Αυξημένο ενδιαφέρον από την Κίνα για εισαγωγές ελληνικών ΠΟΠ και άλλων αγροτικών προϊόντων

Συνάντηση του ΥπΑΑΤ Λευτέρη Αυγενάκη με τον αρμόδιο Κινέζο υφυπουργό Εμπορίου Ling Ji

Ιδιαίτερα εποικοδομητική και σε πολύ καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί συνάντηση στο Υπουργείο Εμπορίου μεταξύ του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρη Αυγενάκη με τον Υφυπουργό Εμπορίου και Αναπληρωτή Αντιπρόσωπο Διεθνούς Εμπορίου της Κίνας,  Ling Ji.

Ο Κινέζος Υφυπουργός αναφέρθηκε στην εξαιρετική ποιότητα των ελληνικών προϊόντων, ιδιαίτερα του ελαιολάδου, που είχε την ευκαιρία να γευθεί το 2008, κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στη Κρήτη, ως μέλος της κινεζικής αποστολής υπό τον τότε Πρόεδρο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, κ. Χου Ζιντάο.

Ο Έλληνας Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αναφέρθηκε στη συμφωνία του Πρωθυπουργού της Ελλάδος, Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της  Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ και τον Πρωθυπουργό, Λι Τσιανγκ, κατά την επίσκεψη του στην Κίνα τον περασμένο Νοέμβριο, για την ανάπτυξη περαιτέρω συνεργασίας στον τομέα της προώθησης ελληνικών αγροτικών προϊόντων στην Κίνα, το οποίο επιβεβαιώθηκε από την κινεζική πλευρά από τα πλέον αρμόδια χείλη. Στο ίδιο κλίμα ο ΥπΑΑΤ, Λευτέρης Αυγενάκης υπογράμμισε την ανάγκη ενίσχυσης της γεωργικής συνεργασίας μεταξύ των δυο χωρών.

Η κινεζική πλευρά επιβεβαιώνοντας την πρόθεσή της για ενίσχυση της συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες, επανέλαβε την άριστη σχέση των δύο λαών και κυβερνήσεων και επισήμανε την πρόθεση αύξησης εμπορικής συνεργασίας και σε άλλα ελληνικά προϊόντα όπως αλιεύματα, δέρματα, γαλακτοκομικά, πτηνά, κρασί, μέλι, βοοειδή, αιγοπρόβατα, χοιρινά και ελαιόλαδο επικαλούμενη την τεράστια καταναλωτική δύναμη της Κίνας. Εξέφρασαν δε τον ενθουσιασμό τους για τα ελληνικά ακτινίδια αλλά και τους χυμούς που εισάγουν τα τελευταία χρόνια.

Αξιοσημείωτη ήταν η αναφορά του Κινέζου Υφυπουργού για την ανάγκη πιστής εφαρμογής της Συμφωνίας ΕΕ- Κίνας για την προστασία των προϊόντων ΠΟΠ μέσα από τη διενέργεια τακτικών ελέγχων για την διασφάλιση του Σήματος των συγκεκριμένων προϊόντων, θέση την οποία προτάσσει και η χώρα μας η οποία διαθέτει 117 ΠΟΠ και ΠΓΕ προϊόντα, την προστασία των οποίων επιδιώκει και ενισχύει με συνεχείς ελέγχους, υλοποιώντας στο έπακρο τους κανόνες της ΕΕ.

Οι δυο πλευρές συμφώνησαν για κοινό συντονισμό στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων της Συμφωνίας ΕΕ- Κίνας, για εμπλουτισμό της λίστας ελληνικών προϊόντων ΠΟΠ με στόχο τη διείσδυση τους στην Κινεζική αγορά, γεγονός που ικανοποίησε ιδιαιτέρως την ελληνική πλευρά δεδομένου ότι στην υπάρχουσα λίστα εντοπίζονται ήδη αρκετά ελληνικά προϊόντα.

Στο πλαίσιο της Μικτής Διυπουργικής Συνάντησης που θα λάβει χώρα 3 Ιουνίου στην Αθήνα, ο Κινέζος Υφυπουργός αποδέχτηκε την πρόταση του Έλληνα ΥπΑΑΤ για νέα συνάντηση. Πρότεινε μάλιστα να συνοδεύεται από εκπροσώπους κινεζικών επιχειρήσεων και επιμελητηρίων με στόχο την απευθείας επικοινωνία με Έλληνες εκπροσώπους θεσμικών παραγωγικών φορέων του πρωτογενούς τομέα.

Η κινέζικη πλευρά επιβεβαίωσε την πρόθεσή της για παροχή διευκολύνσεων  στοχευμένων ελληνικών επιχειρηματικών αποστολών καθώς και τη συμμετοχή ελληνικών επιχειρήσεων σε εμβληματικές εκθέσεις της Κίνας όπως την Anuga Select China, Sial China, Food and Hospitality China, Interwine China και Global Geographical Indication Product Expo.

Το πρόγραμμα του Έλληνα υπουργού ολοκληρώνεται σήμερα με συνάντηση με τον Υφυπουργό της Γενικής Διοίκησης Τελωνείων, κ. Zhao Zenglian.