις με ελαιώνες και οπωροφόρα δέντρα είχαν ακριβώς την ίδια τύχη. 

Επιπλέον, σύμφωνα με όσα μας ανέφεραν άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα αλλά και φορείς της περιοχής το μέγεθος της ζημιάς θα φανεί αφού σβήσουν όλα τα μέτωπα και ξεκινήσουν οι καταγραφές των ζημιών από τα αρμόδια κλιμάκια της πολιτείας.

Το μεγαλύτερο πλήγμα – όπως μας ανέφεραν όλοι όσοι μιλήσαμε – δέχθηκαν οι εκατοντάδες ρητινοκαλλιεργητές που όχι μόνο έχασαν την φετινή σοδειά αλλά και τη δουλειά τους για τα επόμενα 30 τουλάχιστον χρόνια. Όμως και οι κτηνοτρόφοι θα έρθουν αντιμέτωποι με πολλά προβλήματα αφού εκτός από τις απώλειες σε ζωικό κεφάλαιο (αιγοπρόβατα, μελίσσια) και εγκαταστάσεις θα απωλέσουν εκατοντάδες στρέμματα βοσκοτόπων οι οποίοι μετά την πυρκαγιά θα κηρυχθούν αναδασωτέοι.

Αποστολή: Κυριάκος Λάμπρου

Αναλυτικό ρεπορτάζ στο επόμενο φύλλο της «ΥΧ» που θα κυκλοφορήσει στα περίπτερα την Παρασκευή 5 Αυγούστου