Φ.Αραμπατζή: «Το ΥΠΑΑΤ πιάστηκε στον ύπνο για την πετρελαιοκηλίδα»

Φ.Αραμπατζή: «Το ΥΠΑΑΤ πιάστηκε στον ύπνο για την πετρελαιοκηλίδα»

Δριμεία κριτική για την απουσία των μηχανισμών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, από την πετρελαιοκηλίδα στο Σαρωνικό και προσωπικά κατά της πολιτικής ηγεσίας, εξαπολύει η τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της Νέας Δημοκρατίας, Φωτεινή Αραμπατζή για το θέμα των ψαράδων και των ιχθυοκαλλιεργητών.  «Την ίδια ώρα που η ρύπανση στον Σαρωνικό κόλπο μετά το ναυάγιο του “Αγία Ζώνη ΙΙ” προχωρά ανεξέλεγκτη και η οικολογική και οικονομική καταστροφή της ευρύτερης περιοχής παίρνει ανυπολόγιστες διαστάσεις, σε απόγνωση βρίσκονται οι αλιείς και υδατοκαλλιεργητές, η οικονομική βιωσιμότητα των οποίων βρίσκεται επί “ξηρού ακμής”, επισημαίνει.

«Αφού, όχι μόνο δεν μπορούν πλέον να ψαρέψουν λόγω της μόλυνσης των υδάτων, αλλά παράλληλα βλέπουν τις πωλήσεις των αλιευμάτων να σημειώνουν δραματική πτώση λόγω του εύλογου φόβου του καταναλωτικού κοινού. Και ενώ θα περίμενε κανείς από τον αρμόδιο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να προχωρήσει ταχύτατα σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες περιορισμού της οικονομικής τους καταστροφής και θωράκισης της επαγγελματικής τους προοπτικής, δυστυχώς, μόνο θλίψη προκαλεί η “σιγή ιχθύος” του Υπουργείου», επισημαίνει στη δήλωσή της η βουλευτής Σερρών της ΝΔ.

Η ίδια ζητά να πληροφορηθεί γιατί δεν προχώρησε ήδη το Υπουργείο – όπως οφείλει – στην ενεργοποίηση του Βασικού Κανονισμού 508/2014 του Ευρωπαϊκού Ταμείου Θάλασσας και Αλιείας, (άρθρο 35, παρ. 6)  που προβλέπει Ταμείο Αλληλοβοήθειας για την αντιμετώπιση θαλάσσιων ατυχημάτων, προκειμένου να διεκδικηθεί η αποκατάσταση του εισοδήματος των αλιέων και των υδατοκαλλιεργητών μας. Επίσης ρωτά αν θα ενεργοποιήσει, όπως λέει- τα “λιμνάζοντα” Μέτρα του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας και Θάλασσας (ΕΠΑΛΘ) 2014 – 2020, προκειμένου να αντλήσει πόρους για το απωλεσθέν εισόδημα των αλιέων και των υδατοκαλλιεργητών; 

Ζητά ακόμη η κυβέρνηση να προχωρήσει  και με τη συνδρομή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην αναμόρφωση του ΕΠΑΛΘ 2014 – 2020, προκειμένου να ενεργοποιηθούν Μέτρα για την αποκατάσταση του θαλάσσιου οικοσυστήματος και της βιοποικιλότητας του Σαρωνικού.  Η κ.Αραμπατζή χρησιμοποιεί σκληρό γλώσσα λέγοντας: «περιμένουμε από τον “εν υπνώσει” Υπουργό να κινητοποιηθεί έστω και τώρα. Εκτός βέβαια, αν συμφωνεί και ο ίδιος με τις απόψεις του Αναπληρωτή του, κ. Γιάννη Τσιρώνη, ότι “για την καταστροφή φταίει μία ολόκληρη κοινωνία”. Οπότε, τότε μάλλον, θα περιμένει από τους ίδιους τους αλιείς και τους υδατοκαλλιεργητές να του ζητήσουν και συγγνώμη!».

Πάντως κυβερνητικές πηγές σχολίασαν ότι πρωτεύει το θέμα του ελέγχου της πετρελαιοκηλίδας. To θέμα αναμένεται να απασχολήσει και το κυβερνητικό συμβούλιο τη Δευτέρα το  πρωί, στο οποίο αναμένεται να συμμετάσχει και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ευάγγελος Αποστόλου.