Ασφάλιση για «ακραία κλιματικά φαινόμενα» με χρηματοδότηση ΠΑΑ και συμμετοχή ιδιωτών

Σε ορίζοντα διετίας και αφού πρώτα ολοκληρωθούν το οικονομικό «νοικοκύρεμα» του ΕΛΓΑ και η ψηφιοποίηση του συστήματος εκτιμήσεων (που θα οδηγήσει και σε ταχύτερες πληρωμές) θα πρέπει να αναμένεται η ανάπτυξη των πρώτων συνεργειών με τον ιδιωτικό τομέα σε ζητήματα ασφαλιστικής κάλυψης των αγροτών.

Σύμφωνα με τα όσα αποκαλύπτει στην «ΥΧ» ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης, από τις συμπράξεις αυτές, οι οποίες θα συνδυαστούν με αλλαγές στο κανονιστικό πλαίσιο του Οργανισμού, θα προκύψουν νέα ασφαλιστικά προγράμματα που θα καλύπτουν τους παραγωγούς για ζημιές που μέχρι σήμερα μένουν εκτός.

Από την πλευρά του ελληνικού Δημοσίου, τα καινούργια αυτά προϊόντα θα υποστηριχθούν με κεφάλαια που θα αντληθούν από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης. Ο κ. Βορίδης κάνει χαρακτηριστικά λόγο για τη δημιουργία μιας «ειδικής γραμμής προϋπολογισμού», η οποία θα αφορά «ακραία κλιματικά φαινόμενα». Μέσω της γραμμής αυτής, θα καλύπτεται ένα σημαντικό μέρος (πιθανότατα άνω του 50%) του κόστους των νέων προγραμμάτων, που θα δίνουν τη δυνατότητα κάλυψης ζημιών από φαινόμενα που οδηγούν σε μειωμένες στρεμματικές αποδόσεις, όπως π.χ. η μικροκαρπία.

Σε κάθε περίπτωση, ο υπουργός υπογραμμίζει ότι στόχος δεν είναι η ιδιωτικοποίηση του ΕΛΓΑ, αλλά η εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα, ώστε να παρασχεθούν καλύτερες και πιο σύγχρονες συμπληρωματικές ασφαλιστικές υπηρεσίες στους αγρότες. Αυτό τόνισε, άλλωστε, και κατά την ενημέρωση των μελών της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής την Τρίτη 28 Ιουλίου.

Πρώτα εξορθολογισμός και ψηφιοποίηση

Σε πρώτη φάση, βέβαια, προέχει ο οικονομικός εξορθολογισμός του Οργανισμού. Η «μελέτη κοστολογικής ασφάλισης», που θα υποδεικνύει τα πεδία παρέμβασης για την ανακατανομή δαπανών και την εξοικονόμηση αρκετών εκατ. ευρώ, βρίσκεται σε εξέλιξη αυτό το διάστημα και αναμένεται να είναι έτοιμη τον Οκτώβριο. Όπως επεσήμανε ο υπουργός στη Βουλή, «έχει χαρακτήρα περισσότερο κοστολογικό και ασφαλιστικό και όχι αναλογιστικό» και, ως εκ τούτου, «αναμένεται να βοηθήσει στη σταθεροποίηση της οικονομικής βάσης του ΕΛΓΑ και να οδηγήσει στη δημοσιονομική του εξυγίανση». Σημειωτέον εδώ ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία που αναφέρθηκαν στη Βουλή, τα έσοδα του Οργανισμού το 2019 ήταν 189 εκατ. ευρώ και τα έξοδα της τάξης των 194 εκατ. ευρώ, με τις απώλειες να ξεπερνούν τα 4 εκατ. ευρώ. Για το δε 2020, τα έξοδα εκτιμώνται στα 210 εκατ. ευρώ και τα έσοδα στα 180-190 εκατ. ευρώ, γεγονός που προϊδεάζει για ζημιές έως και 30 εκατ. ευρώ.

Η δεύτερη προτεραιότητα αφορά την ψηφιοποίηση των διαδικασιών με παράλληλη αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, με στόχο τη δημιουργία ενός αξιόπιστου συστήματος εκτιμήσεων, την έγκαιρη οριστικοποίηση των ζημιών και, εντέλει, την ταχύτερη καταβολή των αποζημιώσεων. Ο κ. Βορίδης τοποθέτησε τη μετάβαση του ΕΛΓΑ στην ψηφιακή εποχή στο πρώτο εξάμηνο του 2021, οπότε και θα αρχίσει να εφαρμόζεται σχετικό πιλοτικό πρόγραμμα.

Εφόσον ολοκληρωθούν τα παραπάνω (τα οποία θέτουν, άλλωστε, ως προαπαιτούμενα και οι εταιρείες ιδιωτικής ασφάλισης), θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις και διεργασίες για την εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα.

Πληρώνει από βδομάδα το υπόλοιπο 35% ο ΕΛΓΑ

Εντός της ερχόμενης εβδομάδας αναμένεται να πραγματοποιηθεί η εξόφληση του υπόλοιπου 35% των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ για ζημιές του 2019 (σ.σ. ορισμένες εξ αυτών βεβαιώθηκαν στις αρχές του 2020). Την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, η σχετική απόφαση είχε προωθηθεί προς υπογραφή στα συναρμόδια υπουργεία. Το συνολικό ποσό ανέρχεται σε 62 εκατ. ευρώ και αφορά περίπου 60.000 δικαιούχους. Τον δρόμο για την καταβολή των χρημάτων άνοιξε η εισροή των 35 εκατ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό, ποσό που, όπως τόνισε ο κ. Βορίδης, διατέθηκε για πρώτη φορά από το 2011 και ύστερα από προσωπική εμπλοκή του πρωθυπουργού. Το γεγονός αυτό, όπως πρόσθεσε, δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση, να πληρώσει τους παραγωγούς, πολύ νωρίτερα από το τέλος του χρόνου.

Κάτω από 1.000 ευρώ αποζημίωση παίρνει ένας στους δύο παραγωγούς

Λιγότερα από 1.000 ευρώ εισπράττει ένας στους δύο παραγωγούς που αποζημιώνεται από τον ΕΛΓΑ, σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία της τελευταίας τετραετίας (2016-2019), που εξασφάλισε και δημοσιεύει αποκλειστικά η «ΥΧ».

Ενδεικτικά, το 2019 δόθηκαν αποζημιώσεις σε 58.723 δικαιούχους, δηλαδή σχεδόν το 10% των αγροτών. Από αυτούς, οι 32.710, δηλαδή ποσοστό 55%, εισέπραξαν ποσά μικρότερα των 1.000 ευρώ. Οι 23.867, ή ποσοστό 40%, εισέπραξαν ποσά από 1.000 έως 10.000 ευρώ.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει όμως και ο αριθμός των παραγωγών που εισέπραξαν πάνω από 70.000 ευρώ, όριο στο οποίο μπήκε πρόσφατα το ανώτατο πλαφόν αποζημιώσεων. Ο αριθμός αυτός ήταν 25 το 2019, 22 το 2018, 26 το 2017 και 31 το 2016.