Οι Ευρωπαίοι πολιτικοί ηγέτες δεν είναι κατάλληλα προετοιμασμένοι ώστε να αντιμετωπίσουν τις αυξανόμενες τιμές, παρότι η καταπολέμηση της ευκαιριακής εκτίναξής τους θα πρέπει να είναι βασική προτεραιότητα για τους επόμενους μήνες, δήλωσε στη EURACTIV ο Michel-Edouard Leclerc, πρόεδρος της λιανεμπορικής αλυσίδας Leclerc, μιας από τις μεγαλύτερες στη Γαλλία.

Ο συνολικός πληθωρισμός της Γαλλίας βρέθηκε στο 5,8% για τον Σεπτέμβριο, ωστόσο το κόστος των τροφίμων αναμένεται να αυξηθεί κατά περίπου 12% μέχρι το τέλος του έτους. Οι οικονομικές προοπτικές δεν είναι οι καλύτερες, καθώς ενώ η ανάπτυξη αναμένεται να φτάσει στο 2,7% το 2022, ακολούθως πρόκειται να πέσει στο 1% το 2023, αριθμός που η γαλλική Κεντρική Τράπεζα θεωρεί «αισιόδοξο» και πολύ πάνω από τις δικές της εκτιμήσεις (σ.σ. 0,5%-0,8%).

Ο Leclerc δήλωσε ότι σημαντικό μερίδιο ευθύνης για την τρέχουσα κατάσταση βαραίνει μια ευρωπαϊκή ελίτ που «μεγάλωσε μέσα σε αποπληθωριστικούς καιρούς και δεν γνώρισε ποτέ πληθωριστική κρίση», σε συνδυασμό με την ανεπαρκή τους ετοιμότητα. Επιπλέον, ενώ τα στοιχεία του 2021 έδιναν προειδοποιήσεις για αύξηση των τιμών, η Γαλλική Κεντρική Τράπεζα και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν αντέδρασαν.

Αυτό, σύμφωνα με τον Leclerc, οδήγησε σε μια κατάσταση που «η μεγάλη πλειονότητα των εταιρειών χρησιμοποίησε τον πόλεμο στην Ουκρανία ως δικαιολογία για να αλλάξει το αφήγημα σχετικά με την προέλευση του πληθωρισμού», κάτι που ο ίδιος αποκαλεί «ευκαιριακό πληθωρισμό» και επί της ουσίας είναι «πολεμική κερδοσκοπία».

«Οι κυβερνήσεις έχουν επικεντρωθεί στην αντιστάθμιση του αντικτύπου του πληθωρισμού στις οικογένειες και στα νοικοκυριά», αν και «πρέπει να μπούμε σε κατάσταση μάχης ενάντια στον ευκαιριακό πληθωρισμό», ξεκαθάρισε.

www.euractiv.com