Αρμέγοντας 22.000 αγελάδες στην έρημο της Σαουδικής Αραβίας (video)

Η τεχνολογία κερδίζει τις ακραίες κλιματολογικές συνθήκες

aggelades-saoudiki-aravia

Στην περιοχή Almarai υπάρχουν περίπου 105.000 αγελάδες γαλακτοπαραγωγής. Όλες τους ανήκουν στη φυλή holstein ενώ ταΐζονται και αρμέγονται τέσσερις φορές την ημέρα.

Εκεί βρίσκεται και η φάρμα Al Badiah, μία από τις μεγαλύτερες εγκαταστάσεις στο Riyadh της Σαουδικής Αραβία όπου εκτρέφονται 22.000 αγελάδες.

Οι έξι χώροι αρμέγματος είναι εξοπλισμένοι με γρήγορες εξόδους. Ο κάθε χώρος αποτελείται από 75 μονάδες όπου λειτουργούν παράλληλα.

Λειτουργεί όλο το 24ωρο, με το πρώτο άρμεγμα να γίνεται στις 12.00πμ, το 2ο στις 6,00πμ το 3ο στις 12.00μμ και τέλος το 4ο στις 12.00πμ πάλι.

Οι αγελάδες εισέρχονται στον στάβλο, όπου οι θηλές τους ψεκάζονται με απολυμαντικό και μετά τοποθετούνται τα συστήματα άλμεξης. Αφού αρμεχτούν, περιλούζονται με ιώδιο και νερό μέσω του συστήματος άλμεξης όπως και το πάτωμα.

Κάθε μέρα στην Al Badiah παράγονται 960.000 λίτρα γάλακτος με την κάθε αγελάδα να παράγει περίπου 48 λίτρα την ημέρα.

Κάθε αγελάδα έχει κατά μέσο όρο 3,5 γαλουχίες. Στο κάθε ζώο έχει τοποθετηθεί μικροτσιπ, που καταγράφει δεδομένα όπως ημέρες ξηρασίας και ανίχνευση θερμότητας τα οποία καταγράφονται στο σύστημα γαλακτοπαραγωγής.
Κάθε 40 λεπτά ένα βυτίο φεύγει από την φάρμα. Κάθε δευτερόλεπτο παράγονται 11 λίτρα γάλακτος.

Η Al Badiah διαθέτει μία ομάδα 60 τεχνικών ειδικών στις εκτροφές. Το 52% των ζώων είναι νεαρής ηλικίας. Σε μία «ήσυχη» μέρα, 45 περίπου αγελάδες ξεγεννούν, ενώ σε μία πιο «δύσκολη» μέρα ανέρχονται στις 100. Όλες οι νεογέννητες μοσχίδες παραμένουν στην φάρμα, ενώ τα αρσενικά μοσχαράκια πωλούνται σε μικρή ηλικία 2-3 εβδομάδων.

Υπάρχουν 52 εγκαταστάσεις ενσίρωσης ζωοτροφών. Το ενσίρωμα καλαμποκιού είναι μία από τις κυριότερες ζωοτροφές, όπου το καλαμπόκι καλλιεργείται σε χωράφι 5 ώρες προς τον βορρά.

aggelades-saoudiki-aravia6Ο Anthony King είναι ο μάνατζερ στην γαλακτοπαραγωγική φάρμα και δηλώνει πως 4.000 τόνοι καλαμποκιού ανά βράδυ θερίζονται στη διάρκεια της ενσίρωσης ενώ χρησιμοποιούνται 150 φορτηγά στη διαδικασία.

Οι αγελάδες ταΐζονται επίσης και τριφύλλι, το οποίο χρειάζεται πολλά στρέμματα για την αποθήκευσή του. Καθημερινά καταναλώνονται περίπου 1.000 τόνοι ζωοτροφών την ημέρα και κοστολογούνται περίπου στα 250.000 €.

aggelades-saoudiki-aravia3

Η Al Badiah εισάγει το 40% του τριφυλλιού, ενώ παράλληλα διαθέτει 800 φορτηγά για την μεταφορά ζωοτροφών από το λιμάνι στη μονάδα. 75.000 τόνοι σιτηρών εισάγονται κάθε έξι εβδομάδες.

Όταν χωνέψει η κοπριά συγκεντρώνεται και στέλνεται στα καλλιεργήσιμα χωράφια του Almarai’s, 500 μέτρα βόρεια της πόλης.
Υπάρχουν επίσης και 52 σύγχρονα τρακτέρ που λειτουργούν στη φάρμα καθώς και πλήθος παρελκόμενων εξοπλισμών.

aggelades-saoudiki-aravia4

Amy Forde, AgriLand