xirasia-agrotes-evropi
✓ Εκτεταμένες καταστροφές στις καλλιέργειες
✓ Απευθύνουν τα αιτήματά τους στις κυβερνήσεις οι οργανώσεις αγροτών

Στα όριά τους οδηγούνται ολοένα και περισσότεροι Ευρωπαίοι αγρότες, βλέποντας τη μακροχρόνια ξηρασία να πλήττει ανεπανόρθωτα τις καλλιέργειές τους και να τους φέρνει αντιμέτωπους με το φάσμα της ολοκληρωτικής καταστροφής. Στη Γερμανία και τη Μεγάλη Βρετανία, όπου οι βροχοπτώσεις των τελευταίων μηνών είναι από ελάχιστες έως μηδαμινές, οι οργανώσεις αγροτών απευθύνουν συντονισμένα έκκληση για βοήθεια.

«Ασφυκτιούν» οι γερμανικές καλλιέργειες

Στη Γερμανία, το παρατεταμένο κύμα καύσωνα και η διαρκής ξηρασία έχουν προξενήσει σοβαρές ζημιές στους αγρότες. Με τον υδράργυρο να βρίσκεται σταθερά πάνω από τους 30 βαθμούς Κελσίου και τις βροχοπτώσεις να κυμαίνονται σε ασυνήθιστα χαμηλά επίπεδα από τον Απρίλιο και έπειτα, οι παραγωγοί των μέχρι πρότινος εύφορων περιοχών του βόρειου και βορειοανατολικού τμήματος της χώρας βλέπουν τις συγκομιδές τους να επηρεάζονται σοβαρά. Οι μεγάλες απώλειες θα πρέπει να θεωρούνται δεδομένες, με την ανυποχώρητη ξηρασία να εγκυμονεί ακόμα μεγαλύτερους κινδύνους.

Μέχρι στιγμής, η παραγωγή σιτηρών έχει μειωθεί κατά 8 εκατομμύρια τόνους. Ο αριθμός αυτός ισοδυναμεί με το 18% της ετήσιας απόδοσης, με τη ζημιά στα έσοδα του κλάδου να υπολογίζεται σε 1,4 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις. Τα ζαχαρότευτλα, η ελαιοκράµβη, οι πατάτες και το καλαμπόκι είναι μεταξύ των έτερων προϊόντων που πλήττονται σοβαρότατα.

Έκκληση για βοήθεια ύψους 1 δισ. ευρώ στους Γερμανούς αγρότες

Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, η Γερμανική Αγροτική Ένωση (DBV) κάλεσε την κυβέρνηση να παράσχει οικονομική βοήθεια ύψους 1 δισ. ευρώ για την αποζημίωση των αγροτών, των οποίων η φετινή συγκομιδή θα είναι κατά 30% χαμηλότερη από τον μέσον όρο των τελευταίων χρόνων. «Αναμένουμε απώλειες δισεκατομμυρίων ευρώ» δήλωσε ο πρόεδρος της DBV, Γιοάχιμ Ρούκβιντ. «Η κυβέρνηση πρέπει να κηρύξει τις περιοχές που πλήττονται περισσότερο από την ξηρασία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ώστε οι αγρότες να βοηθηθούν άμεσα, με την παροχή βοήθειας σε μετρητά».

Υπενθυμίζεται ότι στη Γερμανία, μια ξηρασία χαρακτηρίζεται ως φυσική καταστροφή μόλις καταστραφεί το 30% της ετήσιας συγκομιδής. Δεδομένων των ζημιών που έχουν ήδη συντελεστεί, τα κριτήρια αυτά αναμένεται να εκπληρωθούν σύντομα.

Πονοκέφαλος η λειψυδρία σε Αγγλία – Ουαλία

Σε εξίσου κρίσιμη κατάσταση βρίσκονται οι καλλιέργειες σε αρκετά τμήματα της Αγγλίας και της Ουαλίας όπου δεν έχει σημειωθεί καμία σημαντική βροχόπτωση από τα τέλη Μαΐου. Η κατάσταση αυτή έχει οδηγήσει σε αυξημένα συμπτώματα στρεσαρίσματος των φυτών, σοβαρή επιβράδυνση της ανάπτυξης της χλόης και μειωμένες αποδόσεις.

Οι αγρότες ανησυχούν για τους διαθέσιμους υδάτινους πόρους για τις αρδευόμενες καλλιέργειες, καθώς και για τις συνθήκες ανάπτυξης των σιτηρών και άλλων μη αρδευόμενων καλλιεργειών, ενώ παραμονεύει και ο κίνδυνος πυρκαγιάς. Τέλος, ερωτηματικά εγείρονται όσον αφορά τη διαθεσιμότητα των ζωοτροφών, με τους κτηνοτρόφους και τους γαλακτοπαραγωγούς να αναγκάζονται να επιστρατεύσουν τις χειμερινές χορτονομές.

Συνάντηση κορυφής ανάμεσα σε βρετανικές οργανώσεις αγροτών και εκπροσώπους του DEFRA

xirasia-evropiΌλοι αυτοί οι προβληματισμοί οδήγησαν στην πραγματοποίηση διάσκεψης κορυφής για την αγροτική ξηρασία, στην οποία συμμετείχαν όλες οι μεγάλες αγροτικές οργανώσεις της Μεγάλης Βρετανίας. Στη συνάντηση αυτή, η Ένωση Αγροτών της Μεγάλης Βρετανίας (NFU) μαζί με εκπροσώπους του βρετανικού υπουργείου Περιβάλλοντος, Τροφίμων και Αγροτικών Υποθέσεων (DEFRA) και άλλων γεωργικών και περιβαλλοντικών οργανώσεων, έθεσε επί τάπητος τις απαραίτητες δράσεις ώστε να μετριαστεί ο αντίκτυπος του συνεχιζόμενου καύσωνα.

Η NFU ζήτησε να υπάρξει επείγουσα δράση για την αντιμετώπιση της ασυνήθιστης επίδρασης του άκρως ξηρού και θερμού καιρού στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις ολόκληρης της χώρας. Διά στόματος της νέας πρόεδρου της, Μινέτ Μπάτερς, τονίσθηκε ότι είναι «ζωτικής σημασίας» ο κλάδος και η κυβέρνηση να παρουσιάσουν ένα σχέδιο αντιμετώπισης των έκτακτων ζητημάτων που έχουν προκύψει σε αυτόν.

«Οι πρωτόγνωρες καιρικές συνθήκες του τελευταίου διαστήματος θα πρέπει να λειτουργήσουν ως καμπανάκι κινδύνου για όλους μας. Αποτελούν μια έγκαιρη υπενθύμιση ότι δεν θα πρέπει να θεωρούμε την παραγωγή τροφίμων ως κάτι δεδομένο. Η γεωργία είναι μια από τις βιομηχανίες που έχουν επηρεαστεί περισσότερο» δήλωσε η κ. Μπάτερς. «Εάν αυτή η παρατεταμένη περίοδος ξηρασίας συνεχιστεί, όπως δείχνει η μακροπρόθεσμη πρόγνωση του καιρού, ενδέχεται να υπάρξουν σοβαρές ανησυχίες για πολλούς αγρότες» πρόσθεσε η πρόεδρος της NFU.