Αυξημένη η συμμετοχή για αναδιάρθρωση αμπελώνων στην Κορινθία – Διετή παράταση ζητάνε τώρα οι παραγωγοί

Με έναν ιδιαίτερα εντυπωσιακό τρόπο κλείνει το πρόγραμμα της αναδιάρθρωσης αμπελώνων στην Κορινθία, αφού μόνο για το 2021 οι αιτήσεις που κατατέθηκαν ήταν αυξημένες τουλάχιστον κατά 25% σε σχέση με την περασμένη χρονιά. Αν και ο νομός βρέθηκε για αρκετά χρόνια πίσω από τους άλλους στην αναδιάρθρωση, σήμερα πλέον μπορεί να υπερηφανεύεται ότι οι καλύτερες μέρες βρίσκοναι μπροστά του.

Καθοριστικό ρόλο έπαιξε και η προσπάθεια που κατέβαλαν οι άνθρωποι της ΔΑΟΚ για να γίνει κατανοητή η σημασία του προγράμματος. Η Ειρήνη Μπούλτα, από τη ΔΑΟΚ Κορινθίας, αναφερόμενη στο πρόγραμμα, μας επεσήμανε ότι «η Κορινθία κατέθεσε 276 αιτήσεις και εγκρίθηκαν οι 242. Αυτοί που δεν εντάχθηκαν, κόπηκαν πάνω στη λεπτομέρεια. Το ενδιαφέρον ήταν πάρα πολύ μεγάλο και η ανοδική του πορεία ήταν αργή, αλλά σταθερή. Αρκεί να σας αναφέρω ότι το 2013 είχαν κατατεθεί μόλις 2 με 3 αιτήσεις».

Συμμετοχή

Για να γίνει κατανοητό το μέγεθος της προσπάθειας, η κα Μπούλτα εξηγεί ότι στην τελευταία χρονιά του προγράμματος συμμετέχουν «242 παραγωγοί, που καλύπτουν 345 τεμάχια συνολικής έκτασης 1.468 στρεμμάτων και το συνολικό ποσό ανέρχεται στα 2.250.383 ευρώ. Για τις πεδινές περιοχές, η επιδότηση είναι 1.620 ευρώ το στρέμμα και για τις ορεινές 1.840 ευρώ».

Ο παραγωγός Χρήστος Τσιάμης από τη Νεμέα, αναφερόμενος στο πρόγραμμα, σημειώνει πως «πρόκειται για ένα πραγματικό πρόγραμμα στήριξης των παραγωγών, αφού από μόνοι μας δεν θα μπορούσαμε να διαθέσουμε τόσα χρήματα για να κάνουμε αναδιάρθρωση. Είναι ανάγκη όμως να δώσουν μία διετή παράταση, ώστε να ολοκληρώσουν όλοι την προσπάθεια που γίνεται τα τελευταία χρόνια και να πετύχουμε την ποιότητα που θέλουμε, αλλά και τη σύνδεση με τις πραγματικές ανάγκες της αγοράς», καταλήγει.