Αχαρτογράφητη η Μογγολία για τα ελληνικά προϊόντα

Αχαρτογράφητη η Μογγολία για τα ελληνικά προϊόντα

Η Μογγολία μέχρι και το 2013 ήταν μια χώρα με ταχύτατα αναπτυσσόμενη οικονομία παγκοσμίως, ενώ οι ρυθμοί ανάπτυξης το 2014 και το 2015 επιβραδύνθηκαν.

Σύμφωνα με το γραφείο ΟΕΥ στο Πεκίνο, βασικός τομέας της οικονομίας της είναι η εξορυκτική βιομηχανία, αφού διαθέτει μεταλλεύματα σιδήρου, χαλκό, χρυσό, ουράνιο και σπάνιες γαίες.

Μεγαλύτεροι εμπορικοί εταίροι της είναι η Ρωσία και η Κίνα, ενώ την 3η θέση καταλαμβάνει η ΕΕ. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 20% των εισαγωγών της ΕΕ σε κασμίρι προέρχεται από τη Μογγολία, ενώ υπάρχουν σημαντικές ευρωπαϊκές επενδύσεις στη χώρα αυτή.

Η οικονομική της πορεία επιδεινώθηκε λόγω της μείωσης των άμεσων ξένων επενδύσεων, της μείωσης των διεθνών τιμών των πρώτων υλών που εξάγει, καθώς και της επιβράδυνσης της κινεζικής οικονομίας, που είναι αποδέκτης του 90% των εξαγωγών της.

Το διμερές εμπόριο της Ελλάδας με τη Μογγολία κατά το 2015 κινούνταν σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Ενδεικτικό αυτού είναι ότι το 2015 οι εισαγωγές μας από τη Μογγολία αφορούσαν μόνο ένα είδος ορυκτού.