Αυξάνεται η δυναμική των φυτωρίων στις εξαγωγές

Στην πρώτη θέση τα αμπέλια

Διαρκώς αυξανόμενη είναι η δυναμική της Πελοποννήσου στις εξαγωγές δενδρυλλίων σε διάφορες χώρες. «Καταγράφεται μια προσπάθεια από χώρες των Βαλκανίων, αλλά και άλλες περιοχές, όπως η Κίνα, η Αίγυπτος κ.λπ., να φτάσουν σε ένα επίπεδο αυτάρκειας και να μην εξαρτώνται από τις εισαγωγές», εξηγεί στην «ΥΧ» ο πρόεδρος των φυτωριούχων, Σωτήρης Σαλλής, και προσθέτει: «Οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες, και πιο συγκεκριμένα η Ιταλία και η Ισπανία, που είναι οι φυσικοί μας αντίπαλοι, έχουν πρόβλημα με την Xylella. Στην Ελλάδα, η εν λόγω ασθένεια δεν υπάρχει και έτσι βρισκόμαστε σε πλεονεκτική θέση».

Αυτό το πλεονέκτημα εκδηλώνεται με ενδιαφέρον τόσο για τα εσπεριδοειδή όσο και για τις ελιές, αλλά και τα αμπέλια. Ο μεγαλύτερος αριθμός φυτωρίων βρίσκεται στην Κορινθία και ο κ. Σαλής, έχοντας ακριβή εικόνα, επισημαίνει ότι «αυτήν τη στιγμή, πρωτιά στις εξαγωγές έχουν κυρίως τα αμπέλια, που εξάγονται σε μεγάλο αριθμό, και αμέσως μετά τα πυρηνόκαρπα, όπως είναι τα βερίκοκα, τα ροδάκινα και τα μήλα. Σε τρίτη βαθμίδα βρίσκεται η ελιά και ακολουθούν τα εσπεριδοειδή».

Προϋποθέσεις

Αναφερόμενος στην εξαγωγική προοπτική της Πελοποννήσου, τονίζει ότι τα φυτώρια, όπως είναι τώρα διαρθρωμένα, έχουν προβλήματα με τις εξαγωγές, καθώς υπάρχουν πολλές προϋποθέσεις που δεν τηρούνται. «Έτσι όπως είμαστε τώρα, δεν μπορούμε να καλύψουμε ούτε το 50% των απαιτήσεων της αγοράς στο εξωτερικό. Υπό προϋποθέσεις, θα μπορούσαμε να παίξουμε σημαντικό ρόλο, αλλά πρώτα πρέπει να λύσουμε προβλήματα, όπως για παράδειγμα το πολλαπλασιαστικό διαβατήριο», καταλήγει.