Αργεντινή: Η καλλιέργεια καλαμποκιού θα μπορούσε να φτάσει τους 52 εκατ. τόνους

Υπέρβαση κατά 6% των προηγούμενων εκτιμήσεων

Η συγκομιδή καλαμποκιού της Αργεντινής για την τρέχουσα σεζόν 2021/2022 εκτιμάται ότι θα φτάσει τους 52 εκατ. τόνους, σύμφωνα με αναφορά του Reuters. Το ειδησεογραφικό πρακτορείο επικαλείται στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το χρηματιστήριο δημητριακών του Μπουένος Άιρες, κάνοντας λόγο για μια αύξηση περίπου 6% από την προηγούμενη εκτίμηση που ήταν για 49 εκατ. τόνους.

Υπό το φως της ρωσοουκρανικής κρίσης, η Αργεντινή έχει αναδειχθεί ως μια σημαντική χώρα εξαγωγής σιτηρών παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων του σιταριού και του καλαμποκιού. Ο ξηρός καιρός του τελευταίου διαστήματος ευνόησε την καλλιέργεια καλαμποκιού στη χώρα της Λατινικής Αμερικής, ενώ παράλληλα αυξημένες είναι και οι εκτιμήσεις για την καλλιεργούμενη έκταση καλαμποκιού την περίοδο 2021/2022, σε 77 εκατ. στρέμματα, από 73 εκατ. στρέμματα στην προηγούμενη εκτίμηση. «Η πτώση της υγρασίας των σιτηρών αύξησε τη συγκομιδή σε επαρχίες, όπως το Τσάκο και η Σάλτα», ανέφερε ο φορέας, προσθέτοντας ότι σχεδόν όλη η «κατάλληλη για καλλιέργεια περιοχή» στη χώρα έχει ήδη συγκομιστεί.

Για την επερχόμενη καλλιεργητική περίοδο του καλαμποκιού (2022/2023), στο πλαίσιο της οποίας θα ξεκινήσει η σπορά τις επόμενες εβδομάδες, το χρηματιστήριο δημητριακών προβλέπει έκταση 75 εκατομμυρίων στρεμμάτων. Αυτό συνεπάγεται ελαφρά συρρίκνωση της καλλιεργούμενης έκτασης σε σύγκριση με την τρέχουσα σεζόν, κάτι που αποδίδεται στην πτώση της κερδοφορίας της καλλιέργειας και τη χαμηλή υγρασία του εδάφους.

Εξάλλου, το χρηματιστήριο διατήρησε σταθερή στα 61 εκατ. στρέμματα την πρόβλεψή του για τη γη που σπάρθηκε με σιτάρι για την περίοδο 2022/2023. «Σε αυτή την έκθεση, το 70,6% της εξεταζόμενης έκτασης έχει επαρκείς/βέλτιστες συνθήκες νερού, το οποίο είναι συγκεντρωμένο κυρίως στα νότια της γεωργικής περιοχής», προσθέτει το χρηματιστήριο, προειδοποιώντας για πιθανές απώλειες στα βόρεια της χώρας λόγω των ξηρών συνθηκών.