Αποχωρούν από το μπλόκο του Ριζόμυλου μετά από 21 ημέρες, οι αγρότες της Μαγνησίας

«Σήμερα, αποφασίζουμε να συνεχίσουμε τον αγώνα μας με άλλους τρόπους, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι κατεβάζουμε σημαία» τονίζουν σε ανακοίνωσή τους η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Μαγνησίας, οι αγροτικοί σύλλογοι και αγρότες από την Μαγνησία. 

Όπως χαρακτηριστηκά αναφέρουν «για 21 μέρες, δώσαμε έναν δυναμικό αγώνα για λογαριασμό όλων των αγροτών, στήνοντας το μπλόκο στο Ριζόμυλο». 

Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση:

«Για 21 μέρες, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Μαγνησίας, οι αγροτικοί σύλλογοι και αγρότες από την περιοχή του κάμπου, δώσαμε έναν δυναμικό αγώνα για λογαριασμό όλων των αγροτών, στήνοντας το μπλόκο στο Ριζόμυλο. Αυτό που μας έβγαλε στο δρόμο είναι η τραγική κατάσταση με το κόστος παραγωγής, που φέτος έπιασε κόκκινο, η ακρίβεια και οι ανατιμήσεις στο πετρέλαιο, το ρεύμα, τα λιπάσματα, γενικά στα αγροτικά εφόδια που κάνει απαγορευτικό να καλλιεργήσουμε και να βγάλουμε τη νέα καλλιεργητική περίοδο. Είναι οι εξευτελιστικές τιμές που πουλάμε τα προϊόντα μας. Είναι οι καταστροφές που παθαίνει η γη μας όλο και πιο συχνά από καιρικά φαινόμενα, για τις οποίες δεν αποζημιωνόμαστε. Για αυτό από την αρχή είπαμε ότι βγαίνουμε στο δρόμο για το δικαίωμά μας να μπορούμε να καλλιεργούμε τα χωράφια μας, να ζήσουμε στα χωριά μας, εμείς και οι οικογένειές μας.

Όλες αυτές τις 21 μέρες «ζήσαμε» στο μπλόκο, ήμασταν σε συντονισμό με όλα τα άλλα μπλόκα της Ελλάδας και το μπλόκο της Νίκαιας. Συμμετείχαμε στις πανελλαδικές συναντήσεις που συζητούσαμε για το πώς θα προχωρήσουμε. Κάναμε δύο μηχανοκίνητες πορείες στην πόλη του Βόλου, συμβολικό αποκλεισμό της ΔΕΗ και κλείσιμο της οδού Λαρίσης, κλείσιμο της παλιάς εθνικής Λάρισας -Βόλου στο ύψος του μπλόκου μας, συμμετοχή στο άνοιγμα των διοδίων Μοσχοχωρίου μαζί με το μπλόκο της Νίκαιας.

Με τον πολυήμερο δύσκολο αλλά και ταυτόχρονα όμορφο αγώνα αυτόν κάναμε την κυβέρνηση να αλλάξει στάση κι εκεί που προσπαθούσε να κρύψει τα οξυμένα προβλήματα των αγροτών, την αναγκάσαμε να πάρει θέση και να βάλει το θέμα μας στην ημερήσια διάταξη. Στη συνάντηση που πραγματοποιήσαμε με το κυβερνητικό κλιμάκιο δεν δόθηκαν ικανοποιητικές απαντήσεις για τα ζητήματα που θέσαμε.  Το μόνο καινούριο που ανακοινώθηκε, είναι ότι θα διατεθούν επιπλέον 20 εκατομμύρια ευρώ που αφορούν 10 εκατ. στην επιστροφή φόρου καυσίμων με δικαιούχους όλους τους αγρότες και όχι μόνο τους νεοεισερχόμενους και τους συνεταιρισμένους και άλλα 10 εκατ. στην επιδότηση των ζωοτροφών, που καλύπτει το β’ εξάμηνο του 2021. Πρόκειται για νέα μεγάλη κοροϊδία, μόνο και μόνο αν σκεφτεί κανείς ότι η επιστροφή φόρου που υπολογίζεται να πάρει κάθε αγρότης φτάνει στα 181 ευρώ, ενώ ψίχουλα είναι επιδότηση 4% των ζωοτροφών για τους κτηνοτρόφους. Παρόλα αυτά από τη συνάντηση αυτή, όπως και από όλη τη στάση της κυβέρνησης τις τελευταίες εβδομάδες, έδειξε ότι πιέζεται από τον αγώνα μας και ότι μπορούμε συνεχίζοντας να την υποχρεώσουμε να δώσει λύσεις. Τα τρακτέρ στον δρόμο και οι πολύμορφες και συντονισμένες δράσεις ήταν που ανάγκασαν την κυβέρνηση να δώσει έστω και τα παραπάνω χρήματα και να προχωρήσει στην πιο γρήγορη καταβολή αποζημιώσεων, σε μια προσπάθεια να εκτονώσει τις αγωνιστικές διαθέσεις ή να αφήσει να εννοηθεί ότι θα συνεχιστούν και άλλες παρεμβάσεις στους επόμενους μήνες, όπως η επέκταση κάλυψης του 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής.

