Αυξημένα κόστη, μικρότερη παραγωγή αναφέρουν οι Ευρωπαίοι βιοκαλλιεργητές μήλου

Αναλυτικά όσα επεσήμανε ο κλάδος κατά τη συνάντηση του ευρωπαϊκού οργανισμού EBF στο Ράβενσμπουργκ.
11/07/2024
1' διάβασμα
afximena-kosti-mikroteri-paragogi-anaferoun-oi-evropaioi-viokalliergites-milou-326192

Κατά 15% μικρότερους όγκους προβλέπουν οι παραγωγοί της Ευρώπης στον τομέα του βιολογικού μήλου για τη σεζόν του 2024, σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν κατά τη συνάντηση που πραγματοποίησε ο ευρωπαϊκός οργανισμός βιοκαλλιεργητών μήλων και αχλαδιών (Europäisches Bioobst Forum – EBF) στις 18 Ιουνίου στο Ράβενσμπουργκ της Γερμανίας.

Ζημιές από τους παγετούς σε συγκεκριμένη περιοχή της Ευρώπης, καθώς και δυσμενείς συνθήκες κατά την ανθοφορία, θεωρούνται ότι ευθύνονται γι’ αυτή την εκτίμηση, η οποία συνοδεύεται και από το ενδεχόμενο η προσφορά να μην καλύψει τις ανάγκες της αγοράς, εφόσον η ζήτηση εξακολουθήσει να κινείται ανοδικά.

Επιπλέον, ο κλάδος επεσήμανε το μείζον ζήτημα του κόστους παραγωγής, το οποίο για τους βιοκαλλιεργητές έχει αυξηθεί κατά σχεδόν 0,25 ευρώ/κιλό κατά την τελευταία τριετία σε όλα τα κέντρα καλλιέργειας. Οι τιμές της ενέργειας, τα κόστη μηχανοποίησης, καθώς και η ανάγκη για φυτεύσεις νέων ποικιλιών, παράλληλα με τους υψηλότερους κατώτατους μισθούς, έχουν επιβαρύνει σημαντικά την καλλιέργεια σε αυτό το χρονικό διάστημα. Συνυπολογίζοντας και το αντιστάθμισμα του πληθωρισμού, οι βιοκαλλιεργητές βρίσκονται αντιμέτωποι με μείωση του τζίρου της τάξεως των σχεδόν 0,30 ευρώ/κιλό σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια. Το σημαντικότερο, δε, είναι ότι αρκετοί από αυτούς έρχονται πλέον αντιμέτωποι με σοβαρά ζητήματα ρευστότητας, όπως επισημάνθηκε στη συνάντηση και καταγράφει το FreshPlaza.

Μάλιστα, οι αυξήσεις αυτές στα κόστη «δεν περνάνε» στην αγορά, με τους ίδιους να υποστηρίζουν ότι είναι απίθανο να ακολουθήσει ακόμη ένας χρόνος χωρίς αναπροσαρμογή στις τιμές.