Φράουλα: Αυξημένες οι τιμές παραγωγού, μικρές οι ποσότητες στα χωράφια

Οι χαμηλές θερμοκρασίες και η μειωμένη ηλιοφάνεια καθ’ όλη τη διάρκεια του Δεκεμβρίου μείωσαν τις αποδόσεις της φράουλας στις καλλιέργειες της Ηλείας. Η εξέλιξη αυτή δείχνει ότι η παραγωγή θα μεταφερθεί την άνοιξη, στις αρχές Μαρτίου, αν φυσικά το επιτρέψουν και οι καιρικές συνθήκες.

Όπως εξηγεί ο Γιάννης Αρβανίτης, παραγωγός φράουλας από τη Μανωλάδα Ηλείας, «οι καιρικές συνθήκες δεν ευνοούν την ανάπτυξη των φυτών και κατ’ επέκταση τον σχηματισμό του καρπού στο φυτό. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι να έχουμε και μειωμένες αποδόσεις. Σε μία καλή χρονιά, ένας εργάτης μπορεί να συλλέγει την ημέρα ακόμη και 150 κιλά φράουλες, όμως στην παρούσα περίοδο δεν ξεπερνά τα 50 κιλά». Περιγράφοντας αναλυτικά την κατάσταση της παραγωγής, ο ίδιος εξηγεί ότι «από τις πρώιμες φράουλες, όπως είναι η Φορτούνα, και λόγω των καλών καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν, η ποικιλία έδωσε το 60% των προσδοκώμενων αποδόσεων.

Όσον αφορά τις υπόλοιπες ποικιλίες, κανονικά θα έπρεπε να είχαν μπει στη συλλογή, όμως η καρποφορία των φυτών δείχνει να είναι αισθητά μειωμένη σε σύγκριση με την περσινή περίοδο. Αν ο καιρός δεν είναι ευνοϊκός στις αρχές Ιανουαρίου, θα έχουμε όψιμα την παραγωγή».

Μεγάλη η ζήτηση από τις αγορές

Μπορεί η εικόνα στην παραγωγή να μην είναι η καλύτερη, ωστόσο οι τιμές ξεπερνούν κάθε προηγούμενο, καθώς υπερβαίνουν ακόμα και τα 4,5 ευρώ ανάλογα με την ποιότητα, όταν την αντίστοιχη περσινή περίοδο ήταν περίπου 1,5 ευρώ πιο κάτω, ενώ και η ζήτηση από τις αγορές είναι μεγάλη. Το ζητούμενο, όμως, για τον κ. Αρβανίτη είναι η συσσώρευση της παραγωγής κατά τον Μάρτιο, τον Απρίλιο και τον Μάιο.

Όπως, μάλιστα, αναφέρει ο ίδιος, «μέχρι σήμερα δεν είχαμε σημαντικές μεταβολές αυτή την περίοδο και προετοιμαζόμασταν για τον κύριο όγκο παραγωγής του προϊόντος, στις αρχές της άνοιξης. Είναι η εποχή που απαιτούνται και τα περισσότερα εργατικά χέρια, ώστε να έχουμε μία καλύτερη και άμεση διαχείριση της παραγωγής μας». Για μειωμένη παραγωγή κάνει λόγο και ο Χρήστος Σάμαρης, έμπορος φράουλας από την Παλαιά Μανωλάδα. Δίνοντας τη δική του οπτική για την εξέλιξη της παραγωγής, αναφέρει ότι «υπό κανονικές συνθήκες θα έπρεπε μέχρι τον Μάρτιο να πάρουμε το 50% της παραγωγής και το υπόλοιπο τους επόμενους τρεις μήνες.

Με τα δεδομένα των καιρικών συνθηκών που επικρατούν, πιστεύω ότι δεν θα ξεπεράσουμε το 30% μέχρι τις αρχές της άνοιξης». Κλείνοντας, ο κ. Σάμαρης κάνει ιδιαίτερη αναφορά στις πλημμύρες από τις τελευταίες θεομηνίες, με αποτέλεσμα την καταστροφή θερμοκηπιακών μονάδων και καλλιεργειών, «που δύσκολα θα μπουν στην παραγωγή το υπόλοιπο διάστημα».