Αυλαία για την 29η Agrotica

Μετά από ένα τετραήμερο γεμάτο γνώση και επιτεύγματα της αγροτικής τεχνολογίας και με πλήθος εκθεσιακών συμμετοχών, επίκαιρων δράσεων, σύγχρονων επιστημονικών εκδηλώσεων, αλλά και εντυπωσιακά μεγάλο αριθμό ποιοτικών επισκεπτών, η 29η Διεθνής Έκθεση Γεωργικών Μηχανημάτων, Εξοπλισμού και Εφοδίων, Agrotica, έριξε την αυλαία της, κερδίζοντας τις εντυπώσεις και το ενδιαφέρον όλων των ανθρώπων του αγροτικού κλάδου και της επιχειρηματικότητας.

Στη μεγάλη αυτή εκθεσιακή διοργάνωση, εκατοντάδες επιχειρήσεις από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, hosted buyers και επιχειρηματικές αποστολές από 15 χώρες έδωσαν ραντεβού με τον αγροτικό κόσμο, παρουσιάζοντας νέες και πρωτοποριακές σειρές προϊόντων προηγμένης τεχνολογίας, λύσεις, προτάσεις και καινοτόμες εφαρμογές στην εφαρμοσμένη θρέψη των καλλιεργειών, μηχανολογικούς εξοπλισμούς, τελευταίας τεχνολογίας ελκυστήρες –όπως για παράδειγμα το πρώτο τρακτέρ στην Ελλάδα που λειτουργεί με αέριο– και παρελκόμενα για κάθε πτυχή της γεωργίας.

Αν και η κορυφαία αγροτική εκθεσιακή διοργάνωση της χώρας χαρακτηρίστηκε από την απουσία μεγάλων παικτών στον τομέα της φυτοπροστασίας και των γεωργικών φαρμάκων, ωστόσο πέτυχε να αποτυπώσει τον παλμό της οικονομίας και του αγροτικού επιχειρείν, ανοίγοντας ταυτόχρονα νέους δρόμους για τη χάραξη εμπορικών συνεργασιών και συμφωνιών.

Η Τράπεζα Πειραιώς στηρίζει τον πρωτογενή τομέα και τον κλάδο της αγροδιατροφής

Η Διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς, στο πλαίσιο της 29ης Agrotica, συναντήθηκε με τους εκπροσώπους κορυφαίων συνεταιρισμών της χώρας, από όλο το φάσμα του αγροτικού τομέα. Εξειδικευμένα στελέχη της Αγροτικής Τραπεζικής βρίσκονταν στον εκθεσιακό χώρο της Τράπεζας και παρείχαν πληροφορίες για τις υπηρεσίες και τα προϊόντα του Ομίλου, που απευθύνονται σε αγρότες, αγροτικές επιχειρήσεις, ομάδες παραγωγών, συνεταιρισμούς, αλλά και σε συνδεόμενες, με τον αγροτικό τομέα, επιχειρήσεις.

Σε ειδική εκδήλωση, η Τράπεζα Πειραιώς παρουσίασε στους νέους αγρότες τον δρόμο για την υλοποίηση των επενδυτικών τους αναγκών.

UPL Ελλάς: Νέα εποχή στη φυτοπροστασία και στη θρέψη

«Πλημμυρισμένο» καθημερινά από κόσμο ήταν το περίπτερο της UPL Ελλάς, όπου εκτός από την ενημέρωση για τα νέα εξειδικευμένα προϊόντα, τις εφαρμογές και τις λύσεις που προσφέρει η εταιρεία πραγματοποιήθηκε και μια σημαντική εκδήλωση για το ζήτημα της φυτοπροστασίας και της θρέψης στη γεωργία. Ταυτόχρονα, παρουσιάστηκε η νέα επιχειρηματική οντότητα και πρόταση NPP (Natural Plant Protection), με κύριο γνώρισμα τα νέα και καινοτόμα προϊόντα βιο-φυτοπροστασίας και βιοδιέγερσης της UPL.

