Καλαμπόκι: Άνοιξε την αυλαία με 20 λεπτά ο συνεταιρισμός των Λεχαινών

Τιμή εκκίνησης τα 20 λεπτά από τον συνεταιρισμό

των Γιάννη Σάρρου, Νικολέτας Τζώρτζη

Εβαλαν μπροστά οι θεριζοαλωνιστικές μηχανές καλαμποκιού στις πρωιμότερες περιοχές της Πελοποννήσου και σειρά παίρνει η Στερεά Ελλάδα. Η καλλιεργητική περίοδος μπορεί να χαρακτηριστεί καλή, απουσία εντομολογικών προσβολών στο σύνολο από τη φετινή παραγωγική ατζέντα.

Υπάρχουν περιπτώσεις όπου η παρουσία ασθενειών, όπως το φουζάριο σε περιοχές της Ηλείας, δημιούργησαν προβλήματα, όμως όλα δείχνουν ότι γενικά οι αποδόσεις και η ποιότητα θα είναι καλές. Παράλληλα, ο καιρός με τις υψηλές θερμοκρασίες ευνοεί την ολοκλήρωση της ωρίμασης των σπόρων. Θετικές επίσης είναι και οι εξελίξεις στο θέμα των τιμών, όπου οι πρώτες εμπορικές πράξεις ξεκινούν από τα 20-21 λεπτά το κιλό, με ανοδική πορεία.

Άδειες οι αποθήκες, χωρίς παραστατικά η διακίνηση

Μπορεί οι χαμηλές θερμοκρασίες του Μαρτίου να επηρέασαν το αρχικό στάδιο της ανάπτυξης του καλαμποκιού, το αποτέλεσμα όμως, έστω και όψιμα, είναι θετικό για την περιοχή της Ηλείας.

Όπως δηλώνει στην «ΥΧ» ο Παναγιώτης Κοτσέτας, γεωπόνος και διευθυντής του συνεταιρισμού Λεχαινών, «η παραγωγή σε σύγκριση με άλλες χρονιές είναι όψιμη κατά δέκα ημέρες, εξελίσσεται όμως ικανοποιητικά και ήδη τα πρώτα δείγματα που έχουμε από τη συγκομιδή είναι άριστα, τόσο σε ποιότητα όσο και σε ποσότητα». Σε ό,τι αφορά το θέμα της τιμής, δήλωσε ότι ο συνεταιρισμός παραλαμβάνει καλαμπόκια με 20 λεπτά το κιλό. «Την περσινή περίοδο ξεκινήσαμε με 19 λεπτά το κιλό, η αγορά όμως δείχνει να αντιδρά θετικά στην προοπτική του καλαμποκιού για το επόμενο διάστημα».

Σε συνομιλίες με παραγωγούς και κτηνοτρόφους της ευρύτερης περιοχής, μας δήλωσαν ότι η εμπορία του προϊόντος χωρίς παραστατικά δυστυχώς ανθεί, με κερδισμένο το παρεμπόριο, κάτι το οποίο είναι γνωστό στους «παροικούντες τηn Ιερουσαλήμ» ως συναλλαγή με «ράσα».

Για άδειες αποθήκες χωρίς καλαμπόκι κάνει λόγο ο Βασίλης Παναγιώτου, παραγωγός από την Αλίαρτο Βοιωτίας. «Τα καλαμπόκια βρίσκονται στο τελικό στάδιο της ωρίμασης και πιστεύω ότι μετά το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσουν τη συλλογή οι πρωιμότερες περιοχές. Αποθέματα στις αποθήκες δεν υπάρχουν και ήδη έχει ξεκινήσει η ζήτηση του προϊόντος». Επίσης, όπως δηλώνει ο κ. Παναγιώτου, «οι καλλιεργούμενες εκτάσεις είναι ελαφρά μειωμένες σε σύγκριση με πέρυσι και ένα μεγάλο ποσοστό του καλαμποκιού πήγε για ενσίρωση».

Πρόβλημα με τους αγριόχοιρους

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η δήλωση του Βασίλη Πόρου, παραγωγού και γεωπόνου από την Ελάτεια Λοκρίδας. «Μπορεί η χρονιά φέτος να είναι καλή για το καλαμπόκι και τις αποδόσεις του, το μεγάλο όμως πρόβλημα εστιάζεται στην παρουσία σημαντικού αριθμού αγριόχοιρων, που προκαλούν σοβαρές ζημιές στις καλλιέργειες κυρίως των ορεινών περιοχών». Το μεγαλύτερο πρόβλημα εστιάζεται στις καλλιέργειες του Καλλίδρομου όρους.