Αρκαδία: Με το βλέμμα στο πολλά υποσχόμενο μέλλον προχωρά η καλλιέργεια πεπονιού

Αισιόδοξες οι εκτιμήσεις για τη φετινή χρονιά
05/08/2024
1' διάβασμα
arkadia-me-to-vlemma-sto-polla-yposchomeno-mellon-prochora-i-kalliergeia-peponiou-328860

Μια σειρά από νέα «ήθη» σε επίπεδο καλλιεργειών φέρνουν οι κλιματολογικές αλλαγές. Στην Αρκαδία, άνθρωποι που βλέπουν την επόμενη μέρα σαν μία νέα πρόκληση προχωρούν με προσεκτικά βήματα, επιλέγοντας καλλιέργειες που πριν από χρόνια δεν υπήρχαν ούτε σαν σκέψη, όπως είναι αυτές του καρπουζιού και του πεπονιού.

Ο Χρήστος Τσιάμης ήδη γεύεται τους καρπούς της παραγωγής πεπονιού, βάζοντας μάλιστα και νέες ποικιλίες, όπως το οβάλ πεπόνι, που θυμίζει το Αργείτικο, αλλά είναι τύπου «ανανάς». Η συγκομιδή άρχισε στις 20 Ιουλίου και ο ίδιος δηλώνει τα εξής: «Οι καλλιέργειές μας ανταποκρίνονται στα κλιματολογικά δεδομένα και έτσι πάμε σε μία συγκομιδή με πολύ υψηλή ποιότητα. Η στρεμματική απόδοση είναι πολύ καλή, αφού φτάνει τους τρεις τόνους το στρέμμα. Η τιμή του είναι από 1 ευρώ έως 1,50 ευρώ το κιλό στις λαϊκές αγορές, ενώ στον παραγωγό περίπου στα 80 λεπτά».

Ήδη, καλλιεργούνται πολλές ποικιλίες πεπονιών, αλλά, όπως μας αναφέρει ο κ. Τσιάμης, «ήδη καλλιεργούμε μία νέα ποικιλία, τη λεγόμενη “ανανάς”, που μοιάζει με το Αργείτικο, αλλά είναι λεπτή και με λεπτή φλούδα. Φέτος, πάμε για μία καλή χρονιά, αφού υπάρχει ζήτηση και πολύ καλή ποιότητα».

«Τα πεπόνια θα εξελιχθούν σε βασική καλλιέργεια»

Σε ό,τι αφορά το μέλλον της καλλιέργειας, ο κ. Τσιάμης εκφράζει τη βεβαιότητα ότι αυτή θα πάρει τα πάνω της και, όπως διαμορφώνονται οι κλιματολογικές συνθήκες, θα εξελιχθεί σε βασική στις περιοχές όπου υπάρχει νερό. «Θα αντικατασταθούν οι καλλιέργειες που δεν αποδίδουν οικονομικά, όπως είναι τα σιτηρά», καταλήγει.