Αυστραλία-Ινδία: Η ανάγκη να μειώσουν την εξάρτηση από την Κίνα τις οδηγεί σε εμπορική συμφωνία

Η Αυστραλία και η Ινδία αναμένεται να καταλήξουν σε μια ενδιάμεση συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μέσα στον μήνα, καθώς οι δύο χώρες προσπαθούν να διαφοροποιήσουν τις εμπορικές τους ροές, μειώνοντας την οικονομική εξάρτηση από την Κίνα.

Σύμφωνα με ασιατικά μέσα, η ενδιάμεση συμφωνία θα σηματοδοτήσει τη μείωση των δασμών σε ορισμένα αγαθά και τη λήψη επιπρόσθετων μέτρων, ανοίγοντας τον δρόμο για τη σύναψη μιας πλήρους συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου. Θα καλύπτει αγαθά, υπηρεσίες, κανόνες προέλευσης και διαχείριση πελατειακών σχέσεων, μεταξύ άλλων τομέων, σύμφωνα με το υπουργείο Εμπορίου και Βιομηχανίας της Ινδίας.

Καταλύτης για την έναρξη των διαπραγματεύσεων φαίνεται πως είναι ο ρόλος της Κίνας, της κορυφαίας εμπορικής εταίρου της Αυστραλίας και κύριας πηγής εισαγωγών της Ινδίας. Αμφότερες είδαν τις εμπορικές τους σχέσεις με την ασιατική οικονομική υπερδύναμη να επιδεινώνονται τα τελευταία χρόνια.

Το Νέο Δελχί προσπαθεί να αυξήσει το εμπόριο κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων και κοσμημάτων με την Αυστραλία, ενώ η Καμπέρα αναζητά μεγαλύτερες ροές φαρμακευτικών προϊόντων, άνθρακα και σπάνιων γαιών, όπως δήλωσε ο Abhijit Mukhopadhyay, ανώτερος συνεργάτης της ινδικής δεξαμενής σκέψης Observer Research Foundation.