Aρχαία βοοειδή: Από υποζύγια σε γευστική απόλαυση ακριβών ξενοδοχείων

Aρχαία βοοειδή: Από υποζύγια σε γευστική απόλαυση ακριβών ξενοδοχείων
Αποτελώντας ένα σημαντικό γεωργικό εργαλείο στον αγροτικό πολιτισμό της Κίνας, τα βοοειδή Γιανμπιάν παραδοσιακά τύγχαναν υψηλής εκτίμησης. Στο παρελθόν, μοιράζονταν ένα σπίτι με τους ιδιοκτήτες τους και δίνονταν ως ανταμοιβή στον νικητή αγώνων πάλης, γεγονός που θεωρείτο ως η υψηλότερη τιμή. Τις δεκαετίες του΄60 και του ΄70 ήταν ακόμα παράνομη η σφαγή των βοοειδών.
 
Η Κίνα ήταν το πρώτο έθνος στον κόσμο που καλλιέργησε το ρύζι ως πρωτογενή καλλιέργεια. Ως η μεγαλύτερη γεωργική χώρα έχει τροφοδοτήσει το ένα πέμπτο του παγκόσμιου πληθυσμού κυρίως με καλλιέργειες όπως το ρύζι. Η μεταρρύθμιση και η πολιτική του οικονομικού ανοίγματος που εγκαινιάσθηκε στα τέλη της δεκαετίας του ΄70 επίλυσαν τα προβλήματα που υπήρχαν με τη διατροφή και τα είδη ένδυσης που στοίχειωσαν τον κινεζικό λαό χιλιάδες χρόνια.
 
Καθώς πλέον χρησιμοποιούνται περισσότερες μηχανές στη γεωργία και υπάρχουν περισσότερα χρήματα στις τσέπες των ανθρώπων, οι καταναλωτικές προτιμήσεις εξακολουθούν να διευρύνονται, περιλαμβάνοντας λιγότερο παραδοσιακές πηγές πρωτεϊνών, όπως το βόειο κρέας. Η εκτροφή βοοειδών στην Κίνα με σκοπό τη διατροφή άρχισε να επεκτείνεται.
 
Όπως λένε οι ειδικοί, πριν από περισσότερα από 60 χρόνια ήταν δύσκολο για τους Κινέζους να αποκτήσουν αρκετά τρόφιμα, πόσο μάλλον το κρέας. Σήμερα που τα εισοδήματά τους είναι πολύ καλύτερα, έχουν αλλάξει και οι διατροφικές τους επιλογές. Στην αρχή δεν έδιναν και τόση σημασία στην ποιότητα, τα τελευταία όμως χρόνια, όλο και περισσότεροι Κινέζοι στρέφονται σε πλούσιες και ποικίλες δίαιτες αναζητώντας βόειο κρέας υψηλής ποιότητας. Στατιστικά στοιχεία από την Ένωση Κρεοπωλών της Κίνας έδειξαν ότι η ετήσια κατανάλωση βοείου κρέατος στην Κίνα αυξήθηκε από 5,69 εκατ. τόνους το 2006, σε περισσότερους από 7,95 εκατ. τόνους το 2017.
 
Αν και η κατά κεφαλή κατανάλωση εξακολουθεί να είναι χαμηλή σε σύγκριση με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Αυστραλία, η Κίνα, ο μεγαλύτερος καταναλωτής χοιρινού κρέατος στον κόσμο, βιώνει μία αυξανόμενη αγορά βοείου κρέατος κυρίως από τη συνεχώς διευρυνόμενη μεσαία τάξη. Δεδομένου ότι τα βοοειδή Γιανμπιάν έχουν αργό ρυθμό ανάπτυξης, Κινέζοι ερευνητές άρχισαν να εισάγουν εξωτικές φυλές με τις μικρότερες γενετικές διαφορές και τη δεκαετία του ΄80 ξεκίνησαν έρευνες στη διασταύρωση. Τα υβριδικά βοοειδή διατηρούν την υψηλή ποιότητα του βοείου κρέατος των κινέζων γονέων τους και έχουν βελτιώσει την παραγωγικότητα.
 
Στις εγκαταστάσεις της κτηνοτροφικής μονάδας κάθε ταύρος ζει σε ένα ευρύχωρο κατάλυμα με ξύλινα χαλάκια στο πάτωμα. Τα γεύματά τους περιλαμβάνουν φρέσκα χόρτα, καρότα και αυγά, κοστίζοντας περίπου 120 γιουάν (περίπου 18 δολάρια ΗΠΑ) ανά κεφάλι ημερησίως. Οι υπάλληλοι τα βγάζουν για βόλτα σε έναν υπαίθριο αθλητικό χώρο που καλύπτεται από ασημένια άμμο, ενώ καθημερινά μετά το γεύμα τους βουρτσίζουν τις πλάτες τους για να διευκολύνουν την κυκλοφορία του αίματος. Η συνεργασία με τη Marriott, τη μεγαλύτερη διεθνή ξενοδοχειακή αλυσίδα, αποτελεί ορόσημο για την προώθηση αυτής της ράτσας.
 
Από το 2011 που υπογράφηκε η συμφωνία με τον ξενοδοχειακό κολοσσό, πλέον τα κίτρινα βοοειδή της Γιανμπιάν καταλήγουν μπριζόλες και χάμπουργκερ σε περισσότερα από 50 ξενοδοχεία πέντε αστέρων σε ολόκληρη την Κίνα. Το κρέας στοιχίζει περίπου 200 γιουάν το κιλό, τρεις φορές επάνω η τιμή του απλού βοδινού κρέατος στη εγχώρια αγορά της Κίνας.
 
Σήμερα στη Γιανμπιάν εκτρέφονται πάνω από 600.000 βοοειδή ενώ το 1/3 εξ αυτών είναι τα κίτρινα βοοειδή. Η τοπική κυβέρνηση στη Γιανμπιάν έχει εκδώσει κανονισμούς για την προστασία και την ανάπτυξη των βοοειδών, ενώ για την ενθάρρυνση της εκτροφής τους έχουν δοθεί δάνεια στους αγρότες.
 
Στην ερώτηση ποιο είναι το μυστικό για την αναπαραγωγή των βοοειδών, οι ειδικοί απαντούν:«Διαφορετικά βοοειδή έχουν διαφορετικές προσωπικότητες. Κάποια είναι ευγενικά και κάποια άλλα επιθετικά. Η ενασχόληση μαζί τους είναι ίδια με τους ανθρώπους».
 
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