Αποστόλου: Ο αγροτικός κόσμος έχει βγει κερδισμένος από την πολιτική μας

ΥΠΑΑΤ: Περιοδεία Βαγγέλη Αποστόλου σε Βοιωτία και Φθιώτιδα

Κατηγορηματικός ότι ο αγροτικός κόσμος βγήκε κερδισμένος από τον συνδυασμό των φορολογικών ελαφρύνσεων με την ασφαλιστική επιβάρυνση, εμφανίστηκε σήμερα στη συζήτηση της κοινής επερώτησης ΔΗΣΥ και Ποταμιού για την αγροτική πολιτική της κυβέρνησης, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου. Ο υπουργός αναφέρθηκε και στο σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης, και στην αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων για την ενίσχυση του αγροτικού τομέα, και στις ζυμώσεις για την ΚΑΠ.

«Τα στοιχεία δείχνουν ότι το μείγμα ασφαλιστικών και φορολογικών εισφορών που διαπραγματευτήκαμε με τους θεσμούς ήταν στη σωστή κατεύθυνση» σημείωσε ο κ. Αποστόλου και επέμεινε «ότι η σύνδεση της φορολογικής ελάφρυνσης με την ασφαλιστική επιβάρυνση έβγαλε κερδισμένους τους αγρότες». Όπως είπε, αυτό το μείγμα διασφάλισε το ατομικό αφορολόγητο και την εθνική σύνταξη, που ήταν μεγάλα ζητούμενα του αγροτικού κόσμου.

Ο υπουργός υπενθύμισε ότι το 2015, πρώτη χρονιά ανάληψης της διακυβέρνησης, η κυβέρνηση απέτρεψε τη φορολόγηση του αγροτικού εισοδήματος από το πρώτο ευρώ, στο οποίο συμπεριλαμβάνονταν και οι ενισχύσεις και οι αποζημιώσεις που είχαν κληροδοτήσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις και που αν προχωρούσε θα οδηγούσε σε αφανισμό τον αγροτικό κόσμο.

«Εδώ είναι η δική σας εγκύκλιος για φορολόγηση 13% από το πρώτο ευρώ. Ξέρετε πόσα θα πλήρωναν οι αγρότες με αυτό το σύστημα; 440 εκατομμύρια! Κι ερχόμαστε εμείς και φέρνουμε τη ρύθμιση το 2015, όπου τις ενισχύσεις μέχρι 12.000 ευρώ δεν τις συμπεριλάβαμε, και αυτό είχε ως αποτέλεσμα, αντί να πληρώσουν οι αγρότες 440 εκατομμύρια να έχουν πληρώσει 175 εκατομμύρια ευρώ. 120 ευρώ, κατά μέσο όρο, για κάθε κατά κύριο επάγγελμα αγρότη» τόνισε ο κ. Αποστόλου.

Ειδικά για τη νέα νομοθετική ρύθμιση με βάση τη συμφωνία με τους θεσμούς, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης είπε ότι οι αγρότες πλήρωσαν το 2017 για το εισόδημα του 2016, όλοι οι έχοντες αγροτικό εισόδημα, κύριο ή μη, 129 εκατομμύρια, δηλαδή 50 εκατομμύρια λιγότερα από την προηγούμενη χρονιά.

«Οι αγρότες έχουν ελαφρυνθεί σημαντικά αν σκεφτεί κανείς ότι φέτος είχαμε και επιστροφές φόρων» επισήμανε, ενώ για το ασφαλιστικό των αγροτών υποστήριξε ότι και εκεί αποδεικνύεται ότι η συντριπτική πλειονότητα, πάνω από το 89% των αγροτών, κατέβαλε την ελάχιστη εισφορά των 87 ευρώ το μήνα, που μάλιστα είναι ανταποδοτικό ποσό για να κινηθεί ανοδικά και η βασική αγροτική σύνταξη. «Είναι μεγάλη κατάκτηση το ατομικό αφορολόγητο» παρατήρησε.

Τα χρηματοδοτικά εργαλεία

Ταυτόχρονα, ο κ. Αποστόλου αναρωτήθηκε πώς μιλάει η Δημοκρατική Συμπαράταξη για την καθυστέρηση στην αξιοποίηση πόρων, όταν η πλειοψηφία των αναπτυξιακών δράσεων του προγράμματος έχει ήδη προκηρυχθεί. Επ΄πισης, υπογράμμισε ότι από την έγκριση του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) το σύνολο της δημόσιας δαπάνης των μέτρων που έχουν προκηρυχθεί έχει ξεπεράσει τα 2,3 δισ., ενώ περισσότερα από 3,8 δισ. έχουν δεσμευτεί σε νέες προκηρύξεις. Και αυτά, όπως ανέφερε, ενώ η κυβέρνηση παρέλαβε τις αρνητικές επιπτώσεις από την κάκιστη διαχείριση των κοινοτικών ενισχύσεων τόσο επί των ημερών του ΠΑΣΟΚ, όσο και της ΝΔ. Στο σκέλος των κοινοτικών πόρων η Ελλάδα είναι σε ρυθμό αύξησης πληρωμών που τη φέρνουν δεύτερη μεταξύ των χωρών μελών της ΕΕ, σημείωσε ο κ. Αποστόλου και πρόσθεσε ότι έγινε πολύ καλή διαχείριση στις ενισχύσεις.

