Σε αυξημένη επαγρύπνηση για την αφρικανική πανώλη των χοίρων

Άρση καραντίνας για τον Νομό Θεσσαλονίκης

Σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής βρίσκονται όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες για την αποτροπή εμφάνισης και εξάπλωσης της αφρικανικής πανώλης των χοίρων στη χώρα μας. Μετά από την Ξάνθη και τη Δράμα, όλος ο Νομός Σερρών, και ειδικότερα τμήμα του που βρίσκεται 20 χλμ. από τα σύνορα, έχει μπει σε αυξημένη επιτήρηση, ενώ στον Νομό Θεσσαλονίκης υπήρξε πριν από λίγες ημέρες «κόκκινος» συναγερμός, μετά από εντοπισμό ύποπτων συμπτωμάτων σε σφαγείο του Λαγκαδά.

Το γεγονός αυτό έθεσε σε επιφυλακή όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες, με τα μέτρα βιοασφάλειας να είναι αυξημένα και την ενημέρωση των κτηνοτρόφων να είναι καθημερινή. Ο διευθυντής της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας στην ΠΕ Σερρών, Λεωνίδας Βαρούδης, υπογράμμισε ότι και στο μέλλον μπορεί να υπάρξουν παρόμοια περιστατικά, αφού ακολουθείται η νόμιμη διαδικασία για την επιβεβαίωση η μη ενός ύποπτου δείγματος.

«Είμαστε εδώ και μήνες σε κατάσταση συναγερμού. Είναι μια δύσκολη εποχή για την αγορά και για το ντόπιο κρέας και οι κτηνίατροι θέλουν το κοινό να γνωρίζει τι ακριβώς συμβαίνει. Για αυτό και θεωρείται βέβαιο ότι θα υπάρξουν και ανάλογα περιστατικά αφού πραγματοποιούνται συνεχείς έλεγχοι», επισημαίνει.

Θεσσαλονίκη

Σημειώνεται ότι ο Νομός Θεσσαλονίκης είχε τεθεί σε καραντίνα για περίπου μια εβδομάδα λόγω της εμφάνισης πιθανού κρούσματος στον Λαγκαδά. Από την Παρασκευή 29 Νοεμβρίου και έως την Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου, όλος ο νομός είχε τεθεί σε επιφυλακή και όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες, δήμοι και αστυνομία ήταν έτοιμοι για παν ενδεχόμενο.

Σύμφωνα με τον προϊστάμενο της Γενικής Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής στη Διεύθυνση Κτηνιατρικής ΜΕ Θεσσαλονίκης, Στέφανο Μωραΐτη, σήμανε συναγερμός και τέθηκαν έκτακτα μέτρα σε όλες τις υπηρεσίες.

Ο νομός τέθηκε άμεσα σε καραντίνα μέχρι να πραγματοποιηθούν οι απαραίτητοι έλεγχοι για την επιβεβαίωση ή μη του κρούσματος από τον εργαστηριακό έλεγχο. «Εδώ και καιρό υπάρχει αυξημένη επαγρύπνηση. Υπήρξε υποψία για κρούσμα της ασθένειας και ακολουθήθηκε η διαδικασία. Έτσι, μόλις εντόπισε ο κτηνίατρος τα ύποπτα ζώα στο σφαγείο του Λαγκαδά, αμέσως στάλθηκαν δείγματα στο εργαστήριο, τα οποία ήταν αρνητικά, οπότε και την Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου έγινε άρση των μέτρων», είπε ο κ. Μωραϊτης.

Παράλληλα, ανέφερε ότι αυτή είναι μία διαδικασία που θα ακολουθείται σε κάθε νομό, για όσο διάστημα υπάρχει υπόνοια ύπαρξης της ασθένειας. Εάν ένα δείγμα βγει θετικό, τότε όλα τα ζώα της εκτροφής θανατώνονται και θάβονται, ενώ στην αντίθετη περίπτωση οι υπηρεσίες είναι σε επιφυλακή για να αντιμετωπίσουν παρόμοια περιστατικά.