Αργολίδα: Μειωμένη η σοδειά για το ΠΟΠ Ρόδι Ερμιόνης
Μειωμένη είναι η παραγωγή του ΠΟΠ ροδιού Ερμιόνης, το οποίο αποτελεί ακόμα ένα θύμα των κλιματολογικών συνθηκών που επικράτησαν το τελευταίο διάστημα στην περιοχή.
Όπως εξηγεί στην «ΥΧ» ο παραγωγός Δημήτρης Κοντός, «η φετινή παραγωγή είναι μειωμένη κατά 30%-40%, καθώς οι κλιματολογικές συνθήκες έπαιξαν καθοριστικό ρόλο, επηρεάζοντας τόσο την ποιότητα όσο και την ποσότητα της παραγωγής. Υπάρχουν μικρότεροι καρποί και περισσότερα σκασίματα και, την ίδια ώρα, μία υποτονική αγορά που διαμορφώνει τις τιμές στα περσινά επίπεδα». Σύμφωνα με τον ίδιο, «η τιμή για τα ρόδια που πάνε για χυμό είναι στα 30 λεπτά, ενώ για τα εμπορεύσιμα στα 50 με 60 λεπτά στο χωράφι, αν και η παραγωγή είναι μειωμένη». Ο ίδιος τονίζει ότι από το σύνολο της παραγωγής, που είναι μειωμένη, το ποσοστό που θα πάει για χυμό θα είναι αυξημένο σε σχέση με την περασμένη χρονιά και ίσως φτάσει το 50%.
Τριπλέτα προβλημάτων
Όλα δείχνουν ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα και φέτος ήταν το νερό. «Έμειναν χωράφια απότιστα και αυτήν τη χρονιά, με ό,τι συνεπάγεται μια τέτοια εξέλιξη», σημειώνει. Και προσθέτει: «Το κόστος της ενέργειας, αλλά και η έλλειψη εργατών συμπληρώνουν την τριάδα των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε. Επίσης, θα πρέπει να επισημανθεί ότι όταν δεν υπάρχει οργανωμένος συνεταιρισμός, ώστε να ελέγχει τι γίνεται από το συσκευαστήριο και μετά, με την τελική διαμόρφωση των τιμών, τότε είναι αυτονόητα τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν στην αγορά».