Στρατηγικό Σχέδιο

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης έκανε ξεχωριστή αναφορά στον στρατηγικό σχεδιασμό για την παραγωγική ανασυγκρότηση, αλλά και στην αυστηρότητα με την οποία το υπουργείο θα σταθεί απέναντι σε φαινόμενα παρανομιών, όπως οι ελληνοποιήσεις κτηνοτροφικών και αγροτικών προϊόντων.

«Μιλήσατε για την έλλειψη σχεδίου για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Έχουμε σχέδιο και βρισκόμαστε μάλιστα και στη διαδικασία επικαιροποίησης του, στο πλαίσιο των υποχρεώσεων που έχουμε έναντι της ΕΕ. Άλλωστε, εμείς, ως ΣΥΡΙΖΑ και ως αξιωματική αντιπολίτευση, είχαμε αναδείξει και δημοσιοποιήσει την πρότασή μας για τον αγροτοδιατροφικό τομέα ως προϋπόθεση για την ανάπτυξη» τόνισε ο κ. Αποστόλου.

«Με το σχέδιό μας έχουμε συνδέσει την έξοδό μας από την κρίση με την ενίσχυση της αγροτικής παραγωγής και ειδικότερα του αγροτοδιατροφικού τομέα. Εσείς μπορεί να διαφωνείτε, αλλά εμείς βλέπουμε στα περιφερειακά συνέδρια τον αγροτικό κόσμο να αποδέχεται ουσιαστικά τις προτάσεις. Το Ολοκληρωμένο Στρατηγικό Σχέδιο για την ανασυγκρότηση της αγροτικής οικονομίας υπηρετεί την ύπαιθρο και την περιφέρεια» πρόσθεσε.

Ο κ. Αποστόλου αναφέρθηκε στις νομοθετικές πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις που έγιναν τα τελευταία χρόνια, όπως αυτή για τις βοσκήσιμες γαίες, μία ρύθμιση-κύριο ζήτημα για την κτηνοτροφία, όπως το πλαίσιο για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς, ή το πλαίσιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειες, την κάρτα του αγρότη που «πήγε πολύ καλά συνδεόμενη με το 80% της βασικής ενίσχυσης». Σε αυτό το σημείο, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης αποκάλυψε ότι γίνονται σκέψεις να επεκταθεί το 2018 και στο 80% του πρασινίσματος. Ακόμη μίλησε για τις πληρωμές των αγροτικών προϊόντων, την υποχρεωτική αναγραφή της χώρας προέλευσης στα γαλακτοκομικά, στο κρέας. Αυτή την ώρα είναι σε εξέλιξη το νομοσχέδιο για τη συλλογικότητα στον αγροτικό χώρο, επισήμανε. Παράλληλα, επέκρινε την αντιπολίτευση διότι ως κυβέρνηση δεν είχε ασχοληθεί με τον τομέα της αλιείας, με ζητήματα που έχουν σχέση με την τράπεζα γενετικού υλικού.

«Να συμφωνήσω μαζί σας ότι είναι μεγάλο θέμα η ανάγκη πάταξης των ελληνοποιήσεων» υπογράμμισε ο υπουργός και υποστήριξε ότι γίνονται προσπάθειες με την εντατικοποίηση ελέγχων. «Έχουμε αθρόες εισαγωγές αρνιών από τη Ρουμανία που σφάζονται και πουλιούνται στην ελληνική αγορά είτε ως ελληνικά, είτε διατίθενται στη μαύρη αγορά» παρατήρησε, συμπληρώνοντας ότι σε πρόσφατο έλεγχο εντοπίστηκε ελληνική εταιρεία για μεγάλο εύρος ελληνοποίησης σφαγίων και η υπόθεση παραπέμφθηκε στην εισαγγελία. Σε αυτό το σημείο, ο κ. Αποστόλου προειδοποίησε ότι η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει δυναμικά το θέμα για την προστασία όχι μόνο του Έλληνα κτηνοτρόφου και αγρότη αλλά και του Έλληνα καταναλωτή.

Παράλληλα, προειδοποίησε τυχόν κυκλώματα εμπορίας γάλακτος ότι το υπουργείο θα σταθεί με την ίδια αυστηρότητα απέναντί τους, διότι θέλει την προστασία της ελληνικής φέτας. «Είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τα προϊόντα μας που έχουν πολύ μεγάλη ζήτηση στο εξωτερικό» είπε ο κ. Αποστόλου.

ΚΑΠ

Όσον αφορά την ΚΑΠ, ο υπουργός θύμισε ότι τα κόμματα έχουν κληθεί σε διάλογο και πρόσθεσε ότι η μεγαλύτερη πρόκληση δεν είναι η διασφάλιση πόρων, αλλά η ισορροπία μεταξύ πόρων και υποχρεώσεων. «Απαιτείται ολιστική προσέγγιση για το ίδιο το μέλλον της ΕΕ. Είμαστε αντίθετοι σε οποιαδήποτε μορφή επανεθνικοποίησης. Επιμένουμε ειδικά σε αυτό» σημείωσε ο κ. Αποστόλου και τόνισε ότι θέση της κυβέρνησης είναι οι κοινοτικές ενισχύσεις να δίνονται με βάση το παραγόμενο προϊόν και όχι το στρέμμα και οι αγρότες να έχουν τα ίδια δικαιώματα στην περιοχή και στο προϊόν.

ΑΜΠΕ