Ασανσέρ η τιμή της ντομάτας, σταθερή αξία η πιπεριά τύπου Φλωρίνης

Καλές οι τιμές για αγγούρι και μελιτζάνα

Από τα τέλη Οκτωβρίου έχουν μπει στη διαδικασία της συλλογής σχεδόν όλες οι θερμοκηπιακές καλλιέργειες στην Κρήτη. Οι χαμηλές θερμοκρασίες των τελευταίων ημερών ανέστειλαν την ανάπτυξη των φυτών και ένα ποσοστό των θερμοκηπίων της Κρήτης βρίσκεται σε οριακό σημείο.

Τα θερμόμετρα έπεσαν στους 2 βαθμούς Κελσίου, κάτι το οποίο σήμανε συναγερμό σε πολλούς παραγωγούς, με τις μονάδες θέρμανσης να ανάβουν η μία μετά την άλλη, για να προστατευτούν τα φυτά και να μην υπάρξουν απώλειες.

Την εικόνα αυτή μας μεταφέρει ο Νίκος Πεδιαδιτάκης, παραγωγός θερμοκηπιακών καλλιεργειών και γεωπόνος από το Αρκαλοχώρι. Στον κάμπο της Μεσαράς η θερμοκρασία έπεσε σε επικίνδυνα για τα θερμοκήπια επίπεδα, καθώς η εξέλιξη του φυτού πρακτικά αναστέλλεται και επηρεάζονται οι παραγωγικές του δυνατότητες.

Δίνοντας μία ολοκληρωμένη εικόνα της παραγωγής για την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο, ο κ. Πεδιαδιτάκης κάνει λόγο για μία συγκρατημένη κατάσταση, «με τιμές-ασανσέρ», όπως ο ίδιος τις ονόμασε. «Υπάρχει μία αυξομείωση στο θέμα των τιμών και ειδικότερα της ντομάτας, χωρίς να διαφαίνεται σταθεροποίηση στον ορίζοντα. Ανάλογα με την ποιότητα, ξεκινά από τα 30 με 40 λεπτά και ξεπερνά ακόμη και τα 80 λεπτά το κιλό.

Οι πιπεριές παρουσιάζουν μία πιο σταθερή συμπεριφορά, λόγω και της μεγάλης προσφοράς, ειδικά για την ποικιλία Φλώρινας, η οποία κυμαίνεται από 60 λεπτά το κιλό έως και 1,20 ευρώ, σε αντίθεση με άλλες χρονιές που ξεπερνούσε το 1,5 ευρώ αυτή την περίοδο».

Σε ό,τι αφορά το θέμα του αγγουριού και της μελιτζάνας, ο κ. Πεδιαδιτάκης έκανε λόγο για καλές τιμές, οι οποίες δείχνουν να σταθεροποιούνται για το υπόλοιπο χρονικό διάστημα. «Το μακρύ αγγούρι βρίσκεται πάνω από τα 80 λεπτά το κιλό ανάλογα με την ποιότητα και το κοντό ξεπερνά τα 1,6 ευρώ. Επίσης, η μελιτζάνα κυμαίνεται στο 1,2 με 1,5 ευρώ το κιλό.

Παρατηρητήριο προγραμματισμού της παραγωγής

Εκείνο που κάνει τον Κρητικό παραγωγό να αισιοδοξεί είναι η δυναμική των εξαγωγών όπως έχει διαμορφωθεί μέχρι στιγμής. Παράλληλα, όμως, προβληματίζεται για το μέλλον των καλλιεργειών. «Οι εξαγωγές δείχνουν να έχουν σταθεροποιηθεί, με σημείο αναφοράς την ποιότητα που παρέχουμε. Εκείνο, όμως, που πρέπει να προσέξουμε περισσότερο είναι το θέμα του προγραμματισμού της παραγωγής μας. Ο μέσος γεωργικός κλήρος είναι μικρός και δεν θα πρέπει να αυτοσχεδιάζει ο καθένας από μόνος του για την παραγωγή που θα επιλέξει. Πρέπει να έχουμε ένα κοινό σημείο σύγκλισης και μέσα από αυτό να δρομολογούμε κάθε χρόνο τις καλλιέργειές μας».

Νέο μοντέλο παραγωγής

Κλείνοντας, ο κ. Πεδιαδιτάκης έκανε λόγο για το αγροδιατροφικό μοντέλο, έτσι όπως αυτό διαμορφώνεται για τα επόμενα χρόνια και το οποίο θα επηρεάσει και τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες. «Η Κρήτη, όπως και άλλες περιοχές της χώρας μας, παρουσιάζει σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα, αλλά και μειονεκτήματα. Εμείς, αν αξιοποιήσουμε καλύτερα τα πρώτα και τα προσαρμόσουμε σε αυτά τα νέα δεδομένα, θα μπορούμε να μιλάμε από μία διαφορετική θέση ισχύος. Η παραγωγή προϊόντων με ήπιες και φιλικές μεθόδους στο περιβάλλον θα πρέπει να είναι ο επόμενος στόχος μας. ώστε μέσα από αυτό να δημιουργήσουμε το νέο αφήγημα για την παραγωγή μας», κατέληξε.

Μεγάλη η παραγωγή της πιπεριάς

Για καλή παραγωγή πιπεριάς κάνει λόγο ο Μανώλης Μπερκάκης, στέλεχος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Τυμπακίου. Συγκρίνοντας την περσινή περίοδο με τη φετινή, αναφέρει μία μείωση στην τιμή της ντομάτας περίπου στο 20%, σταθερή τιμή για την πιπεριά τύπου Φλωρίνης και αύξηση της τιμής στα αγγούρια, όπως και στις μελιτζάνες.

«Οι ντομάτες κυμαίνονται στα 70 με 80 λεπτά το κιλό, ενώ πέρυσι έφταναν το 1 ευρώ. Οι μεγάλες ποσότητες στις πιπεριές σταθεροποιούν μία τιμή κάτω από το 1 ευρώ, ενώ για το μακρύ αγγούρι, που έχει μεγάλη ζήτηση, η τιμή αγγίζει το ευρώ. Επίσης, ανεβασμένη δείχνει η τιμή για τη μελιτζάνα, η οποία ξεπερνά τα 1,20 ευρώ το κιλό».

Οι αποδόσεις των καλλιεργειών, σύμφωνα πάντα με τον ίδιο, κυμαίνονται για την ντομάτα στους 10 τόνους το στρέμμα, για το αγγούρι περίπου στους 9 τόνους για τις πιπεριές στους 8 τόνους και για τη μελιτζάνα στους 10 τόνους. Στο ερώτημά μας γιατί δεν προχωρούν σε υδροπονικές καλλιέργειες, που είναι περισσότερο παραγωγικές, ο κ. Μπερκάκης κάνει λόγο για κατακερματισμένες εκμεταλλεύσεις, οι οποίες δυσχεραίνουν την οργάνωση της παραγωγής, άρα και την επένδυση σε νέες τεχνολογίες, οι οποίες μπορούν να δώσουν καλύτερα αποτελέσματα.

Κλείνοντας, ο ίδιος έκανε ειδική αναφορά στους νέους αγρότες, οι οποίοι «δείχνουν σημαντικό ενδιαφέρον για τη συνέχιση τις καλλιέργειας των θερμοκηπίων, κάτι το οποίο προμηνύει και ένα αισιόδοξο μήνυμα συνέχειας της αγροτικής παραγωγής».