Αυξάνεται η διάδοση των αυτόνομων ηλεκτρικών τρακτέρ

Aισθητή κάνουν την παρουσία τους τα αυτόνομα ηλεκτροκίνητα τρακτέρ στις ΗΠΑ, με την πάροδο του χρόνου, σύμφωνα με δημοσίευμα της αμερικανικής ιστοσελίδας «Modern Farmer». Η Monarch Tractor, εταιρεία με έδρα το Σαν Φρανσίσκο, αναπτύσσει τους εν λόγω ελκυστήρες και βλέπει μέρα με τη μέρα τις πωλήσεις της να αυξάνονται.

Το πρώτο μοντέλο λανσαρίστηκε στην αγορά το 2017 και παρά τον αργό ρυθμό πωλήσεων, την επόμενη τετραετία, η επιχείρηση πούλησε κάποιες δεκάδες τρακτέρ. Ωστόσο, κατά το τελευταίο έτος, ο ρυθμός των πωλήσεων έχει επιταχυνθεί σημαντικά, καθώς η προσδοκία για μηδενικές εκπομπές καυσαερίων σε συνδυασμό με τις κρατικές επιδοτήσεις έχουν καταστήσει τα ηλεκτροκίνητα τρακτέρ πιο ελκυστικά στους αγρότες.

Η μπαταρία ενός τρακτέρ μπορεί να το διατηρήσει σε λειτουργία για 14 ώρες, προτού χρειαστεί φόρτιση για περίπου πεντέμισι ώρες. Η διάρκεια ζωής της φτάνει από 15 έως 25 χρόνια ανάλογα με τη συχνότητα χρήσης. Ωστόσο, υπάρχει και η δυνατότητα χρήσης εναλλάξιμης δεύτερης μπαταρίας. Εμπόδιο αποτελεί, πάντως, το υψηλό κόστος ενός ηλεκτρικού τρακτέρ με τιμή εκκίνησης τα 89.000 δολάρια, διπλάσια δηλαδή από την τιμή ενός μικρού συμβατικού.

Ωστόσο, υπάρχει η πεποίθηση ότι τα προσεχή χρόνια το κόστος παραγωγής τους, άρα και η τιμή τους, θα μειωθεί σημαντικά. Επιπλέον, η δυνατότητα πραγματοποίησης ορισμένων εργασιών αυτοματοποιημένα συμβάλλει στη μείωση του κόστους παραγωγής, αποσβένοντας έτσι το κόστος των ηλεκτρικών τρακτέρ.