ΠΑΥΛΟΣ Ι. ΚΟΝΤΕΛΛΗΣ ΑΕΒΕ: Ενισχύει την ψηφιακή γνώση με υποτροφία στην Αβερώφειο Σχολή

Όπως σε κάθε εκθεσιακή διοργάνωση Agrotica, έτσι και φέτος η παρουσία της εταιρείας «ΠΑΥΛΟΣ Ι. ΚΟΝΤΕΛΛΗΣ ΑΕΒΕ» ήταν ιδιαίτερα ισχυρή. Με περισσότερα από 100 χρόνια ιστορίας, η εταιρεία εστίασε σε ό,τι πιο σύγχρονο και καινοτόμο υπάρχει αυτήν τη στιγμή σε μηχανήματα και ελκυστήρες για την εκμηχάνιση της αγροτικής παραγωγής, αλλά και στις καινοτόμες λύσεις και στις σύγχρονες υπηρεσίες προς τους αγρότες. Παράλληλα, σε σχετική εκδήλωση, η εταιρεία ανακοίνωσε προς τους εκπροσώπους του ΔΣ της Αβερωφείου Σχολής Λάρισας, την πρόταση χορηγίας για την κατασκευή και διαμόρφωση αίθουσας-εργαστηρίου γεωργίας ακριβείας.

T�V Austria Hellas: Πιστοποίηση της ασφάλειας τροφίμων στην Ελλάδα

Η 29η Agrotica έδωσε μια μεγάλη ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά παραγωγοί, παρασκευαστές, αλλά και εκπρόσωποι της αλυσίδας των τροφίμων τις υπηρεσίες της T�v Austria Hellas στον αγροδιατροφικό τομέα και τις ολιστικές προσεγγίσεις της εταιρείας στην ποιότητα και στην ασφάλεια των τροφίμων.

Την ίδια ώρα, ο κορυφαίος φορέας πιστοποίησης στην Ελλάδα είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει τις δράσεις και τους στόχους του ευρωπαϊκού ερευνητικού έργου «Ψηφιοποίηση της πιστοποίησης ασφάλειας τροφίμων “Farm to Fork”» μέσα από την πλατφόρμα «TheFSM»-The Food Safety Market», τις εφαρμογές της ψηφιακής πλατφόρμας δεδομένων και τις νομικές απαιτήσεις που συνδέονται με την πιστοποίηση της ασφάλειας τροφίμων παραγωγικών και μεταποιητικών επιχειρήσεων του αγροδιατροφικού κλάδου.

BAYER ΕΛΛΑΣ: Καινοτομία και συνεργασία για τον μετασχηματισμό της γεωργίας

Ο Τομέας Επιστήμης Γεωργίας της Bayer Ελλάς παρουσίασε τις εξελίξεις στα κυριότερα projects καινοτομίας που συμβάλλουν στον μετασχηματισμό της γεωργίας στη χώρα μας. Αυτές περιλάμβαναν νέα υβρίδια και ποικιλίες σπόρων, νέα προϊόντα φυτοπροστασίας συνθετικής ή βιολογικής προέλευσης, αλλά και νέα ψηφιακά εργαλεία, που έχουν ως στόχο να υποστηρίξουν τους αγρότες στην κάλυψη της αυξανόμενης παγκόσμιας ζήτησης για τρόφιμα, ζωοτροφές, φυτικές ίνες και καύσιμα, στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας των προϊόντων τους στην ευρωπαϊκή αγορά και παράλληλα να προάγουν τη χρήση βιώσιμων πρακτικών και καινοτόμων τεχνολογιών που συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των αποτελεσμάτων της κλιματικής αλλαγής.

Φυτοθρεπτική: Τεχνολογίες αιχμής για τον γεωργικό τομέα

Πλήθος παραγωγών και επαγγελματιών επισκέφθηκε το stand της εταιρείας Φυτοθρεπτική, προκειμένου να λάβει γνώση για τις νέες τεχνολογικές προσεγγίσεις σε κάθε τομέα της λίπανσης. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε και ο νέος κύκλος παρουσιάσεων της εταιρείας, με θέμα «Η γνώση της θρέψης: Τεχνολογίες αιχμής», που περισσότεροι από δέκα γεωπόνοι, με εξειδικευμένες γνώσεις και πολυετή εμπειρία, έδιναν τεκμηριωμένες απαντήσεις πάνω στον χώρο της θρέψης των καλλιεργειών. Παράλληλα, παρουσιάστηκε η νέα συσκευασία του BEST τεχνολογίας pgh, ενός προϊόντος που χαρακτηρίζει την εταιρεία εδώ και 35 χρόνια στον ελληνικό και διεθνή χώρο.

