Αραχωβίτης – Canney: Ψηφιακά «όπλα» στην αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής

Σπουδαίο εγχείρημα το ελληνικό έργο της Ευφυούς Γεωργίας, ομοφώνησαν οι δύο υπουργοί

Αραχωβίτης - Canney: Ψηφιακά «όπλα» στην αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής
-Διαφήμιση-
gaia-sense

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρου Αραχωβίτη με τον Ιρλανδό υπουργό Φυσικών Πόρων και Ψηφιακής Ανάπτυξης, Sean Canney στην πλατεία Βάθη. Στη συνάντηση συμμετείχε επίσης και ο υφυπουργός ΑΑΤ Βασίλης Κόκκαλης.  Οι δύο υπουργοί σημείωσαν τα πολλά κοινά που συνδέουν τις δύο χώρες με πρώτο και κυριότερο την προσπάθεια που κατέβαλαν για να σταθούν όρθιες στην πορεία της εξόδου από την οικονομική κρίση. Σε δηλώσεις του ο Έλληνας υπουργός ΑΑΤ αναφέρθηκε στα θέματα που συζητήθηκαν, με κυριότερο αυτό της κλιματικής αλλαγής και πώς μπορεί να συμβάλλει η τεχνολογία στην αντιμετώπισής της.

Η κλιματική αλλαγή και οι ψηφιακές τεχνολογίες στο επίκεντρο

«Πρόσφατα στη χώρα μας είχαμε τα πολύ έντονα καιρικά φαινόμενα στην Κρήτη και στα Χανιά που είναι φαινόμενα της κλιματικής αλλαγής» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αραχωβίτης προσθέτοντας ότι αντίστοιχα προβλήματα αντιμετωπίζει και η Ιρλανδία. «Μιλήσαμε για τον ψηφιακό μετασχηματισμό και τη δυνατότητα όλων των κατοίκων να έχουν πρόσβαση στα ευρυζωνικά δίκτυα καθώς και στις δυνατότητες που η ψηφιακή τεχνολογία μπορεί να δώσει, τόσο στην αύξηση του εισοδήματος όσο και στη διατήρηση του πληθυσμού στην ύπαιθρο», ανέφερε ο ίδιος στη συνέχεια.

Από την πλευρά του ο κ. Canney ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η σημερινή συνάντηση έδωσε τη δυνατότητα σε Ιρλανδία και Ελλάδα να ανταλλάξουν γνώσεις και εμπειρίες. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα κοινά των δύο χωρών: «Έχουμε και οι δύο «νέα» κοινοβούλια, έχουμε το κοινό ότι βγαίνουμε από την περίοδο λιτότητας, έχουμε κάνει πολλά και οι δύο χώρες και έχουμε μπροστά μας πολλές προκλήσεις. Το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής αποτελεί μια από τις σημαντικότερες προκλήσεις και έχουμε δει επιπτώσεις της όπως πλημμύρες, σφοδρούς ανέμους και ιδιαίτερα θερμό κλίμα όπως αυτό που αντιμετώπισαν οι αγρότες κατά το προηγούμενο διάστημα και επηρέασε σοβαρά την αγροτική παραγωγή». Ο ίδιος αναφέρθηκε επίσης στη μετάβαση στην «πράσινη ενέργεια» και στον ψηφιακό μετασχηματισμό των δύο χωρών.

S. Canney σε «ΥΧ»: «Εξαιρετικά ενδιαφέρον το ελληνικό έργο της Ευφυούς Γεωργίας»

Ερωτηθείς από την «ΥΧ» για το υπό δρομολόγηση έργο του ψηφιακού μετασχηματισμού στον αγροτικό τομέα και την εγκατάσταση 6.500 επίγειων αγρομετεωρολογικών σταθμών σε 15,45 εκατ. στρέμματα καλλιεργήσιμης έκτασης ο Ιρλανδός υπουργός σχολίασε το εγχείρημα πολύ θετικά, σημειώνοντας ότι κατά τις συζητήσεις που έγιναν βρήκε ιδιαίτερα ενδιαφέρον το θέμα, που όπως είπε θα συζητηθεί εκτενώς και κατά την επίσκεψη του κ. Αραχωβίτη στην Ιρλανδία (σσ κατόπιν πρόσκλησης του κ. Canney).

Από την πλευρά του ο κ. Αραχωβίτης αναφερόμενος στο έργο της ευφυούς γεωργίας μίλησε για ένα σπουδαίο δημόσιο εγχείρημα σε άριστη συνεργασία του ΥπΑΑΤ με το ΨΗΠΤΕ με στόχο να βοηθήσει ουσιαστικά τον Έλληνα αγρότη και τον εγχώριο πρωτογενή τομέα.

Περισσότερα στο φύλλο της «ΥΧ» που θα κυκλοφορήσει την Παρασκευή 22/3

-Διαφήμιση-