Η αύξηση των επιπέδων Cο2 μειώνει τη θρεπτική αξία των καλλιεργειών

Η κακή χρήση των λιπασμάτων είναι μία από τις αιτίες

Αν τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα συνεχίσουν να αυξάνονται, η θρεπτική αξία καλλιεργειών, όπως το σιτάρι, το ρύζι, το κριθάρι και η πατάτα, θα μειωθεί.

Αυτό ήταν το συμπέρασμα έρευνας του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, που προειδοποιεί ότι η αύξηση των επιπέδων διοξειδίου του άνθρακα, που συμβάλλουν στην υπερθέρμανση του πλανήτη, θα μπορούσε να μειώσει δραστικά το θρεπτικό περιεχόμενο βασικών
καλλιεργειών. Μία από τις αιτίες είναι και η κακή χρήση των λιπασμάτων.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι η προσθήκη περισσότερων λιπασμάτων στις καλλιέργειες αυξάνει τις αρνητικές επιπτώσεις του διοξειδίου του άνθρακα στις φυτικές πρωτεΐνες, καθώς η παραγωγή και η χρήση λιπασμάτων συμβάλλουν ουσιαστικά στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Στη μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Environmental Health
Perspectives, καταγράφονται οι μειώσεις που συντελούνται στα θρεπτικά συστατικά σε συγκεκριμένες καλλιέργειες. Οι ερευνητές αποκάλυψαν πως, όταν η καλλιέργεια ρυζιού εκτέθηκε σε υψηλά επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα, η περιεκτικότητά της σε πρωτεΐνες
μειώθηκε κατά 7,6%, ενώ για το σιτάρι τα ποσοστά ήταν περίπου τα ίδια, με τη μείωση να βρίσκεται στο 7,8%.

Εντυπωσιακή είναι, όμως, η μείωση για το κριθάρι, που φτάνει στο 14,1%. Όσον αφορά την καλλιέργεια της πατάτας, η περιεκτικότητά της σε πρωτεΐνες μειώθηκε κατά 6,4%.
Αυτό παρουσιάζει, επίσης, τον κίνδυνο μείωσης της περιεκτικότητας σε ανόργανα συστατικά αυτών των τροφίμων, όπως ο ψευδάργυρος, ο σίδηρος και το σελήνιο, που είναι απαραίτητα
για την ανθρώπινη υγεία. Το διοξείδιο του άνθρακα είναι ένα από τα αέρια του θερμοκηπίου, που παγιδεύουν τη θερμότητα και συμβάλλουν στην αλλαγή του κλίματος. Αυτή ήταν η πρώτη μελέτη για τον ποσοτικό προσδιορισμό των επιπτώσεων της αύξησης των επιπέδων διοξειδίου του άνθρακα ως αποτέλεσμα της υπερθέρμανσης του πλανήτη στην περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες των βασικών καλλιεργειών.