AQUA-USERS: Εφαρμογή για κινητά βοηθά στη βιώσιμη ιχθυοκαλλιέργεια

Να βοηθήσει του ιχθυοκαλλιεργητές να αποκτήσουν τις απαραίτητες βασικές περιβαλλοντικές πληροφορίες σχετικά με τις τοπικές συνθήκες, με στόχο την αύξηση της βιωσιμότητάς τους, επιχειρεί το ευρωπαϊκό πρόγραμμα AQUA-USERS μέσω της δημιουργίας μιας εφαρμογής για κινητά.

Η εφαρμογή επιτρέπει στους χρήστες να βλέπουν όλα τα πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία στη βάση δεδομένων για τον τόπο παραγωγής τους, να μεταφορτώνουν νέες επιτόπιες μετρήσεις, να καταγράφουν τις αποφάσεις διαχείρισης που λαμβάνουν και να αναθεωρούν αυτές τις αποφάσεις.

Τα διαθέσιμα δεδομένα μέσω της εφαρμογής προέρχονται από διαφορετικές πηγές, όπως είναι το νερό και η θερμοκρασία της επιφάνειας της θάλασσας, που συλλέγονται από δορυφόρους σε πραγματικό χρόνο. Αυτά τα δεδομένα συμπληρώνονται με οπτικές επιτόπιες μετρήσεις που λαμβάνονται από τους χρήστες. Τα μετεωρολογικά και ωκεανογραφικά δεδομένα εξάγονται από μοντέλα μεγάλης κλίμακας. Τα δεδομένα που έχουν συλλεχθεί συγκρίνονται με τις βέλτιστες και αποδεκτές συνθήκες παραγωγής που ορίζονται ανά είδος και τοποθεσία. Στη βάση δεδομένων οι τιμές εκτός των αποδεκτών ορίων παραγωγής εμφανίζονται με μια κόκκινη σημαία, ενώ οι τιμές εκτός των βέλτιστων συνθηκών εμφανίζονται με κίτρινο χρώμα. Όπου είναι διαθέσιμες, οι πρόσφατες τιμές μέτρησης συγκρίνονται, επίσης, με τις μακροπρόθεσμες στατιστικές για την ανίχνευση ανωμαλιών.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, πολλοί παράγοντες που συνδέονται με τις περιβαλλοντικές συνθήκες μπορούν να επηρεάσουν την υγεία των εκτρεφόμενων ψαριών και οι ιχθυοκαλλιεργητές, συχνά, δεν διαθέτουν τις απαραίτητες αυτές περιβαλλοντικές πληροφορίες σχετικά με τις τοπικές συνθήκες για να τους βοηθήσουν να γίνουν πιο αποτελεσματικοί και βιώσιμοι. Με την ανάπτυξη της εφαρμογής για κινητά, το πρόγραμμα στοχεύει στην υποστήριξη της ανάπτυξης τη αποδοτικότητας και της βιωσιμότητας της ιχθυοκαλλιέργειας.

Οι υπεύθυνοι ετοιμάζονται να διαθέσουν στο ευρύ κοινό την εφαρμογή, καθώς η ομάδα έχει δοκιμάσει το σύστημα σε τρεις μελέτες περιπτώσεων σε πέντε χώρες, που αντιπροσωπεύουν διαφορετικά ευρωπαϊκά συστήματα παραγωγής ιχθυοκαλλιέργειας, όπως η ανάπτυξη μυδιών στην Πορτογαλία και η καλλιέργεια σολομού στη Νορβηγία, για να αποδειχθεί η εμπορική της βιωσιμότητα.