Αυξημένες οι προσδοκίες για το ελαιόλαδο

Ξεκίνησε η συγκομιδή στην Ηλεία

Με μεγάλες προσδοκίες για τους παραγωγούς, μετά την πολύ κακή περσινή ελαιοκομική χρονιά, ξεκίνησε δειλά – δειλά η διαδικασία συγκομιδής του ελαιοκάρπου στον Νομό Ηλείας. Η φημολογούμενη εμφάνιση γλοιοσπόριου έσπειρε αρχικά τον πανικό, αλλά ευτυχώς πολύ γρήγορα και μετά τις παρεμβάσεις των επιστημόνων του κλάδου επικράτησε ψυχραιμία.

Σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη ελαιοτριβείου στα Μακρίσια Πύργου, Βασίλη Κουφολιά, πριν από 15 ημέρες άρχισαν οι πρώτες συγκομιδές. «Είχαμε πολύ υψηλές θερμοκρασίες τις προηγούμενες ημέρες και οι παραγωγοί που μάζευαν ελιές έπρεπε να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με την αποθήκευσή τους πριν από την ελαιοποίηση. Φανταστείτε ότι το θερμικό φορτίο του καρπού εξαιτίας της ζέστης ήταν στους 30 βαθμούς Κελσίου και εμείς καλούμασταν να ελαιοποιήσουμε στους 24 βαθμούς. Περιμένουμε πώς και πώς τις βροχές και την πτώση της θερμοκρασίας για να πραγματοποιηθεί με καλύτερες συνθήκες η συγκομιδή», εξηγεί στην «ΥΧ».

«Θα έχουμε φέτος το 70% μιας μέσης ελαιοπαραγωγής, ενώ πέρυσι είχαμε το 50%. Οι συνθήκες ήταν καλές, δεδομένου ότι είχαμε μηδενικές προσβολές από τον κυριότερο εχθρό της ελιάς, τον δάκο»

Σε ό,τι αφορά την ποιότητα και την ποσότητα του ελαιολάδου, οι εκτιμήσεις είναι αισιόδοξες. Σύμφωνα με τον κ. Κουφολιά, ο καρπός είναι καθαρός και υγιής και η ποσότητα είναι καλύτερη από πέρυσι. «Θα έχουμε φέτος το 70% μιας μέσης ελαιοπαραγωγής, ενώ πέρυσι είχαμε το 50%. Οι συνθήκες ήταν καλές, δεδομένου ότι είχαμε μηδενικές προσβολές από τον κυριότερο εχθρό της ελιάς, τον δάκο. Επίσης, δεν ευνοήθηκαν το γλοιοσπόριο ή άλλες μυκητολογικές ασθένειες. Με τα μέχρι στιγμής δείγματα, η ποιότητα του παραγόμενου ελαιολάδου φαίνεται να είναι εξαιρετική με οξύτητα μεταξύ 0,1 και 0,3», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πάντως, λόγω των καιρικών συνθηκών, η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας, Παναγιώτα Σπυροπούλου, προτείνει στους ελαιοπαραγωγούς να επιθεωρούν τους ελαιώνες τους. Αφού εξετάζουν πρώτα τα ελαιόδεντρά τους για συμπτώματα (τυχόν προσβολές σε φύλλα ή καρπούς), ιδιαίτερα σε περιοχές με υψηλή ατμοσφαιρική υγρασία ή σε περιοχές που παρουσίασαν προσβολές την προηγούμενη καλλιεργητική περίοδο, να προβαίνουν στις απαραίτητες ενέργειες φυτοπροστασίας.

Αιτωλοακαρνανία – Αχαΐα

Την επόμενη εβδομάδα, αναμένεται να ξεκινήσει μαζικά και η συγκομιδή του ελαιοκάρπου για την παραγωγή ελαιολάδου στην Αιτωλοακαρνανία. Παρά τα προβλήματα που προκλήθηκαν εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών σε ελαιόδεντρα σε πολλές περιοχές του νομού, εντούτοις η ποιότητα του ελαιολάδου αναμένεται να είναι εξαιρετική.

Όπως αναφέρει στην «ΥΧ» ο περιφερειακός σύμβουλος Δυτικής Ελλάδας και γεωπόνος, Γιώργος Κοντογιάννης, η απουσία δάκου και γλοιοσπόριου εγγυάται για την καλή ποιότητα του ελαιολάδου. Αναφορικά με την ποσότητα, αυτή αναμένεται να κυμανθεί στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, δηλαδή, όπως αναφέρει ο κ. Κοντογιάννης, στους 8.000 τόνους. Στην Αχαΐα, η συγκομιδή αναμένεται να ξεκινήσει περί τα μέσα Νοεμβρίου, με τους παραγωγούς να κάνουν λόγο για μια καλή ελαιοκομική χρονιά.