Ενημερωτική εκδήλωση για το AGRO 2 από τον ΑΣ Μεσολογγίου-Ναυπακτίας

Ενημερωτική εκδήλωση για το AGRO 2 από τον ΑΣ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ-ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ

Την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2016 ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Μεσολογγίου-Ναυπακτίας «Η ΕΝΩΣΗ» πραγματοποίησε ενημερωτική εκδήλωση-εκπαίδευση των ελαιοπαραγωγών του που αφορούσε στο σύστημα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης AGRO 2 καθώς και στο σύστημα ιχνηλασιμότητας που εφαρμόζει πλήρως καθετοποιημένα ο Συνεταιρισμός στο πλαίσιο εφαρμογής του εγκεκριμένου προγράμματος εργασίας των ΟΕΦ ΚΑΝ.611/2014 & 615/2014.

Κεντρικός ομιλητής της ενημερωτικής εκδήλωσης ήταν ο κ. Καλτσής Ιωάννης της εταιρείας PROTYPON η οποία έχει αναλάβει σε συνεργασία με την ΑΞΙΟΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ την υλοποίηση του συστήματος Ολοκληρωμένης Διαχείρισης ελαιοκαλλιέργειας και της ιχνηλασιμότητας ελαιοκάρπου.

Την εκδήλωση προλόγισε ο  πρόεδρος του ΑΣ Μεσολογγίου-Ναυπακτίας κ. Παναγιώτης Ζωγράφος ο οποίος αναφέρθηκε στις επενδύσεις που έχει πραγματοποιήσει ο συνεταιρισμός τα τελευταία χρόνια στον τομέα της ελαιοκαλλιέργειας και ιδιαίτερα στην δημιουργία μιας υπερσύγχρονης μονάδας αποθήκευσης και τυποποίησης ελαιοκάρπου στα Σταμνά. Ο κ. Ζωγράφος αφού έδωσε την τιμή εκκίνησης για την φετινή παραλαβή της ελιάς Καλαμών στα 1,2€ το κιλό τόνισε τη σπουδαιότητα της εφαρμογής των συστημάτων ποιότητας και ιχνηλασιμότητας από τον παραγωγό μέχρι τον τελικό καταναλωτή, δεδομένου ότι ο Συνεταιρισμός απευθύνεται πλέον με επιτυχία σε υψηλών απαιτήσεων αγορές του εξωτερικού. Επίσης δήλωσε αισιόδοξος για την έκβαση της τρέχουσας ελαιοκομικής περιόδου και ζήτησε από τους ελαιοπαραγωγούς να στηρίξουν την προσπάθεια του Αγροτικού Συνεταιρισμού παραδίδοντας το προϊόν τους στο εργοστάσιο του Συνεταιρισμού

Ο κ. Καλτσής από την πλευρά του αναφέρθηκε στα πολλαπλά οφέλη που προκύπτουν για τον ελαιοπαραγωγό από την αποτελεσματική εφαρμογή της ολοκληρωμένης διαχείρισης και επικεντρώθηκε στο τρίπτυχο 1) Ασφάλεια Παραγόμενου Ελαιοκάρπου, 2) Προστασία περιβάλλοντος και 3) Ασφάλεια και προστασία του ελαιοπαραγωγού από τη χρήση των φυτοφαρμάκων, τονίζοντας την σπουδαιότητα όλων των παραπάνω τόσο για την εφαρμογή της ΚΑΠ όσο και για τις απαιτήσεις των αγορών. Εξήγησε με σαφήνεια τη χρησιμότητα του συστήματος ιχνηλασιμότητας ελαιοκάρπου που εφαρμόζει ο Συνεταιρισμός, το οποίο ξεκινά από τον ελαιώνα και την παράδοση του προϊόντος στο εργοστάσιο του Συνεταιρισμού στα Σταμνά και φθάνει μέχρι την τελική του τυποποίηση και διάθεση στον τελικό καταναλωτή. Στις λεπτομέρειες εφαρμογής του Συστήματος Ολοκληρωμένης Διαχείρισης αναφέρθηκε και η επιβλέπων γεωπόνος του Συνεταιρισμού κ. Βίκυ Τσούφη η οποία εξήγησε τις επιμέρους απαιτήσεις που θα πρέπει να καλύψει ο ελαιοπαραγωγός κατά την εφαρμογή του συστήματος.

Η εκδήλωση στην οποία παρέστησαν πλήθος ελαιοπαραγωγών της περιοχής στέφθηκε κατά γενική ομολογία με απόλυτη επιτυχία και έδωσε το έναυσμα για την έναρξη μιας καλής ελαιοκομικής περιόδου τόσο για τον ΑΣ Μεσολογγίου-Ναυπακτίας όσο και τους ελαιοπαραγωγούς μέλη του.