Αργολίδα: Μετρούν αντίστροφα οι παραγωγοί για τη δημιουργία ενεργειακής κοινότητας

Τι λένε στην «ΥΧ» οι επικεφαλής των τοπικών ΤΟΕΒ.
03/08/2024
3' διάβασμα
argolida-metroun-antistrofa-oi-paragogoi-gia-ti-dimiourgia-energeiakis-koinotitas-328773

Η αντίστροφη μέτρηση για τη μείωση του ενεργειακού κόστους στις αγροτικές χρήσεις φαίνεται ότι έχει ήδη αρχίσει και στην Αργολίδα, εκεί όπου το κόστος άρδευσης παραμένει σε υψηλά επίπεδα, προβληματίζοντας τους παραγωγούς, αφού βλέπουν το καλλιεργητικό κόστος να εκτοξεύεται στα ύψη.

«Είναι κάτι που έπρεπε να γίνει εδώ και καιρό», τονίζει ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Ασίνης-Δρεπάνου, Βασίλης Λιαλιάτσης, αναφερόμενος στην προσπάθεια για τη δημιουργία ενεργειακής κοινότητας. «Το ρεύμα αυτήν τη στιγμή χρεώνεται 0,14-0,15 ευρώ και το ερώτημα είναι αν θα τρέξει το πρόγραμμα για τις ενεργειακές κοινότητες. Οι εξαγγελίες της κυβέρνησης είναι για 0,09 έως 0,11 ευρώ. Η ζήτηση για νερό έχει αυξηθεί κατά πολύ και αυτό σημαίνει πολλά για το μέλλον».

Από τον ΤΟΕΒ Δαλαμανάρας, ο επικεφαλής Κώστας Σκουλής μάς ενημερώνει ότι ήδη έχουν ζητηθεί από την περιφέρεια οι αριθμοί των παροχών και «πλέον περιμένουμε να δούμε τι θα ακολουθήσει. Εμείς, προς το παρόν, έχουμε κάνει αίτηση για να ενταχθούμε στο πρόγραμμα της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ με ένα σταθερό τιμολόγιο των 0,09 ευρώ».

Σε ό,τι αφορά τις ανάγκες για το νερό, ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ επισημαίνει ότι «οι ανάγκες της Αργολίδας είναι συγκεκριμένες, αφού καλλιεργούμε εσπεριδοειδή. Δεν έχουμε καλλιέργειες που να θέλουν κάθε μέρα πότισμα. Το θέμα, όμως, είναι να δοθούν λύσεις».

Αναφορικά με τη σημασία που θα είχε η δημιουργία ενεργειακής κοινότητας για τους ΤΟΕΒ της Αργολίδας, ο κ. Σκουλής προσθέτει: «Μέχρι τώρα, τα 3/4 του κοστολογίου είναι για την ενέργεια. Αν λύσουμε το πρόβλημα με το ενεργειακό κόστος, τότε θα έχουμε 50% μειωμένο κόστος καλλιέργειας.

Αυτό θα συνέβαινε αν ήμασταν σε ενεργειακή κοινότητα και είχαμε μηδενίσει το ενεργειακό κόστος. Ο τέως περιφερειάρχης μάς είχε δηλώσει ότι ενδιαφερόταν να δημιουργήσει μία ενεργειακή κοινότητα στη Μεγαλόπολη, η οποία τους θερινούς μήνες θα κάλυπτε το ενεργειακό κόστος των ΤΟΕΒ και των ΓΟΕΒ και τους χειμερινούς μήνες το ενεργειακό κόστος που έχουν οι δημόσιες υπηρεσίες. Είχαμε ενδιαφερθεί και στο παρελθόν να το κάνουμε, αλλά όταν τέθηκε το ερώτημα για το πού θα δίνουμε το ρεύμα, σταματήσαμε».

Η λύση του Ανάβαλου

Η πραγματικότητα, όμως, απαιτεί άμεσες λύσεις και έτσι ο Ανάβαλος παραμένει η πρώτη εξ αυτών. Ο τελευταίος θεωρείται από πολλούς ως μονόδρομος για την επίλυση του προβλήματος της ύδρευσης, εφόσον προηγηθούν οι απαιτούμενες μελέτες και έργα, ώστε να λαμβάνει χώρα η προβλεπόμενη διαδικασία επεξεργασίας και να αφαιρούνται τα άλατα που καθιστούν το νερό μη πόσιμο.

Όπως μάς λέει ο κ. Σκούφης, «η σωστή λειτουργία του Ανάβαλου περνά μέσα από μελέτες που θα δίνουν απαντήσεις στα προβλήματα που υπάρχουν. Τον Αύγουστο δεν μπορεί να γίνει καθαρισμός, όπως κάποιοι υποστηρίζουν, γιατί αυτό το διάστημα ποτίζουμε και δεν υπάρχει περιθώριο για διακοπές στην τροφοδοσία με νερό».