Ηλίανθος: Αύξηση κατά 18,2% στις εκτάσεις προβλέπει η Coceral για την Ελλάδα

Το χαμηλό κοστολόγιο της καλλιέργειας, σε συνδυασμό με την αύξηση της τιμής από τις μονάδες παραγωγής βιοκαυσίμων μέχρι τα 37 λεπτά το κιλό, και ταυτόχρονα το υψηλό κόστος άλλων ανοιξιάτικων εκτατικών καλλιεργειών, συγκρινόμενο με τις αποδόσεις και τις τιμές τους, επιδρούν καταλυτικά στη διαμόρφωση των προθέσεων των παραγωγών που δίνουν προβάδισμα στον ηλίανθο.

Τα παραπάνω προκύπτουν από το εκτενές ρεπορτάζ που πραγματοποίησε η «ΥΧ» στις κύριες περιοχές καλλιέργειας, μιλώντας τόσο με καλλιεργητές όσο και με γεωπόνους και εκπροσώπους της αγοράς από τον κλάδο της διακίνησης σπόρων και αγροτικών εφοδίων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, με βάση τα πιο πρόσφατα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η καλλιέργεια του ηλίανθου εμφανίζεται να «ευδοκιμεί» κατά κύριο λόγο στις περιφέρειες της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και της Κεντρικής Μακεδονίας, οι οποίες συγκεντρώνουν περισσότερο από το 90% των συνολικών εκτάσεων στη χώρα.

Δίνοντας το στίγμα που αποτυπώνεται από τις επαφές των επιχειρήσεων πολλαπλασιαστικού υλικού, ο διευθυντής του ΣΕΠΥ, Αλέξανδρος Διαμαντίδης, σημείωσε ότι οι εκπρόσωποι των εταιρειών εκτιμούν ότι θα κινηθεί φέτος στα 900.000 στρέμματα, από 800.000 στρέμματα περίπου που ήταν πέρσι, με βάση τα στοιχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ. Σύμφωνα με τον κ. Διαμαντίδη, καλλιέργειες που θα «χάσουν» στρέμματα υπέρ του ηλίανθου είναι λίγα σιτηρά, «ειδικά στον Έβρο όπου δεν πρόλαβαν να σπαρθούν χωράφια, λόγω καιρικών συνθηκών», το καλαμπόκι και λίγες εκτάσεις από το βαμβάκι.

Περαιτέρω επέκταση στην Αν. Μακεδονία-Θράκη

Καθοριστική στάθηκε για την περιοχή της Δράμας η αύξηση της τιμής του ηλίανθου από τα 35 λεπτά στα 37 λεπτά, αντιστρέφοντας την αρχική τάση που φαινόταν να διαγράφεται στις προθέσεις των παραγωγών, σύμφωνα με τον Κώστα Γουδούτση, γεωπόνο και έμπορο αγροτικών εφοδίων στην περιοχή. «Ενώ αρχικά ο ηλίανθος αναμενόταν ότι θα είχε πτωτική τάση, η εικόνα αντιστράφηκε με την αύξηση της τιμής στην περιοχή μας. Έτσι, διακρίνω αύξηση της καλλιέργειας κατά 15% περίπου σε βάρος του καλαμποκιού –πρωτίστως– και του βαμβακιού δευτερευόντως».

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο πρόεδρος της ΕΑΣ Ορεστιάδας, Λάμπης Κουμπρής, θεωρεί βέβαιη την ενίσχυση του ηλίανθου σε όλο τον Νομό Έβρου. Όπως είπε χαρακτηριστικά, τα στρέμματα που συμπεριλαμβάνουν οι φετινές συμβάσεις της ΕΑΣ για ηλίανθο με 37 λεπτά το κιλό για τους παραγωγούς θα ξεπεράσουν τα 100.000, έναντι 80.000 πέρσι. Τα περισσότερα από τα επιπλέον στρέμματα που θα διαθέσουν οι καλλιεργητές για ηλίανθο θα προέλθουν από το βαμβάκι, καθώς, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, «τα 37 λεπτά το κιλό που είχε εδώ το βαμβάκι φτάνει την τιμή του ηλίανθου».

Καθοριστική η αύξηση της τιμής στην Κεντρική Μακεδονία

Σε βάρος του καλαμποκιού κερδίζει έδαφος ο ηλίανθος στην Κεντρική Μακεδονία, την περιφέρεια με το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό στο σύνολο της καλλιέργειας στη χώρα. Όπως σημείωσε ο Τόλης Ιωαννίδης, γεωπόνος και συνιδρυτής της εταιρείας EUROAGRO, που δραστηριοποιείται στην Κεντρική Μακεδονία, με βάση τον προγραμματισμό των καλλιεργητών, διαφαίνεται αύξηση των εκτάσεων στην περιοχή, που θα κυμανθεί μεταξύ 10% και 20%, καθώς «λόγω καλής τιμής, υπάρχει ενδιαφέρον».

