O αυξημένος επιδημιολογικός κίνδυνος στη Ξάνθη και γιατί αφορά την Καβάλα και τη Θάσο

O αυξημένος επιδημιολογικός κίνδυνος στην Ξάνθη και γιατί αφορά την Καβάλα και τη Θάσο

Σε καραντίνα βάζει η Πολιτεία όλη την περιοχή του οικισμού Εχίνου στο Δήμο Μύκης στην Ξάνθη, μετά την επιβεβαίωση 9 κρουσμάτων αλλά και πληροφορίες που δείχνουν ότι υπάρχει «αυξημένος επιδημιολογικός κίνδυνος» όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.

Η ειδική καραντίνα στον Εχίνο ισχύει από τις 18:00 της 25ης Μαρτίου έως και τις 7 Απριλίου 2020, οπότε και θα επανεξεταστεί η κατάσταση. Αίσθηση προκάλεσε η σύσταση του κ. Χαρδαλιά η οποία διευρύνει την οδηγία για μεγάλη προσοχή και πέραν των ορίων του Εχίνου, που αποτελεί το μεγαλύτερο οικισμό (2.200 κάτοικοι) σε όλα τα χωριά της
ευρύτερης περιοχής.

Μίλησε συγκεκριμένα για τους «κατοίκους της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης και ειδικά για τα χωριά του Δήμου Μύκης να παραμείνουν στα σπίτια τους γιατί ο κίνδυνος εξάπλωσης στην περιοχή είναι υψηλότατος».

Τι οδήγησε σε αυτή την ειδική καραντίνα

Το γεγονός ότι η κυβέρνηση παίρνει ειδικά μέτρα για τη συγκεκριμένη περιοχή, δεν είναι καθόλου τυχαίο και ούτε βασίζεται απλώς στον μεγάλο αριθμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.

Μια μεγάλη πλειοψηφία των ανδρών παραγωγικής ηλικίας στην ευρύτερη περιοχή, το χειμώνα ταξιδεύει στη Γερμανία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες για εργασία, σε βιομηχανικές μονάδες, ναυπηγεία αλλά και ως εργατοτεχνίτες διαφόρων ειδικοτήτων σε μικρότερες μονάδες ή στον κλάδο των οικοδομών.

Γιατί υπάρχει ανησυχία σε Καβάλα και Θάσο

Σύμφωνα με αξιόπιστη πηγή, υπολογίζεται ότι τον τελευταίο μήνα έχουν επιστρέψει στα μειονοτικά χωριά της Ξάνθης αλλά και στην πόλη, χιλιάδες άτομα που βρίσκονταν για εργασία στην Ευρώπη.

Όσο δεν ίσχυαν οι περιορισμοί στην Ελλάδα, δεν ελέγχθηκε καμία άφιξη, δεν έγιναν δειγματοληπτικοί έλεγχοι και καμία διαδικασία ιχνηλάτησης. Κι όμως, οι περιοχές από τις οποίες επέστρεψαν αρκετά άτομα, έχουν πολλά κρούσματα κορωνοϊού.

Ενδεικτικά, στη Γερμανία το πρώτο κρούσμα επιβεβαιώθηκε στα τέλη του Ιανουαρίου ενώ ένα μήνα αργότερα, ταυτόχρονα με το μεγάλο ξέσπασμα στην Ιταλία, άρχισαν να καταγράφονται μαζικά κρούσματα κυρίως σε μεγάλες μονάδες όπου εργαζόταν μεγάλος αριθμός ατόμων.

Το ανησυχητικό στοιχείο είναι ότι όχι απλώς έγινε επιστροφή από χώρες με πολλά κρούσματα αλλά πολλοί κάτοικοι αυτών των περιοχών της Ξάνθης συνέχισαν τις μετακινήσεις τους. Ανάμεσά τους και πολλοί εργάτες αλλά και τεχνίτες που εργάζονται στις περιοχές Καβάλας και Θάσου.

Στην Καβάλα, η εργασία αυτών των ατόμων εντοπιζόταν κυρίως σε οικοδομές παραλιακών περιοχών και λόγω του ότι υπήρχε καθημερινή μετακίνηση, το πρόβλημα μάλλον έχει περιοριστεί λόγω των μέτρων που έχουν τεθεί σε ισχύ από τη Δευτέρα 23/3/2020.

Στη Θάσο, όμως, έγινε γνωστό ότι μετακινήθηκαν πολλά άτομα για εργασία, είτε σε λατομικές επιχειρήσεις, είτε ως τεχνίτες στις περισσότερες από 50 οικοδομές που είναι υπό ανέγερση σε πολλά σημεία του νησιού.

Υπάρχουν «εγκλωβισμένοι» στο νησί;

Την Δευτέρα έγιναν πολλές μετακινήσεις με βεβαίωση εργοδότη, κάνοντας χρήση της σχετικής εξαίρεσης που προβλέπεται από τις σχετικές αποφάσεις, ενώ αρκετοί εργαζόμενοι βρίσκονταν ήδη στο νησί από πριν, με διανυκτέρευση που παρέχουν οι εργοδότες, λόγω της πιθανής εμπλοκής κατά τη μετακίνηση.

Ελλείψει ουσιαστικών ελέγχων μετακίνησης, πριν και μετά την εφαρμογή των τελευταίων μέτρων και ελλείψει δειγματοληπτικών ελέγχων, ο κίνδυνος διασποράς θεωρείται αυξημένος. Η σύσταση για να μείνουν όλοι στο σπίτι αλλά και η λογική πράξη να διακοπεί άμεσα κάθε μη απαραίτητη δραστηριότητα, παίρνει τώρα τη μορφή έκκλησης από την
τοπική κοινωνία που δείχνει να ανησυχεί για τα “παράθυρα” των αποφάσεων που επέτρεψαν τις μετακινήσεις ανθρώπων από περιοχές που τώρα διαπιστώνονται προβληματικές. Οι τοπικές αρχές οφείλουν να εντείνουν τους ελέγχους πριν να είναι αργά. Η “ατομική ευθύνη” δεν είναι πλέον αρκετή.

Του Τάσου Αποστολίδη

Πηγή: kavalanews.gr