Αυξημένες οι στρεμματικές αποδόσεις για το λεμόνι – σταθερές όμως οι τιμές

Χωρίς σημαντικά προβλήματα, σε σύγκριση με την περσινή περίοδο, συνεχίζεται η συλλογή των λεμονιών στις περιοχές παραγωγής. Οι στρεμματικές αποδόσεις δείχνουν να είναι καλύτερες, αλλά οι τιμές παραμένουν στα ίδια επίπεδα. Με τη ζήτηση από το εξωτερικό να είναι χαμηλή, το ενδιαφέρον παραγωγών και εμπόρων στρέφεται περισσότερο στην ποιότητα, ώστε να πάρουν μία καλύτερη τιμή από την αγορά. Επίσης, η κάλυψη των αναγκών για την καλοκαιρινή περίοδο με εγχώριο λεμόνι κατευθύνει τους παραγωγούς στην αναζήτηση ποικιλιών και τεχνικών καλλιέργειας, ώστε να προσαρμόζονται στις εδαφοκλιματικές απαιτήσεις των περιοχών τους.

Για ποιοτικό λεμόνι κάνει λόγο ο Κλέαρχος Αράπης από τη Βίγλα Άρτας. Ο ίδιος καλλιεργεί την ποικιλία Ζαμπετάκη στο μεγαλύτερο ποσοστό και ελπίζει ότι η συλλογή θα συνεχιστεί μέχρι τον Μάιο. «Προσπαθούμε να συλλέξουμε τα πρώιμα λεμόνια ώστε να διατηρήσουμε περισσότερο τα όψιμα για το επόμενο διάστημα», αναφέρει ο ίδιος. Επίσης, εκτιμά ότι η παραγωγή για την τρέχουσα περίοδο κυμαίνεται σε ικανοποιητικά επίπεδα και οι αποδόσεις ξεπερνούν ακόμη και τους 4 τόνους το στρέμμα.

Εκείνο που τον προβληματίζει, όμως, ιδιαίτερα είναι η στασιμότητα των τιμών, οι οποίες κυμαίνονται στα ίδια με τα περσινά επίπεδα. «Από 30 έως 35 λεπτά ανάλογα με την ποιότητα», υποστηρίζει ο κ. Αράπης και συνεχίζει: «Πιστεύω ότι πρέπει στηριχτούμε στην ποιότητα, ώστε μέσα από αυτή να ανοίξουμε περισσότερες αγορές και να πληρωθεί καλύτερα το προϊόν». Κλείνοντας, κάνει λόγο για αυξημένο κόστος παραγωγής και εστιάζει στο θέμα των εργατών γης, όπου το κόστος συλλογής για τον ίδιο έφτασε στα 80 λεπτά το τελάρο έως 1 ευρώ, «με δυνατότητα συλλογής στα 50 τελάρα την ημέρα, από κάθε εργαζόμενο», όπως ο ίδιος υποστηρίζει.

Προβληματισμός για το Iντερτονάτο

Για χαμηλή ζήτηση κάνει λόγο και η Αγγελική Γιουρούκου από τη Λυγιά Κορινθίας.
Η ίδια καλλιεργεί στο σύνολο των κτημάτων της την ποικιλία Μαγληνό και υπολογίζει ότι θα συλλέγει έως το τέλος Απριλίου. Επίσης, υποστηρίζει ότι οι παραγωγοί οι οποίοι καλλιέργησαν την ποικιλία Ιντερτονάτο δεν έμειναν ευχαριστημένοι και στρέφονται στην ποικιλία Καρυστινό, «της οποίας η συλλογή των λεμονιών μπορεί να φτάσει μέχρι και τα τέλη Μαΐου».

Ζήτηση για ποιοτικά λεμόνια, στα 35 λεπτά η τιμή στην Αργολίδα

Χωρίς μεγάλες μεταβολές από την περσινή χρονιά συνεχίζεται η συλλογή λεμονιών και στην Αργολίδα. Όπως υποστηρίζει ο Τάσος Λέρμας από το Σκαφιδάκι, οι τιμές με την καλή ποιότητα κυμαίνονται πάνω από τα 35 λεπτά και «το ενδιαφέρον των εμπόρων στρέφεται στα ποιοτικά λεμόνια, διότι βλέπουν ότι υπάρχει μεγάλη παραγωγή».

Επίσης, ο ίδιος εκτιμά ότι υπάρχει ενδιαφέρον από τους παραγωγούς να στραφούν σε καλοκαιρινές ποικιλίες, ώστε να αντέχουν στις υψηλές θερμοκρασίες, αλλά μέχρι σήμερα τα αποτελέσματα δεν είναι τα αναμενόμενα. «Χρησιμοποιήσαμε την ποικιλία Ζαμπετάκη, αλλά λόγω της ευαισθησίας της στον πάγο δεν προχωρήσαμε στην αύξηση των καλλιεργούμενων εκτάσεων», καταλήγει ο κ. Λέρμας.

Μικρή η ζήτηση από το εξωτερικό

Συγκρίνοντας την περσινή χρονιά με τη φετινή, ο Τάκης Παπακωνσταντίνου, έμπορος και εξαγωγέας λεμονιών από το Ζευγολατιό Κορινθίας, κάνει λόγο για μία χρονιά «με χαμηλή ζήτηση από το εξωτερικό, λόγω και της μείωσης στην κατανάλωση». Υποστηρίζει, όμως, ότι το ποιοτικό λεμόνι έχει καλύτερη τιμή στην αγορά, που μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 45 λεπτά.

«Μπορεί η φετινή παραγωγή να είναι σημαντικά αυξημένη, αλλά οι παραγωγοί, λόγω του συλλεκτικού κόστους, δεν κάνουν διαλογή από το δέντρο και θέλουν να ολοκληρώσουν τη συλλογή μόνο με ένα πέρασμα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τα ποιοτικά λεμόνια κατατάσσονται και αυτά σε υποδεέστερες κατηγορίες, με αποτέλεσμα να αλλάζει και η τιμή προς τα κάτω», καταλήγει ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Η μεγάλη παραγωγή συγκράτησε τις τιμές στα Χανιά

Για μεγάλες στρεμματικές αποδόσεις κάνει λόγο και ο Στέλιος Παρδαλάκης, παραγωγός εσπεριδοειδών από τον Πλατανιά Χανίων. Εκτιμά ότι η παραγωγή είναι μεγάλη και για αυτόν τον λόγο οι τιμές παραμένουν στα ίδια επίπεδα, από 30 έως 40 λεπτά το κιλό. «Επιδιώκουμε να παράγουμε ποιοτικό λεμόνι, να ξεπερνά τα 120 γραμμάρια το τεμάχιο, για να πάρουμε την καλύτερη τιμή στην αγορά», υποστηρίζει ο κ. Παρδαλάκης.

Παρακολουθώντας τις ανάγκες της αγοράς και ειδικότερα αυτήν της Κρήτης, βλέπει ότι υπάρχει μεγάλη ζήτηση την καλοκαιρινή περίοδο, όπου είναι αυξημένος και ο τουρισμός. «Αυτό που με ενδιαφέρει άμεσα είναι να επιλέξω ποικιλίες λεμονιάς, οι οποίες να παράγουν όσο το δυνατόν την καλοκαιρινή περίοδο και για τον λόγο αυτόν πειραματίζομαι σε σύγχρονες τεχνικές καλλιέργειας, ακόμα και με εισαγόμενες», υποστηρίζει κλείνοντας.