Αυξημένες οι αυγουστιάτικες σπορές καρότου

KAROTA

Χωρίς προηγούμενο, σύμφωνα με κύκλους της εμπορίας, ήταν η εξαγωγική δραστηριότητα του καρότου κατά τους ανοιξιάτικους μήνες. Αυτό ενθάρρυνε τους καλλιεργητές να αυξήσουν τις αυγουστιάτικες σπορές, με πρόθεση ωα κάνουν το ίδιο και με τις φθινοπωρινές. Χαρακτηριστικό της καλλιέργειας, πλέον, είναι η επέκταση των περιόδων σποράς, με τρόπο ώστε η εγχώρια παραγωγή να καλύπτει και τους 12 μήνες του χρόνου, ενώ μέχρι πριν από λίγα χρόνια δημιουργούνταν έναν κενό από ελληνικό καρότο για τρεις μήνες περίπου.

Αξιοσημείωτο είναι, ακόμη, ότι η καλλιέργεια καρότου παρουσιάζει έναν εντυπωσιακό βαθμό συγκέντρωσης. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι το σύνολο σχεδόν των περισσότερων από 8.000 στρεμμάτων της Βοιωτίας (ΕΛΣΤΑΤ, Ετήσια Γεωργική Έρευνα 2015), ήτοι τα 2/3 της καλλιέργειας καρότου όλης της χώρας, συγκεντρώνεται στα χέρια λιγότερων από 10 παραγωγών, όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, οι οποίοι έχουν καθετοποιημένες μονάδες, με εκμεταλλεύσεις ακόμα και 1.500 στρεμμάτων. Πρόκειται για παραγωγούς οι οποίοι διαθέτουν πλυντήρια και τον μηχανολογικό εξοπλισμό που απαιτεί η εμπορία του καρότου, από τη διαλογή μέχρι τη συσκευασία και την τυποποίηση. Οι ίδιοι τα διαθέτουν, ως επί το πλείστον, είτε σε χονδρέμπορους του Ρέντη, είτε απευθείας σε σούπερ μάρκετ και σε τοπικές αγορές.

Έπιασε τα 50 λεπτά μέσα στην άνοιξη και ακόμα κρατάει

«Οι περσινές φθινοπωρινές σπορές, ξεκινώντας από τον Σεπτέμβρη, που μαζεύονται από το τέλος Απρίλη και μετά, πήγαν πάρα πολύ καλά. Δεν υπήρχε προηγούμενο», μας είπε ο Δημήτρης Κατσέλης, παραγωγός και έμπορος στο Νεοχωράκι Βοιωτίας. Αυτό, σύμφωνα με κύκλους της αγοράς, αποδίδεται αφενός στο ότι η Ιταλία, που είναι σημαντική προμηθεύτρια χώρα στην ευρωπαϊκή αγορά, είχε προβλήματα στην παραγωγή της, αφετέρου στην ανακοπή των εισαγωγών από Τουρκία, επειδή χρησιμοποιεί μη εγκεκριμένα από την ΕΕ φυτοπροστατευτικά σκευάσματα. «Κάτω από αυτές τις συνθήκες, η τιμή παραγωγού εκτινάχτηκε στα 50 λεπτά το κιλό για το τελικό συσκευασμένο προϊόν, ακόμα και παραπάνω για ορισμένες ποσότητες», λέει ο κ. Κατσέλης. Σύμφωνα με τον ίδιο, η τιμή των 50 λεπτών «κρατάει μέχρι και τώρα, κράτησε μέσα στο καλοκαίρι, ακόμα και για τα ψιλά καρότα που βγήκαν μέσα στο καλοκαίρι, όταν, επιπλέον, είχαν πραγματοποιηθεί λιγότερες ανοιξιάτικες σπορές και δεν υπήρχε μεγάλη προσφορά».

