Αυξημένες οι αποδόσεις και οι τιμές φέτος στο ρύζι

Οι ορυζοκαλλιεργητές της περιοχής του Μεσολογγίου έχουν σχεδόν ολοκληρώσει τη συλλογή τους και στη Φθιώτιδα ξεκίνησαν οι πρώτες κοπές. Παράλληλα, στις υπόλοιπες περιοχές, η συλλογή συνεχίζεται με ικανοποιητικούς ρυθμούς και η μέχρι τώρα εικόνα που παρουσιάζουν είναι καλύτερη σε σύγκριση με πέρυσι. Αν σε αυτό προστεθεί και η τιμή, που φαίνεται να έχει ανοδική τάση, η χρονιά δείχνει να κλείνει με θετικό πρόσημο.

Με τα παραπάνω δεδομένα συμφωνεί και ο Ευθύμης Φωτεινός, παραγωγός ρυζιού από το Άδενδρο Θεσσαλονίκης. «Η ποιότητα του ρυζιού δείχνει να είναι άριστη, οι αποδόσεις και αυτές είναι ανεβασμένες, ξεπερνώντας ακόμη και τα 1.000 κιλά το στρέμμα».

Το αρνητικό για τον ίδιο είναι οι μειωμένες καλλιεργούμενες εκτάσεις, οι οποίες φτάνουν τα περίπου 30.000 στρέμματα σε σύγκριση με πέρυσι. Αναφερόμενος στο θέμα των τιμών, είπε ότι η η αφετηρία δείχνει μία αύξηση πάνω από 20%. Οι μακρύσπερμες και μεσόσπερμες ποικιλίες κυμαίνονται από 40 με 45 λεπτά το κιλό, σε σύγκριση με τα 30 και 34 λεπτά που έφευγαν πέρυσι. «Σε ό,τι αφορά την ποικιλία Καρολίνα, αυτή ξεπερνά τα 50 λεπτά το κιλό και έχει ανοδική τάση», λέει ο ίδιος και συνεχίζει.

«Το γεγονός ότι οι αποθήκες δεν έχουν περσινά αποθέματα και η ζήτηση για το προϊόν αυξάνεται, συγκλίνουν σε μια καλή αποτίμηση της χρονιάς. Αν σε αυτό συνυπολογίσουμε ότι το 70% είναι εξαγώγιμο, το προϊόν μας θα αφήσει ένα σημαντικό αποτύπωμα για τους παραγωγούς».

Λαμία: Το κρατάνε στις αποθήκες περιμένοντας περαιτέρω άνοδο τιμών

Για καλές αποδόσεις, οι οποίες εμφανίζονται αυξημένες ακόμα και 15% σε σύγκριση με πέρυσι, κάνει λόγο ο Νίκος Μήλιος, παραγωγός ρυζιού από την Ανθήλη Φθιώτιδας. Υποστηρίζει ότι οι μέσες αποδόσεις κυμαίνονται από 1.100 έως 1.200 κιλά το στρέμμα, σε σύγκριση με τα 1.000 που ήταν πέρυσι στις μακρόσπερμες ποικιλίες.

«Η Καρολίνα κυμαίνεται περίπου στα 1.000 κιλά το στρέμμα, ενώ πέρυσι μαζεύαμε περίπου 800 κίλα», εκτιμά ο ίδιος. Κλείνοντας, αναφέρει ότι ένα μεγάλο ποσοστό της παραγωγής θα κρατηθεί στις αποθήκες, γιατί οι τιμές δείχνουν να έχουν ανοδικές τάσεις «και δεν πρέπει να βιαστούμε να τις δώσουμε στο εμπόριο».

Τελείωσε ο αλωνισμός στο Μεσολόγγι

Πάνω από 3.000 στρέμματα έχουν σχεδόν συλλεχθεί από τις περιοχές Νεοχωρίου και Κατοχής Μεσολογγίου. Ο πρόεδρος του Β΄ Συνεταιρισμού Μεσολογγίου, Σταύρος Πάσιος, κάνει λόγο για μια μέτρια χρόνια, με αποδόσεις που κυμάνθηκαν από 850 έως 900 κιλά το στρέμμα για τις μεγαλόσπερμες ποικιλίες.

Σημαντικά μειωμένη δείχνει να είναι και η ποικιλία Καρολίνα, η οποία φτάνει τα 600 κιλά το στρέμμα, «όμως δεν την καλλιεργούμε σε μεγάλη έκταση, ακριβώς λόγω αυτών των αποδόσεων», καταλήγει ο κ. Πάσιος.