Αρακάς: Ικανοποιητική η χρονιά για τον νωπό, κράτησε τις εκτάσεις ο βιομηχανικός

Ολοκληρώνεται η συλλογή του αρακά από τις πρωιμότερες περιοχές της χώρας και ειδικότερα αυτού που προορίζεται για νωπή χρήση. Κάθε χρόνο, οι καλλιεργούμενες εκτάσεις μειώνονται σταθερά και τη θέση του στην αγορά την παίρνει ο κατεψυγμένος. Όμως, υπάρχουν παραγωγοί, αλλά και καταναλωτές, που συνεχίζουν να διαφοροποιούνται με τον παραδοσιακό τρόπο, όπως αυτοί δηλαδή έχουν συνηθίσει.

Η Ανάβυσσος θεωρείται μία από τις πρωιμότερες περιοχές, καθώς ολοκλήρωσε τη συλλογή πριν από τις γιορτές του Πάσχα. Τη σκυτάλη της παραγωγής πήρε η Στερεά Ελλάδα, κυρίως η Φθιώτιδα. Στον αντίποδα όμως του νωπού βρίσκεται ο βιομηχανικός, του οποίου η συλλογή θα ξεκινήσει στις επόμενες μέρες στις νοτιότερες περιοχές και στις βορειότερες στα τέλη Μαΐου.

Οι Λιβανάτες Φθιώτιδας παλαιότερα είχαν χιλιάδες στρέμματα αρακά για καθαρά νωπή χρήση. Σύμφωνα με τον Λουκά Σκρέτη, γεωπόνο της περιοχής, «η καλλιέργεια έπεσε κατακόρυφα, λόγω στροφής των παραγωγών προς την ελιά ποικιλίας Καλαμών». Αναφερόμενος στην τρέχουσα περίοδο, ο κ. Σκρέτης είπε ότι η συλλογή του προϊόντος θα ολοκληρωθεί σε περίπου 15 ημέρες, ώστε να κλείσει ο κύκλος της παραγωγής. «Ποιοτικά και ποσοτικά, το προϊόν στην περιοχή μας κινήθηκε σε καλά επίπεδα και ειδικότερα από παραγωγούς που πρόσεξαν τις καλλιέργειες. Οι αποδόσεις έφτασαν ακόμη και τα 1.000 κιλά το στρέμμα, όταν σε άλλες περιπτώσεις πέφτουν κάτω από τα 500».

Σχετικά με την τιμή παραγωγού, ο ίδιος είπε ότι «η οροφή ήταν περίπου στο 1,80 ευρώ. Ανάλογα με την ποιότητα και την ποσότητα του προϊόντος στην αγορά, έπεσε και στο 1 ευρώ». Παρακολουθώντας την εξέλιξη της καλλιέργειας του νωπού αρακά, κάνει λόγο για ένα προϊόν που θα αντιμετωπίσει προβλήματα στο μέλλον.

«Η μηχανοποιημένη συλλογή, όπως και η βιομηχανοποιημένη διαχείριση του προϊόντος μειώνουν σημαντικά το κόστος σε σύγκριση με τους παραδοσιακούς τρόπους. Λόγω και της χαμηλής τιμής, οι καταναλωτές στρέφονται σε αυτήν τη διατροφική λύση, με αποτέλεσμα η παραδοσιακή καλλιέργεια να εκτοπίζεται σταδιακά».

Σε λίγες ημέρες οι μηχανές στα χωράφια

Παρακολουθώντας τις καιρικές συνθήκες και σύμφωνα με τον προγραμματισμό σποράς, οι βιομηχανίες κατεψυγμένων κηπευτικών θα ξεκινήσουν τη συλλογή. Όπως μας ενημερώνει ο Μιχάλης Στράντζαλης, ιδιοκτήτης βιομηχανίας κατεψυγμένων κηπευτικών από τον Έβρο, σε λίγες ημέρες οι μηχανές θα μπουν στις νοτιότερες περιοχές και σιγά-σιγά η συλλογή θα επεκταθεί στις βόρειες και στις ανατολικές. Ο ίδιος εκτιμά ότι «οι καλλιεργούμενες εκτάσεις είναι μικρότερες σε σύγκριση με πέρυσι, όμως η εικόνα των φυτών βρίσκεται σε καλά επίπεδα και οι παραγωγοί μπορεί να πετύχουν τις μέγιστες αποδόσεις».

Υποστηρίζει επίσης πως «οι βροχές που έπεσαν στις καλλιεργούμενες με αρακά περιοχές βοήθησαν σημαντικά τους παραγωγούς και ίσως να μη χρειαστεί να αρδεύσουν, ακόμη και μέχρι το τέλος της συλλογής». Αναφερόμενος στο θέμα των τιμών, σε συνδυασμό με το κόστος παραγωγής, έτσι όπως διαμορφώνεται, ο κ. Στράντζαλης έκανε λόγο για αύξηση στην τιμή παραγωγού αρακά κατά 5 λεπτά, σε σύγκριση με την περσινή περίοδο, κάτι που θα βοηθήσει σημαντικά, ώστε να μην έχουν απώλειες στο εισόδημά τους.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Υπαιθρος Χώρα»
που κυκλοφόρησε την Παρασκευή 5 Μαΐου 2023