Αύξηση στις τιμές των ενοικίων για ελαιώνες με Καλαμών φέρνει η υψηλή τιμή διάθεσης του προϊόντος

Σε μια περίοδο έντονης αβεβαιότητας και αστάθειας, κυρίως λόγω του αυξημένου κόστους της καλλιέργειας, αλλά και των ολοένα και περισσότερο μεταβαλλόμενων καιρικών συνθηκών, συνέπεια της κλιματικής αλλαγής, έχει μπει η ελαιοκαλλιέργεια.

Η φετινή μεγάλη ακαρπία έφερε αύξηση της τιμής του ελαιoλάδου και ειδικά της επιτραπέζιας ελιάς Καλαμών, η παραγόμενη ποσότητα της οποίας μειώθηκε κατά 20% σε σύγκριση με τον μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας. Φυσικό επακόλουθο, όπως υποστηρίζουν ορισμένοι παραγωγοί, είναι και η αύξηση στις τιμές των ενοικίων για ελαιώνες, πλέον των 15 ευρώ το δέντρο, ανάλογα βέβαια με την κατάσταση και την ηλικία στην οποία βρίσκονται τα δέντρα, εάν είναι περιποιημένα και ποτιστικά.

Υψηλό ενοίκιο

Όπως αναφέρει στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καινούργιου, Περικλής Παπασάικας, υπάρχουν ορισμένοι που διαθέτουν λιοστάσια, τα οποία δεν μπορούν να φροντίσουν πλέον, είτε λόγω ηλικίας, είτε λόγω αυξημένου κόστους καλλιέργειας και, εκμεταλλευόμενοι την αύξηση της τιμής της ελιάς, τα νοικιάζουν με υψηλό ενοίκιο.

«Όμως, αυτό είναι το λιγότερο κακό, γιατί ήδη η κατάσταση λόγω της ακαρπίας έχει φτάσει στο απροχώρητο. Εδώ, στο Καινούργιο, είχαμε πτώση της παραγωγής ακόμα και 98% και εκεί που βγάζαμε 800 τόνους ελιές, βγάλαμε φέτος 50 τόνους. Είναι τεράστιο το πλήγμα, γιατί στην περιοχή οι άνθρωποι δεν έχουν άλλο εισόδημα, δεν στηρίζονται στον τουρισμό. Αυτό πρέπει να το δουν αυτοί που βρίσκουν ευκαιρία να νοικιάσουν τα χωράφια τους σε υψηλή τιμή», τονίζει στην «ΥΧ» ο κ. Παπασάικας.

Από την πλευρά του, ο ελαιοπαραγωγός από το Μεσολόγγι, Ανδρέας Κότσαλος, τονίζει ότι το ενδιαφέρον που παρατηρείται αφορά μόνο συγκεκριμένους και μεμονωμένους παραγωγούς που έχουν εξασφαλισμένο εισόδημα, βρίσκονται σε καλή οικονομική κατάσταση και μπορούν να επωμιστούν το βάρος του υψηλού καλλιεργητικού κόστους, έχοντας παράλληλα τα περιθώρια να αναζητήσουν νέους ελαιώνες για να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους.

«Οι ενοικιαστές θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους την οικονομική συγκυρία και την κατάσταση που επικρατεί και να μην έχουν μεγάλες προσδοκίες. Οι ελαιοπαραγωγοί βρίσκονται αντιμέτωποι με πολλά προβλήματα, καθώς η μεγάλη ακαρπία που σημειώθηκε φέτος, σε συνδυασμό με τα ακραία καιρικά φαινόμενα που πλήττουν ολοένα και περισσότερο την ελαιοκαλλιέργεια, θέτει εν αμφιβόλω ακόμα και τη συνέχιση της ελαιοκομικής δραστηριότητας. Ας μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν πολλά εγκαταλειμμένα κτήματα, ακριβώς γιατί οι ιδιοκτήτες τους δεν μπορούσαν να αντεπεξέλθουν στο μεγάλο κόστος συντήρησής τους», αναφέρει ο κ. Κότσαλος.