Απουσία προγράμματος, οι προσωπικότητες θα κρίνουν το μέλλον της ΚΑΠ

γράφει ο Λικ Βερνέ, συνιδρυτής της Farm Europe

Ελάχιστη προσοχή δόθηκε στην Κοινή Αγροτική Πολιτική κατά τη διάρκεια της εκστρατείας για τις ευρωεκλογές. Για να πούμε την αλήθεια, η εκστρατεία δεν αφορούσε καν την ίδια την Ευρώπη, δεδομένου ότι οι πολιτικές συζητήσεις περιορίστηκαν, στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, σε ζητήματα εσωτερικής κατανάλωσης. 

Ωστόσο, αυτό το συγκεχυμένο και μη ευρωπαϊκού προσανατολισμού τοπίο δεν αλλάζει σε τίποτα τη σημασία της ψηφοφορίας της 26ης Μαΐου και της εξουσίας που κάθε εκλεγμένος θα έχει στην οικοδόμηση ενός μελλοντικού ευρωπαϊκού σχεδίου για τη γεωργία και τα τρόφιμα, που αφορά το σύνολο των Ευρωπαίων πολιτών.

Η ιδιαιτερότητα αυτών των εκλογών είναι ότι, στην πραγματικότητα, οι υποψήφιοι δεν έχουν πρόγραμμα, αλλά προθέσεις τοποθέτησης έναντι των προτάσεων που θα κάνει αύριο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία έχει και την αποκλειστική εξουσία νομοθετικής πρωτοβουλίας. Οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι της Ευρώπης –και το αποτέλεσμα των εκλογών– επηρεάζουν τη σύνθεση του μελλοντικού Κολεγίου των Επιτρόπων, αλλά οι αρχηγοί κρατών είναι οι αρχιτέκτονές του.

Αλλαγή επιτρόπου Γεωργίας

Ωστόσο, είναι αδιαμφισβήτητο το γεγονός ότι οι ευρωβουλευτές δεν είχαν ποτέ τόσο μεγάλη δύναμη. Το πρώτο τους καθήκον θα είναι να οργανωθούν σε μεγάλες πολιτικές οικογένειες. Μόλις ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, τον Ιούνιο, θα είναι σε θέση να επικυρώσουν τον διορισμό του μελλοντικού προέδρου της Επιτροπής, ο οποίος θα παρουσιάσει την ομάδα του τον Σεπτέμβριο.

Η σημασία της ψηφοφορίας της 26ης Μαΐου έχει μεγάλη βαρύτητα για την ΚΑΠ

Και ιδού η αποφασιστική στιγμή για το μέλλον της ΚΑΠ: Η ακρόαση του μελλοντικού Ευρωπαίου επιτρόπου Γεωργίας από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ο «ορισθείς επίτροπος» θα πρέπει να δεσμευθεί ενώπιον των ευρωβουλευτών σε σχέση με τη μελλοντική θητεία του, αλλά και να ακούσει τις προσδοκίες που θα εκφράσει η πλειοψηφία των βουλευτών, η οποία θα επικυρώσει ή όχι τον διορισμό του. 

Η σημασία της ψηφοφορίας της 26ης Μαΐου έχει μεγάλη βαρύτητα για την ΚΑΠ. Θα επιλέξουν άραγε οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι, που θα υπερασπιστούν τη γεωργική πολιτική στο Στρασβούργο, να αποτελέσουν μέρος μιας δυναμικής πλειοψηφίας, ικανής να επηρεάσει και να «ζυγίσει» τον μελλοντικό επίτροπο, να χαράξει πολιτικές κατευθύνσεις και προσανατολισμούς; Ή, αντιθέτως, θα βρίσκονται στο περιθώριο του μελλοντικού ευρωπαϊκού γεωργικού σχεδίου, εμμένοντας σε μία κενή και στείρα αντιπολίτευση απέναντι στην Επιτροπή;

Θα υπερασπιστούν μία μελλοντική πορεία της γεωργίας που θα μπορέσει να πείσει, στη συνέχεια, την πλειοψηφία του Κοινοβουλίου;  Ή, αντιθέτως, θα υιοθετήσουν μία περιθωριακή προσέγγιση, υπερασπιζόμενοι ιδέες που μπορεί φυσικά να ακούγονται ευχάριστα στο εκλογικό σώμα, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να συσπειρώσουν την πλειοψηφία στην ευρωπαϊκή ήπειρο;

Μια πυκνή ομίχλη σκεπάζει σήμερα τους προσανατολισμούς κάθε πολιτικής δύναμης σε σχέση με το μέλλον της ΚΑΠ. Η προσωπικότητα και οι θέσεις κάθε υποψηφίου είναι εξίσου δυσανάγνωστες. Αυτές, όμως, θα κρίνουν, τελικά, την επόμενη ΚΑΠ, η οποία, αναμφίβολα, θα καθυστερήσει να εφαρμοστεί.

Ωστόσο, θα συνοδεύσει για περισσότερο από μια δεκαετία τον μετασχηματισμό της ευρωπαϊκής γεωργίας.