Στ. Αραχωβίτης: Σε παρανόηση οφείλεται το «αλαλούμ» για τις αδειοδοτήσεις γεωτρήσεων

Διαφορετική άποψη έχουν οι αγρότες

Έχεις Γεώτρηση, Έχεις Πετρελαιοπηγή
-Διαφήμιση-
Σπούδασε την αγροτική ειδικότητα που σου αρέσει εντελώς ΔΩΡΕΑΝ!

Προβλήματα αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί κατά τη συμπλήρωση φακέλων για τη χορήγηση της σχετικής άδειας σχετικά με το δικαίωμα χρήσης νερού από γεωτρήσεις που διατηρούν στις εκμεταλλεύσεις τους, αλλά και κατ’ επέκταση στην επικαιροποίηση των στοιχείων που ζητά η ΔΕΗ για τη νομιμότητα χρήσης αγροτικής παροχής ρεύματος.

Τα προβλήματα, όπως προκύπτει από αναφορές στην «ΥΧ» αγροτών κυρίως από την Πελοπόννησο, αφορούν αφενός την προσκόμιση σχετικού τοπογραφικού της περιοχής όπου υπάρχει η γεώτρηση και αφετέρου στην επιβολή προστίμων ακόμη και σε περιπτώσεις που, ενώ είχαν υποβάλει αίτηση από το 2014, σήμερα τους ζητούνται επιπλέον δικαιολογητικά, αλλά και πρόστιμο 150 ευρώ, όπως καταγγέλλουν κατά το ρεπορτάζ.

-Διαφήμιση-
Corteva agriculture

Κληθείς να σχολιάσει τα παραπάνω ο τομεάρχης ΣΥΡΙΖΑ για θέματα Αγροτικής Πολιτικής και Βουλευτής Λακωνίας, Σταύρος Αραχωβίτης, ανέφερε ότι «για την επικαιροποίηση της νομιμότητας της παροχής για αγροτική χρήση που ζητά η ΔΕΗ, οι αγρότες εν αναμονή της έκδοσης σχετικής άδειας από τις Διευθύνσεις Υδάτων των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, αρκεί να προσκομίσουν τη σχετική βεβαίωση από τους δήμους, οι οποίοι είναι και οι αρχικοί υποδοχείς των φακέλων-αιτήσεων, με την οποία θα αποδεικνύεται το εμπρόθεσμο της αίτησης». «Εκεί όπου εντοπίστηκε παρανόηση είναι στο ότι οι δήμοι, ως υποδοχείς αιτήσεων, ζητούν από τους αγρότες, που δεν το έχουν κάνει, να προσκομίσουν σκαρίφημα της θέσης της γεώτρησης, κάτι που ζητείται από την αρχή με την κατάθεση του φακέλου. Πολλοί παρανόησαν αυτήν τη διαδικασία ή δεν γνωρίζουν ότι δεν χρειάζεται να απευθυνθούν σε μηχανικό για το τοπογραφικό αυτό, αλλά αρκεί να καταθέσουν το σχετικό απόσπασμα του ορθοφωτοχάρτη από το ΟΣΔΕ», διευκρίνισε ο κ. Αραχωβίτης.

Ερωτηθείς για το ζήτημα των προστίμων, ο κ. Αραχωβίτης ξεκαθάρισε «ότι δεν υπάρχει πρόστιμο 150 ευρώ, αλλά οι αγρότες έχουν μπερδευτεί με την έκδοση τοπογραφικού, το οποίο και δεν χρειάζεται, εφόσον κανείς μπορεί να πάρει τις συντεταγμένες της γεώτρησης από το ΟΣΔΕ. Σε ό,τι αφορά τα πρόστιμα των 250 ευρώ, επιβαρύνουν μόνο εκείνους που από το 2013 έως το 2017 δεν είχαν υποβάλει αίτηση-φάκελο, οπότε και η αίτησή τους υποβάλλεται εκπρόθεσμα», συμπλήρωσε.

-Διαφήμιση-
Αγροτική Καινοτομία - Γεωργικές Συμβουλές