Αυξητική η πορεία των εξαγωγών του ελληνικού κρασιού στις ΗΠΑ

Σταθερή και ουσιαστική αύξηση των εξαγωγών του ελληνικού κρασιού στις ΗΠΑ, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη/επισκόπηση της οινικής αγοράς των ΗΠΑ που επεξεργάστηκε το Εμπορικό Γραφείου του Ελληνικού Προξενείου της Νέας Υόρκης.

Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου (ΣΕΟ), το πρώτο μέρος της μελέτης αφορά στη διαστρωμάτωση της Αμερικανικής αγοράς, τις καταναλωτικές τάσεις και την πορεία των εισαγωγών και εξαγωγών. Το τελευταίο κομμάτι της μελέτης αφορά στη θέση του ελληνικού κρασιού και στις προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξής του.

Η μελέτη αναφέρεται στη σταθερή και ουσιαστική αύξηση των εξαγωγών του ελληνικού κρασιού, η οποία ξεπερνάει το 49% σε αξία την τελευταία 5ετία και στην πολύ ικανοποιητική σχέση ποιότητας και τιμής που διαθέτει (μέση τιμή εξαγωγής 5,3 ευρώ ανά λίτρο).

Το Εμπορικό Γραφείο αποδίδει τη θετική εικόνα των εξαγωγών σε 4 παράγοντες: στη διεύρυνση του δικτύου των premium εστιατορίων ελληνικής κουζίνας στα μεγάλα αστικά κέντρα, στην αύξηση των τουριστικών ροών από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα, στην εξοικείωση των Αμερικανών με προϊόντα διατροφής ελληνικής προέλευσης και στην “πολύ καλή οργάνωση και αποτύπωμα των προγραμμάτων προβολής και προώθησης που υλοποιεί αδιαλείπτως τα τελευταία χρόνια η Εθνική Διεπαγγελματική Αμπέλου & Οίνου”.

Όπως αναφέρει στην ανάρτησή του ο ΣΕΟ «Εμείς θα προσθέταμε και την αξιοσημείωτη βελτίωση του δικτύου διανομής που επεκτείνεται πλέον σε μεγάλες και αξιόλογες αμερικανικές εταιρείες εισαγωγής και διανομής καθώς και στη σταθερή και έμπρακτη υποστήριξη των οινοχόων και beverage directors σε ολόκληρη την Αμερική.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Εμπορικό Γραφείο αναφέρεται στην ανάγκη διεύρυνσης και βέλτιστης αξιοποίησης των σχετικών κονδυλίων προβολής-προώθησης των ελληνικών κρασιών που διατίθενται από ευρωπαϊκούς, κυρίως, πόρους. Να προσθέσουμε επίσης ότι από τότε που ξεκίνησαν τα προγράμματα της ΚΟΑ η αύξηση των εξαγωγών του ελληνικού κρασιού (από 2009 έως 2017) προς τις ΗΠΑ σε αξία έχει ξεπεράσει το 108%.

Θα ήταν καλό η μελέτη αυτή να διαβαστεί από τους υπεύθυνους της προβολής του ελληνικού κρασιού στο αρμόδιο Υπουργείο (ΥΠΑΑΤ) για να αναλογιστούν τις συνέπειες που προκαλεί στον κλάδο, αλλά και στη χώρα γενικότερα, η τεράστια καθυστέρηση στη θέσπιση μιας δίκαιης και αποτελεσματικής νομοθεσίας για τη συνέχιση των προγραμμάτων προβολής του ελληνικού κρασιού. Μιας νομοθεσίας αντίστοιχης των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών η οποία θα βοηθήσει στην περαιτέρω βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς και στην αύξηση του μεριδίου αγοράς του».