Αυξήσεις στις τιμές των ζωικών πρωτεϊνών λόγω της πανώλης των χοίρων βλέπει η Rabobank

-Διαφήμιση-

Η μεγάλη ζήτηση για χοιρινό κρέας που εμφανίζει και θα συνεχίσει να εμφανίζει η κινεζική αγορά αναμένεται να αλλάξει ριζικά τον εμπορικό χάρτη του προϊόντος αλλά και των ζωικών πρωτεϊνών παγκοσμίως, φέρνοντας, μεταξύ άλλων, αυξήσεις τιμών και μεταβλητότητα.

Την εκτίμηση αυτή διατυπώνει η Rabobank σε πρόσφατη ανάλυσή της για τον αντίκτυπο που θα έχει η αφρικανική πανώλη των χοίρων τόσο στην Κίνα, όσο και στη Νοτιοανατολική Ασία γενικότερα. Οι αναλυτές της τράπεζας προβλέπουν ότι οι τιμές των ζωικών πρωτεϊνών θα αυξηθούν βραχυπρόθεσμα, ενώ για ένα αρκετά μεγάλο διάστημα θα εμφανίζουν αισθητές διακυμάνσεις. Την ίδια στιγμή, η έντονη ζήτηση από την κινεζική αγορά φαντάζει ευνοϊκή για εξαγωγικούς παίκτες όπως η ΕΕ, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και η Βραζιλία.

Η Rabobank εκτιμά ακόμα ότι η προσπάθεια της Κίνας να αντισταθμίσει την έλλειψη χοιρινού θα επιφέρει αύξηση της κατανάλωσης άλλων κρεάτων, όπως πουλερικών, βοδινού και ψαριών, κάτι που θα επηρεάσει και τα καταναλωτικά πρότυπα σε άλλα μέρη του κόσμου, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξουν και ελλείψεις ζωικών πρωτεϊνών σε κάποιες χώρες, λόγω της αυξημένης ζήτησης από την Ασία.

Κάτω 30% η παραγωγή

Τα αυξημένα κρούσματα της νόσου σε Βιετνάμ και Καμπότζη δεν αφήνουν πολλές ελπίδες για περιορισμό της στο άμεσο διάστημα, ενώ το σενάριο για μείωση της παραγωγής χοιρινού κατά 30% στην Κίνα (λόγω των απωλειών που μπορεί να φτάσουν και τους 200 εκατ. χοίρους στο ζωικό κεφάλαιο) φαντάζει, σύμφωνα με τη Rabobank, ολοένα και πιο πιθανό.

H δε έλλειψη ζώων αναπαραγωγής και η επιφύλαξη των κτηνοτρόφων να επενδύσουν σε αυτή την εκτροφή κάνει τους επιστήμονες να πιστεύουν ότι η ανάκαμψη της κινεζικής παραγωγής θα πάρει πολλά χρόνια.

-Διαφήμιση-