Αργολίδα: Προβληματική η κατάσταση με τους νέους αγρότες

«Η εικόνα που υπάρχει για τους νέους αγρότες της Αργολίδας δεν είναι καθόλου ευχάριστη, αφού το πρόβλημα πήρε διαστάσεις όταν άλλαξαν οι προϋποθέσεις που υπήρχαν και αντί για τρεις κλίμακες, Ορεινό, Ημιορεινό και Πεδινό, δημιουργήθηκαν δύο, με αποτέλεσμα για μία σημαντική μερίδα νέων αγροτών να χαθούν μεγάλα ποσά και μαζί με αυτά το ενδιαφέρον πολλών να ενταχθούν στο πρόγραμμα». Με αυτή την τροποποίηση, το 80% της Αργολίδας πέρασε στην κατηγορία της πεδινής καλλιέργειας.

Τα παραπάνω επισημαίνει ο Βαγγέλης Μπινιάρης, πρόεδρος του Συλλόγου Νέων Αγροτών Αργολίδας, που αριθμεί περίπου 500 μέλη. Ο ίδιος προσθέτει: «Στην Αργολίδα, αυτήν τη στιγμή, το ποσοστό γήρανσης του αγροτικού πληθυσμού είναι πάνω από το 50% και, από την άλλη, οι νέοι με τα δεδομένα που υπάρχουν μέχρι σήμερα δεν δείχνουν κανένα ενδιαφέρον να επιστρέψουν στην καλλιέργεια. Η έλλειψη εργατικών χεριών είναι μία παράμετρος του προβλήματος, αφού ανέβασε το μεροκάματο στα 50 ευρώ, όταν το ένα κιλό λάδι πωλείται στα 2,40, ενώ στα 30 λεπτά το πορτοκάλι».

Σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή των νέων στην καλλιέργεια, ο κ. Μπινιάρης υποστηρίζει ότι «με τις τιμές που έχουν τα προϊόντα, δεν έχουμε τη δυνατότητα να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις για υψηλά μεροκάματα πλέον». Τέλος, σημειώνει ότι «ακόμα και αυτοί που θέλουν να κάνουν κάτι καινούργιο, δεν προχωράνε, αφού δεν υπάρχει στήριξη. Από την άλλη πλευρά, οι ιδιοκτήτες μικρού κλήρου αποχωρούν, αφού δεν βλέπουν προοπτική».