Το ίδιο διακρίνει από την πλευρά του και ο Ηρακλής Ηρακλείδης, γεωπόνος της εταιρείας ΕΥΡΩΦΑΡΜ στην Αλεξάνδρεια. Όπως σημείωσε, «οι προϋποθέσεις για τον ηλίανθο φέτος είναι ευνοϊκές, καθοδηγούμενες από την αύξηση της σύμβασης. Αυτό είναι ένα μεγάλο κίνητρο για τον παραγωγό και έδωσε πνοή στην καλλιέργεια. Αυτό βλέπουμε και από το ενδιαφέρον που εκφράζεται από την πλευρά των καλλιεργητών».

Κατά τον ίδιο, σημαντικό ρόλο διαδραματίζει το γεγονός ότι οι υπόλοιπες καλλιέργειες, κυρίως στις εκτατικές, υπάρχει προβληματισμός και οι παραγωγοί αναζητούν εκείνες με τις καλύτερες προϋποθέσεις. Συμπλήρωσε, μάλιστα, ότι «παρόλο που επιλέγω να είμαι φειδωλός στις εκτιμήσεις μου, πιστεύω ότι η αύξηση των στρεμμάτων για τον ηλίανθο, που θα πάρει σε μεγάλο ποσοστό από το καλαμπόκι, το οποίο εξακολουθεί να συρρικνώνεται, θα κινηθεί οπωσδήποτε πάνω από 5%».

Ενδεικτικό της τάσης που διαμορφώνεται είναι ότι, όπως αναφέρει ο καλλιεργητής Νικόλαος Χουσνής από την Αρχαία Πέλλα, ο ίδιος πέρσι καλλιέργησε περίπου 200 στρέμματα επίσπορο ηλίανθο, μετά από αρακά και φέτος θα καλλιεργήσει κανονική σπορά πρώιμη στον ίδιο αριθμό στρεμμάτων.

«Τώρα το καλλιεργώ ως κύρια καλλιέργεια, φεύγοντας από το βαμβάκι, γιατί το κόστος καλλιέργειας σε αυτό έχει ανέβει πολύ. Ο ηλίανθος έχει χαμηλές εισροές και χαμηλές εκροές. Συν τοις άλλοις, η αύξηση της τιμής του ηλίανθου είναι μια θετική εξέλιξη. Ειδικά για παραγωγούς σαν εμένα, που έχω ιδιόκτητες γεωτρήσεις και το κόστος ρεύματος είναι πολύ υψηλό, αναζητάμε λύσεις με χαμηλές απαιτήσεις σε νερό για να διαχειριστούμε καλύτερα τα κόστη». Ο κ. Χουσνής, μάλιστα, εκτιμά ότι εάν είχε γνωστοποιηθεί νωρίτερα η αύξηση της τιμής στον ηλίανθο, θα έπαιρνε στρέμματα και από το σιτάρι.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Βασίλης Γκίνης από την εταιρεία παραγωγής και εμπορίας βιοκαυσίμων βιοντίζελ, που εδρεύει στον Λαγκαδά και επίσης αύξησε στα 37 λεπτά την τιμή που δίνει φέτος στους παραγωγούς με τους οποίους θα υπογράψει συμβόλαια, σημείωσε ότι η αύξηση της καλλιέργειας είναι ένα το κρατούμενο. Συμπλήρωσε, και εκείνος από την πλευρά του πως θα ήταν ακόμα μεγαλύτερη εάν οι παραγωγοί γνώριζαν τη φετινή τιμή πριν βάλουν ελαιοκράμβη, η οποία, επίσης φέτος παρουσιάζει τάση ανόδου.

Οριακά ενισχυμένος ο ηλίανθος στην υπόλοιπη ΕΕ

Πολύ πιο ενισχυμένη από ό,τι σε επίπεδο ΕΕ-27 είναι η τάση για σπορές ηλίανθου στην Ελλάδα, όπως προκύπτει από τις εκτιμήσεις της ένωσης των Ευρωπαίων εμπόρων δημητριακών και ελαιούχων σπόρων Coceral.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δίνει στη δημοσιότητα η Coceral, ενώ για την Ελλάδα αναμένεται ότι οι εκτάσεις θα αυξηθούν κατά 18,2%, στο σύνολο της ΕΕ η αντίστοιχη αύξηση εκτιμάται μόλις στο 0,8%, από τα 42,9 εκατ. στρέμματα σε 43,25 εκατ. στρέμματα.

 

Περιηγηθείτε στη νέα σελίδα του ypaithros.gr που αφορά την παραγωγική αλυσίδα και ενημερωθείτε άμεσα για o,τι νέο προκύπτει.