Αυξημένη κατά 6% η παραγωγή μήλου του Νότιου Ημισφαιρίου, σε σταθερά επίπεδα αυτή του αχλαδιού

Αυξημένη κατά 6% από πέρυσι και κατά 2% από τις μέσες επιδόσεις της τριετίας 2018-2020 εκτιμάται η παραγωγή μήλων του Νότιου Ημισφαιρίου, σύμφωνα με τις προβλέψεις που ανακοίνωσε πρόσφατα η WAPA. Με περισσότερους από 5 εκατ. τόνους για το 2021, η WAPA προβλέπει αυξήσεις σε Αυστραλία, Βραζιλία και Νότια Αφρική, της τάξεως του 23%, 20% και 6% αντίστοιχα, σταθερές ποσότητες για Αργεντινή και Χιλή και μείωση για τη Νέα Ζηλανδία κατά 5%.

Σύμφωνα με την κατάταξη των χωρών σε όρους όγκων παραγωγής, πρώτη παραμένει η Χιλή με μία ποσότητα 1,5 εκατ. τόνων και δεύτερη η Βραζιλία με 1,13 εκατ. τόνους. Σε όρους ποικιλιών, τα Gala εξακολουθούν να αποτελούν τη σημαντικότερη ποικιλία, με ποσοστό 39%, και ακολουθούν Fuji με 14% και τα Red Delicious με 13%. Παράλληλα, η διεθνής ένωση εκτιμά σταθεροποίηση των εξαγωγών στους περίπου 1,69 εκατ. τόνους, με σταθερά μεγέθη για τους εξερχόμενους όγκους της Χιλής, αύξηση κατά 4% για τη Νότια Αφρική και μείωση κατά 7% για τη Νέα Ζηλανδία.

Αυξημένες, επίσης, από την προηγούμενη τριετία κατά 2%, αλλά σταθερές σε σύγκριση με πέρυσι προβλέπονται οι ποσότητες των αχλαδιών του Νότιου Ημισφαιρίου, στους περίπου 1,35 εκατ. τόνους. Οι μειώσεις κατά 3% και 10% σε Χιλή και Νέα Ζηλανδία προβλέπεται ότι θα αντισταθμιστούν από τις αυξήσεις σε Νότια Αφρική, Αυστραλία και Αργεντινή (κατά 3%, 2% και 1% αντίστοιχα), ενώ οι ποικιλίες Packham’s Triumph και Williams BC/Bartlett διατηρούν το προβάδισμα με 36% και 28% αντίστοιχα. Προβλέποντας άνοδο των εξαγωγών κατά 6% από πέρυσι, στους 708.690 τόνους, αύξηση 12% και 2% αναμένουν αντίστοιχα Αργεντινή και Νότια Αφρική και μείωση κατά 3% η Χιλή.