Αυστραλία: Στο φως νέες μαρτυρίες για το σκάνδαλο εκμετάλλευσης αγρεργατών

Νέα συγκλονιστικά στοιχεία για την εκμετάλλευση των εργαζομένων σε εκμεταλλεύσεις της Αυστραλίας έγιναν γνωστά στην Επιτροπή Ασφάλειας Εργασίας της αυστραλιανής Γερουσίας πριν από μερικές μέρες. Ένα από τα θύματα ήταν ο 58χρονος Xueliang Wang από την Κίνα, ο οποίος εργαζόταν σε εντεκάωρες βάρδιες κατά τη διάρκεια του καυτού καλοκαιριού, συλλέγοντας φρούτα στη Νέα Νότια Ουαλία για 10 δολάρια την ώρα. Ζούσε μαζί τη σύζυγό του σε ένα εμπορευματοκιβώτιο, πληρώνοντας ενοίκιο 75 δολάρια την εβδομάδα.

Πενήντα ακόμη άτομα βρίσκονταν στο κατάλυμα, διαβιώντας υπό άθλιες συνθήκες υγιεινής. «Ο εργοδότης δεν επιτρέπει στους εργαζομένους να μιλούν σε τρίτους για τις αμοιβές και τις συνθήκες εργασίας για όσο δουλεύουν στο αγρόκτημα», δήλωσε ο Wang ενώπιον της Επιτροπής κατά τη διάρκεια ακρόασης.

Ο αντιπρόεδρος της Αυστραλιανής Ένωσης Εργαζομένων, Ron Cowdrey, μίλησε στους γερουσιαστές για έναν εργαζόμενο από το Φίτζι που πέθανε από καρδιακή προσβολή, ενώ εργαζόταν σε αγρόκτημα της Νέας Νότιας Ουαλίας.

Στην ίδια περιοχή, οι συλλέκτες κρεμμυδιών αμείβονται με μέσο ωρομίσθιο 10-11 δολάρια. Ο Cowdrey πιστεύει ότι ορισμένοι αγρότες είναι συνένοχοι στην εκμετάλλευση, επειδή γνωρίζουν τις ενέργειες των εργολάβων, ωστόσο δεν κάνουν τίποτα για να τις σταματήσουν.

Η Elsa Underhill του Πανεπιστημίου Deakin εντόπισε επαναλαμβανόμενα παραδείγματα υψηλών επιπέδων εκμετάλλευσης αγρεργατών από την Ασία και την Ευρώπη μεταξύ 2013 και 2018. Ορισμένοι αμείβονταν με μόλις 3 δολάρια την ώρα.