Σήμερα, αποφασίζουμε να συνεχίσουμε τον αγώνα μας με άλλους τρόπους, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι κατεβάζουμε σημαία. Το αντίθετο. Φεύγουμε από το μπλόκο πιο δυνατοί και πιο ικανοί να οργανώσουμε μια πιο δυναμική απάντηση. Φέτος έχουμε συγκροτήσει την Ομοσπονδία μας, έχουν φτιαχτεί νέοι αγροτικοί σύλλογοι, περισσότεροι αγρότες είναι οργανωμένοι άρα και πιο δυνατοί και ο αγώνας μας άνοιξε το δρόμο να φτιαχτούν και νέοι σύλλογοι το επόμενο διάστημα. Καταφέραμε να σπάσουμε τις λογικές διάσπασης των αγροτών της Μαγνησίας που καλλιεργούν όσοι θέλουν τους αγρότες διαιρεμένους και αδύναμους. Στο Ριζόμυλο, ενωθήκαμε οι αγρότες όλης της Μαγνησίας, από το Πήλιο, τον Αλμυρό, το Αερινό. Μαζί ενωθήκαμε με τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, επαγγελματίες, τους φοιτητές, ενώ συγκινητική ήταν και η παρουσία μαθητών, των παιδιών μας, που βλέπουν τους πατεράδες τους στον αγώνα και παίρνουν το καλύτερο μάθημα ζωής. Είδαμε όλες αυτές τις μέρες ποιους έχουμε απέναντι. Είναι οι μεγαλέμποροι οι βιομήχανοι και οι τραπεζίτες που τα συμφέροντά τους υπηρετεί η εκάστοτε κυβέρνηση. Είδαμε ποιοι είναι οι δήθεν φίλοι μας που μας χτυπάνε στην πλάτη και μαζί λένε να σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε και να σκύψουμε το κεφάλι. Τα τηλέφωνα στα σπίτια πολλών αγροτών πήραν φωτιά από διάφορους παράγοντες που είτε απειλούσαν, είτε έκαναν «μαθημα» να κάτσουν οι βιοπαλαιστές αγρότες στα σπίτια τους. Τόσο πολύ φοβούνται την οργανωμένη πάλη.

Όλα αυτά θέλουμε να τα μοιραστούμε μαζί σας. Το επόμενο βήμα στον αγώνα μας είναι να δυναμώσουμε τη συσπείρωση στους αγροτικούς συλλόγους που έχουν φτιαχτεί και την Ομοσπονδία μας. Να φτιάξει το κάθε χωριό και η κάθε περιοχή τον δικό της αγροτικό σύλλογο. Οι αγρότες να συμμετέχουν στη συζήτηση, στις αποφάσεις, στον αγώνα και να μην αφήνουν διάφορους καλοθελητές να το παίζουν εκπρόσωποί τους. Στο μπλόκο, «μάθαμε» έτσι να αγωνιζόμαστε. Με συνελεύσεις που ο καθένας έλεγε την άποψή του, που αποφασίζαμε από κοινού τι θα κάνουμε μετά.

Συνάδελφοι αγρότες και αγρότισσες της Μαγνησίας,

ο αγώνας που δίνουμε συνεχίζεται, γιατί είναι αγώνας για την επιβίωσή μας. Βγαίνουμε πιο δυνατοί, πιο ικανοί και άρα νικητές! Όλοι στους Συλλόγους, όλοι οργανωμένοι και δυνατοί! 

Συνεχίζουμε! Θα Νικήσουμε»!