Αύξηση της θήρας, βελτιώσεις στον κανονισμό του ΕΛΓΑ για το αγριογούρουνο, ζητούν οι κυνηγοί Μακεδονίας – Θράκης

Σε απόγνωση οι αγρότες,κάνουν ό,τι μπορούν για να σταματήσουν τα αγριογούρουνα

Σειρά αιτημάτων για την εκτατική χοιροτροφία αλλά και για τη θήρα αγριογούρουνου, λόγω της ραγδαίας αύξησης του πληθυσμού του και τις βλαβερές συνέπειες του υβριδισμού, θέτει η Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας- Θράκης με έγγραφο, που κατατέθηκε στη Βουλή από τον τομεάρχη Αγροτικού, Γιώργο Κασαπίδη.

Οι κυνηγοί της Μακεδονίας και της Θράκης,  που συνεργάζονται με το υπουργείο Περιβάλλοντος κι Ενέργειας με έγγραφο, που συνυπογράφουν ο πρόεδρος Γιάννης Πολυχρόνης και ο γενικός γραμματέας Νίκος Καλογεράκος τονίζουν ότι η αύξηση του πληθυσμού αγριόχοιρων  σε ορισμένες περιοχές της Ευρώπης αγγίζει το 400%. Επικαλούνται μάλιστα σχετική μελέτη, που συνέταξαν από κοινού η Ένωση Ευρωπαίων Γαιοκτημόνων (ELO), το Ιβηρικό Ινστιτούτο Μελετών Περιβάλλοντος (ΙΙΜΑ) η «Wildlife Estates» και η οργάνωση «Friends of Countryside». 

Σημειώνουν πως η απουσία φυσικών θηρευτών και η αλματώδης ανάπτυξη του πληθυσμού των αγριογούρουνων λόγω εγκατάλειψης της υπαίθρου σε συνδυασμό με τον περιορισμό της ελεύθερης κτηνοτροφίας και την προώθηση αροτραίων καλλιεργειών, που προσελκύουν τον αγριόχοιρο οδηγούν σε κάθοδο του άγριου αυτού ζώου από τις ορεινές στις πεδινές περιοχές και σε ανεξέλεγκτη αύξηση του πληθυσμού.

Ο υβριδισμός, υπογραμμίζουν οι κυνηγοί,  παρουσιάζεται σε μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού του αγριόχοιρου, έχει συμβάλλει στη γενετική επιμόλυνση του πληθυσμού με πολύ σοβαρές επιπτώσεις στη βιοποικιλότητα. Τονίζουν ακόμη πως οικόσιτοι χοίροι ελευθέρας βοσκής έρχονται σε επαφή με αγριόχοιρους ενώ ημιάγρια αρσενικά συνευρίσκονται με καθαρόαιμους αγριόχοιρους` γεγονός που επηρεάζει και τα οικόσιτα γουρούνια  ελευθέρας βοσκής και τα αγριογούρουνα.

Οι κυνηγοί ζητούν μεταξύ άλλων τα εξής:

  • Ένταξη των ζημιών φυτικής παραγωγής από αγριόχοιρο στις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ,
  • Εφαρμογή διαχειριστικών μέτρων από τη Γενική Γραμματεία Αποκεντρωμένης Διοίκησης, νομοθετική ρύθμιση για την ελεύθερη χοιροτροφία και τροποποίηση του νόμου 3937/11 για την άγρια πανίδα.
  • Επανεξέταση του αριθμού και της έκτασης των καταφυγίων άγριας ζωής.
  • Αύξηση της θήρας ανά ομάδα κυνηγών κατά την τρέχουσα κυνηγετική περίοδο.