Κ&Ν Ευθυμιάδης: Σπόροι σποράς – Στρατηγική ανάπτυξης- Νέα προϊόντα και προοπτικές

Με τη συμμετοχή πλήθους συνεργατών και ενδιαφερόμενων γεωπόνων και εμπόρων γεωργικών εφοδίων, στελεχών επιχειρήσεων και παραγωγών πραγματοποιήθηκε η ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα εκδήλωση που διοργάνωσε ο Όμιλος Αγροτεχνολογίας Κ&Ν Ευθυμιάδης, στο πλαίσιο της Agrotica. Στη μεγάλη αυτή εκδήλωση, παρουσιάστηκαν τα βασικά σημεία της ανανεωμένης συνεργασίας του Τομέα CropScience της Bayer με την Κ&Ν Ευθυμιάδης στους σπόρους σποράς και ιδιαίτερα στους σπόρους καλαμποκιού και βαμβακιού.

ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ: Καινοτόμα έργα και δράσεις

Για ακόμη μία χρονιά ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ συμμετείχε στην κορυφαία εκθεσιακή διοργάνωση της χώρας για τον αγροτικό τομέα, διοργανώνοντας, μάλιστα, πολλές ενημερωτικές δράσεις.

Κορυφαία ήταν η διημερίδα με θέμα «Καλλιεργώντας την καινοτομία με σεβασμό στο περιβάλλον», όπου ερευνητές του Οργανισμού είχαν την ευκαιρία να ενημερώσουν για τις υπηρεσίες που προσφέρονται, αλλά και τα καινοτόμα έργα και εφαρμογές που υλοποιεί.

ΕΑΠ και Perrotis College: Στρατηγική συνεργασία των δύο εκπαιδευτικών ιδρυμάτων

Συνεχίζοντας τη στρατηγική τους συνεργασία, το Perrotis College της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής και το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο παρουσίασαν, στη διάρκεια σχετικής εκδήλωσης, τα τέσσερα καινοτόμα επιμορφωτικά προγράμματα σε σύγχρονα θέματα γεωργικής ανάπτυξης (Βιολογική Γεωργία – Τεχνολογία Τροφίμων – Μεσογειακή Διατροφή – Υδροπονικές Καλλιέργειες), τα οποία θα υλοποιηθούν με τη μέθοδο της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης του ΕΑΠ.

Υποτροφία «Γ. Χίγκας» στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή

Σε μια σεμνή, αλλά γεμάτη συγκίνηση και αναμνήσεις τελετή, συγγενείς, φίλοι και συνεργάτες αποχαιρέτησαν με τον δικό τους τρόπο τον αείμνηστο Γιάννη Χίγκα, που ήταν μία από τις πλέον εμβληματικές προσωπικότητες του αγροτικού επιχειρείν στον κλάδο της εμπορίας αγροτικών μηχανημάτων και της ελαιοκομίας.

Η οικογένειά του σε ένδειξη τιμής και σεβασμού στη μνήμη του ανακοίνωσε τη δυνατότητα σπουδών με μία υποτροφία τριετούς φοίτησης στο ιστορικό Λύκειο της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, με τη χρηματοδότηση εταιρείας Γ. Χίγκας ΑΒΕΕ CLAAS Greece.

Η COMPO EXPERT στην 29η Αgrotica

Δίνοντας δυναμικό «παρών» στην 29η Agrotica, η COMPO EXPERT παρουσίασε την πλήρη γκάμα των προϊόντων της. Παράλληλα, στο εντυπωσιακό της περίπτερο στο Συνεδριακό Κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης», διοργανώθηκαν με μεγάλη επιτυχία μία σειρά από εκδηλώσεις, με θέματα που απασχολούν και θα απασχολήσουν τη γεωργία τα επόμενα χρόνια. Τα «In house events» ήταν τα εξής:

✱ Biostimulants & Biocontrol

✱ Sustainability (Regenerative Agriculture in dialogue with Nature)

✱ Digital Transformation

✱ Agriculture as a Service

✱ Food Chain

Πρόκειται για πέντε διαφορετικές εκδηλώσεις στους πυλώνες του AgriTech, AgriFood, Agribusiness & Agriculture, που είχαν τη μορφή στρογγυλής τράπεζας και αναλύθηκαν από επαγγελματίες και ακαδημαϊκούς, με σημαντικό έργο και συνεισφορά στον κλάδο της γεωργίας.

