Αύξηση της παγκόσμιας παραγωγής μήλων

Από την Ελένη Ριζάκη

Αυξημένη στους 81,6 εκατ. τόνους αναμένεται η παραγωγή μήλων παγκοσμίως την περίοδο 2021-2022, σύμφωνα με έκθεση του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ. Ειδικότερα, η Κίνα καταγράφει ανοδική πορεία, ενώ η παραγωγή πολλών κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανακάμπτει από τις καταστροφικές καιρικές συνθήκες της προηγούμενης περιόδου.

Νέες φυτεύσεις στην Κίνα

Η κινεζική παραγωγή προβλέπεται να αγγίξει φέτος τους 45 εκατ. τόνους, αλλά πιθανές δυσμενείς καιρικές συνθήκες ενδεχομένως να μειώσουν την προμήθεια υψηλής ποιότητας φρούτων. Ακόμα, οι εξαγωγές πρόκειται να μειωθούν στους 1 εκατ. τόνους, λόγω καθυστερημένων αποστολών σε σημαντικές αγορές της Ένωσης Χωρών Νοτιοανατολικής Ασίας (Μιανμάρ, Φιλιππίνες και Ταϊλάνδη). Βέβαια, αναμένονται σταθερές εισαγωγές, χάρη στις διαρκείς αποστολές από Νότια Αφρική και Νέα Ζηλανδία.

Περισσότερες εισαγωγές από την Ευρώπη

Περίπου σταθερή, στους 11,9 εκατ. τόνους, αναμένεται η ευρωπαϊκή παραγωγή. Οι απώλειες από τον ανοιξιάτικο παγετό στην Ιταλία και στη Γαλλία αντισταθμίστηκαν από την ανάκαμψη κορυφαίων χωρών-παραγωγών: Πολωνία, Ισπανία και Ουγγαρία. Περίπου ίδιες θα είναι οι εξαγωγές, στο 1 εκατ. τόνους, ενώ αυξημένες θα είναι οι εισαγωγές, στους 335.000 τόνους.

Σε χαμηλό δεκαετίας οι ΗΠΑ

Μείωση στους 4,3 εκατ. τόνους αναμένεται να καταγράψει φέτος η αμερικανική παραγωγή μήλων, λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων σε Ουάσιγκτον και Μίσιγκαν. Πρόκειται για το χαμηλότερο παραγωγικό επίπεδο από το 2012-2013. Οι εξαγωγές ίσως πέσουν στους 715.000 τόνους, το χαμηλότερο επίπεδο εξαγωγών από το 2007-2008. Αντίθετα, αναμένεται αύξηση εξαγωγών στους 120.000 τόνους.

Πρόοδος στις τουρκικές εξαγωγές

Σταθερή αναμένεται να παραμείνει φέτος η τουρκική παραγωγή (4,3 εκατ. τόνοι), παρά τον ανοιξιάτικο παγετό που ξέσπασε στη δεύτερη σε παραγωγή επαρχία της χώρας. Ωστόσο, αναμένεται ρεκόρ εξαγωγών στους 385.000 τόνους, ενώ συνεχίζονται οι επενδύσεις σε νέες ποικιλίες, ώστε να ικανοποιηθεί η ζήτηση στις εξαγωγές.

Ίδια η παραγωγή, βελτιωμένη η ποιότητα στην Ινδία

Στους 2,3 εκατ. τόνους προβλέπεται η παραγωγή στην Ινδία, με τις ευνοϊκές συνθήκες καλλιέργειας να βελτιώνουν την ποιότητα. Οι εισαγωγές αναμένονται να αυξηθούν κατά 430.000 τόνους, ακολουθώντας το περσινό ρεκόρ και με προέλευση κυρίως από Ιράν και Τουρκία, ενώ σκοπός είναι η στήριξη της εγχώριας κατανάλωσης.

Σε δύσκολη κατάσταση η Χιλή

Η παραγωγή της Χιλής πρόκειται να υποχωρήσει στους 1 εκατ. τόνους, καθώς τα καλλιεργήσιμα εδάφη εξακολουθούν να μειώνονται, ενώ οι παραγωγοί στρέφονται σε πιο επικερδείς καλλιέργειες, όπως τα καρύδια και τα κεράσια. Λόγω μειωμένης προμήθειας, αναμένεται συνέχιση μείωσης των εξαγωγών, στους 610.000 τόνους.