Για τους μικρούς παραγωγούς με 50-60 στρέμματα –οι οποίοι συνολικά δεν έχουν περισσότερο από το 10% της καλλιέργειας–, που σπέρνουν σε συνεννόηση με τους μεγάλους καλλιεργητές και εμπόρους, βάσει της ποσότητας που θα απορροφήσουν, η τιμή διαμορφώθηκε στα 28-30 λεπτά (συμπεριλαμβανομένης της διαδικασίας εξαγωγής, που είναι κόστος του παραγωγού). Πέρσι, η αντίστοιχη τιμή είχε πέσει και κάτω από τα 20 λεπτά το κιλό, μας είπε ο Βαγγέλης Λιαμπότης, που καλλιεργεί 60 στρέμματα στην Καλλιθέα Βοιωτίας.

Διαβάστε σχετικά: Καρότα: Παραγωγή με απαιτήσεις

Σε ό,τι αφορά τις προθέσεις των παραγωγών για τις σπορές του επόμενου διαστήματος, ο Δημήτρης Κατσέλης σημείωσε ότι φέτος, οι σπορές του Αυγούστου ήταν περισσότερες, όχι μόνο από τις ανοιξιάτικες, αλλά και από εκείνες του προηγούμενου Αυγούστου. «Με βάση αυτό», σημειώνει, «δεδομένου, δηλαδή, ότι τους χειμωνιάτικους μήνες θα έχουμε και μεγαλύτερη παραγωγή, δεν ξέρω τι θα γίνει με την τιμή. Καθοριστική θα είναι η ζήτηση που θα έχει το καρότο. Τα πρώτα μηνύματα δείχνουν πως τα 50 λεπτά δεν θα κρατήσουν, γιατί έχουν σπαρθεί αρκετά στρέμματα».

Σχολιάζοντας το θέμα των εξαγωγών και τις δυνατότητες που έχει να σταθεροποιήσει την παρουσία του στα ράφια των σούπερ μάρκετ σε άλλες αγορές, υπογράμμισε την ανάγκη για συνεργασίες μεταξύ των παραγωγών ώστε οι ελληνικές εξαγωγές να μην παίζουν ρόλο αρωγού σε έκτακτες περιπτώσεις: «Φέτος, συνέβαλε η συγκυρία αφενός της μεγάλης πτώσης της παραγωγής που είχε η Ιταλία, αφετέρου της ανακοπής των εξαγωγών από την Τουρκία. Η τόσο μεγάλη εξαγωγική δραστηριότητα για το ελληνικό καρότο ήταν συγκυριακή. Σε σχέση με την Ιταλία, δεν είναι πιο ακριβά τα δικά μας καρότα. Είναι, όμως, πιο οργανωμένοι από εμάς. Δεν βασίζονται στο έκτακτο. Οι δικές μας εξαγωγές δεν είναι συστηματικές. Πιστεύω ότι είναι σημαντική η απουσία κουλτούρας συνεργατισμού σε εμάς», είπε χαρακτηριστικά.

Συγκέντρωση της καλλιέργειας… λόγω τεχνολογίας

Όπως μας είπε ο κ. Λιαμπότης, μιλώντας για τη διάρθρωση της καλλιέργειας στον νομό, «στη Βοιωτία, 4-5 παραγωγοί έχουν 1.500 στρέμματα ο καθένας και κατέχουν περισσότερο από το 50% της παραγωγής καρότου. Ακολουθούν εκείνοι με 200-400 στρέμματα καλλιέργειας, που αντιπροσωπεύουν περίπου το 40% του συνόλου, και είμαστε ελάχιστοι όσοι καλλιεργούμε 50-60 στρέμματα».

Ο ίδιος εκτιμά ότι, παρόλο που η καλλιέργεια καρότου «αφήνει καλό μεροκάματο εάν ο παραγωγός εφαρμόσει την απαραίτητη καλλιεργητική φροντίδα και έχει ποιοτική παραγωγή και καλές αποδόσεις», είναι δύσκολο να ξεκινήσει κανείς από το μηδέν να ασχολείται, δεδομένου του κόστους που απαιτεί, αρχής γενομένης από τον μηχανολογικό εξοπλισμό. Το κόστος καλλιέργειας ανέρχεται σε τουλάχιστον 500 ευρώ το στρέμμα, εάν υπολογίσεις ενοίκιο χωραφιού, ρεύμα, πότισμα, σπόρια, λιπάσματα κ.ο.κ. Σου τα δίνει πίσω, όμως, εάν είναι καλή η καλλιέργεια», σημειώνει.