Τις εκδηλώσεις ολοκλήρωσε η παρουσίαση του νέου βιβλίου του διευθύνοντος συμβούλου της COMPO EXPERT Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής, Παναγιώτη Χαμακιώτη, με τίτλο «F.O.O.D: The Future Of Obvious Disruption», στην αίθουσα του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης το Σάββατο 22/10/2022.

ΣΠΕΛ: Λύσεις για όλες τις προκλήσεις

Σημείο αναφοράς για τη φετινή Agrotica στάθηκε και η κραταιή, πλέον, παρουσία του κλάδου των γεωργικών εφοδίων με τη σχεδόν καθολική συμμετοχή επιχειρήσεων από τον Σύνδεσμο Παραγωγών και Εμπόρων Λιπασμάτων (ΣΠΕΛ), ο οποίος ήταν επίσημος υποστηρικτής της διοργάνωσης. Για τον λόγο αυτόν, ήταν ιδιαίτερα σημαντική η πραγματοποίηση της ημερίδας του ΣΠΕΛ, με θέμα «Οι προκλήσεις του σήμερα: Εξασφαλίζοντας την τροφή της τροφής μας», την οποία χαιρέτισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γ. Γεωργαντάς. Στο μικροσκόπιο των εργασιών τέθηκαν οι σύγχρονες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κλάδος της αγροδιατροφής και οι προτάσεις που έχει αναπτύξει ο κλάδος των λιπασμάτων για τον παραγωγό.

9ο Πανελλήνιο Συνέδριο Agrotica

«Οι νέες τεχνολογίες ως μοχλός βιώσιμης ανάπτυξης της γεωργίας» βρέθηκαν στο επίκεντρο των εργασιών του Πανελλήνιου Συνεδρίου της Agrotica, που συνδιοργάνωσαν η ΔΕΘ-Helexpo και η Σχολή Γεωπονίας Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ. Επιστήμονες, ερευνητές, επιχειρηματίες και επαγγελματίες του γεωργικού κλάδου είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τις πιο πρόσφατες μελέτες τους για όλα τα κρίσιμα ζητήματα του πρωτογενούς τομέα και από όλο το φάσμα της αγροτικής παραγωγής και τεχνολογίας.

Ημερίδα για τις νέες ευκαιρίες από το ΠΑΑ

Σε μια κατάμεστη από κόσμο αίθουσα πραγματοποιήθηκε ενημέρωση για τις ευκαιρίες και τα κίνητρα που δίνονται μέσα από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) για τη μετάβαση στο νέο παραγωγικό μοντέλο για μια περισσότερο ανθεκτική, πράσινη και ψηφιακή γεωργία. Την εκδήλωση, με θέμα «Νέοι Αγρότες – Νέες δυνατότητες – Νέες χρηματοδοτικές ευκαιρίες από το ΠΑΑ», συνδιοργάνωσαν το ΓΕΩΤΕΕ, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και η γενική γραμματεία Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών, με τη συμβολή του Εθνικού Αγροτικού Δικτύου.

Γεωπονικό Πανεπιστήμιο – Σωματείο «Ομφαλός»: Ημερίδα για την επισιτιστική κρίση

Ημερίδα αφιερωμένη γύρω από τα επίκαιρα και φλέγοντα ζητήματα των ημερών συνδιοργάνωσαν, στο πλαίσιο της Agrotica, το Ινστιτούτο Γεωργίας & Τροφίμων του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και το Σωματείο για την Αειφόρο Ανάπτυξη «Ομφαλός». Στην ημερίδα, ειδικοί από την Ελλάδα και το εξωτερικό μαζί με παραγωγικούς φορείς συζήτησαν, μεταξύ άλλων, θέματα, όπως η νέα ΚΑΠ και ο στρατηγικός σχεδιασμός της χώρας, το ράλι των τιμών των εμπορευμάτων, η επισιτιστική κρίση και η ευρωπαϊκή γεωργία κ.ά.