Άμεσα το πρώτο βήμα για ένταξη του αβγού στο Άρτεμις

avgoparagogi

Στο πρώτο νομοσχέδιο που θα υπάρξει η δυνατότητα θα κατατεθεί από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης η τροπολογία για την ένταξη του αβγού στο σύστημα Άρτεμις του ΕΛΓΟ-«Δήμητρα» που «σέρνεται» εδώ και τρία χρόνια. Αυτό προέκυψε, μεταξύ άλλων, από τη συνάντηση που είχε τις προηγούμενες ημέρες η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Ολυμπία Τελιγιορίδου, με εκπροσώπους της Ένωσης Αυγοπαραγωγών Ελλάδας. Στη διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκε εκτενώς το μείζον θέμα των ελληνοποιήσεων, το οποίο οι ελληνικές μονάδες παραγωγής θέτουν στην κορυφή της ατζέντας με τα ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο, καθώς, μάλιστα, τα τελευταία χρόνια παίρνει ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις.

Η παραγωγή μειώθηκε, τα «ελληνικά» αβγά όχι

«Ενώ πριν από λιγότερο από μια δεκαετία είχαμε περισσότερο από 5,5-6 εκατ. ζωικό κεφάλαιο στην αβγοπαραγωγή στη χώρα και ήμασταν σχεδόν αυτάρκεις, σήμερα έχουμε οριακά πάνω από 3 εκατ. κότες. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε είτε κλείσιμο μονάδων είτε απαξίωση μονάδων, που έχουν κρατήσει μικρό ζωικό κεφάλαιο. Και, ενώ μιλάμε για μείωση μεγαλύτερη από 40%, παρ’ όλα αυτά στο διάστημα αυτό δεν έχει λείψει από την αγορά το “ελληνικό” αβγό», σημείωσε ο διευθυντής της Ένωσης Αυγοπαραγωγών Ελλάδας, Γιάννης Λιάρος, μιλώντας στην «ΥΧ».

Ο ίδιος συμπλήρωσε, χωρίς περιστροφές, ότι «αυτό σημαίνει πως έχει βρεθεί ένας άλλος τρόπος που το “υποκαθιστά”. Και αυτός δεν είναι άλλος από το παράνομα εισαγόμενο αβγό, το οποίο βαφτίζεται ελληνικό»». Μάλιστα, όπως καταγγέλλει ο κ. Λιάρος, η εξαπάτηση του καταναλωτή είναι διττή.

Από τη μια, όσον αφορά την προέλευση του αβγού και, από την άλλη, όσον αφορά την κατηγορία του, δηλαδή, μπορεί να πρόκειται για αβγό κλωβοστοιχίας που πουλιέται σαν ελευθέρας βοσκής ή ακόμη και σαν βιολογικό. Η πρακτική των ελληνοποιήσεων και η αποθράσυνση των εμπλεκομένων στα κυκλώματα που το στηρίζουν έχει… εξελιχθεί σε τέτοιον βαθμό, ώστε, σύμφωνα με τον ίδιο, «από εκεί που έφερναν τα αβγά στην Ελλάδα και έβρισκαν τρόπους να τα σημάνουν με κωδικούς Ελλήνων παραγωγών, τώρα έρχεται έτοιμο σημασμένο απ’ έξω. Αυτό σημαίνει ότι πλέον έχει περάσει σε άλλο επίπεδο η παρανομία αυτή και καθίσταται ακόμα πιο δύσκολος ο έλεγχος, γιατί, εάν ένα φορτίο το σταματήσουν για έλεγχο εντός της επικράτειας και έχει κωδικούς Έλληνα παραγωγού πάνω, άντε να αποδείξεις ότι… δεν είσαι ελέφαντας. Γιατί, εδώ μιλάμε για παραγωγούς που μπορεί να μη γνωρίζουν καν ότι έχει μπει η σφραγίδα τους πάνω στο αβγό και παρ’ όλα αυτά τα κληθούν να εξηγήσουν γιατί το “δικό τους” αβγό έχει βγει σε τέτοιες ποσότητες στην αγορά. Επομένως, εκτιμούμε ότι η εφαρμογή του συστήματος Άρτεμις στο αβγό, που θα καταγράφει το ισοζύγιο παραγωγής-εμπορίας, μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Δεν μπορεί να έχει κάποιος μια μονάδα με 5.000 κότες και να δηλώνει ότι πούλησε 200.000 αβγά. Και βέβαια, παράλληλα με το Άρτεμις, χρειάζονται και πιο συστηματικοί έλεγχοι», τόνισε χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με τον κ. Λιάρο, «από την πλευρά της, η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, μας είπε ότι θα κατατεθεί η τροπολογία στο πρώτο νομοσχέδιο που θα είναι πρόσφορο».